top of page
  • Writer's pictureTiia Ung

Mikä on sisällöntuotannon hinta?

Päivitetty: 27. tammik.

Kun haluat ostaa sisällöntuotantoa, hinta on eittämättä ostopäätöksessä painava tekijä. Mutta mistä sisällöntuotannon hinta muodostuu? Mitä hinnoittelutapaa sisällöntuottajat suosivat? Entä miksi niin monet freelancerit alihinnoittelevat työnsä?


Kun aloittelin yrittäjän matkaani, vietin pitkiä tunteja pohtien sisällöntuotannon hintaa ja hinnastoa. En tietenkään halunnut nostaa hintoja pilviin, jotta en karkota asiakkaita. Liian halvallakaan en ammattitaitoani tahtonut myydä. Koitin löytää kompromissin.

Työn hinnoittelu on hankalaa, sen tietävät monet yrittäjät. Mutta sen ei tarvitse olla sitä. Etenkin yrittäjyyden alussa suorastaan ahmin kirjoja hinnoittelusta. Enpä olisi muutama vuosi sitten uskonut, että niinkin nihkeä aihe kuin työn hinnoittelu voisi kiinnostaa minua näin paljon.


Kirjoittajat ilmoittavat sisällöntuotannon hinnan nettisivuillaan monella tapaa – jos siis ilmoittavat lainkaan. Yksi suosii tuntiveloitusta, toinen laskuttaa sanamäärien mukaan ja kolmas käyttää kiinteää hintaa.


Mistä sisällöntuotannon hinta muodostuu?


Kun sisällöntuottaja pohtii hintojaan, hän ynnää mielessään monta asiaa. Sisällöntuotannon hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa

  • yrityksen sivukulut

  • asiakkaan saama hyöty

  • alan kilpailutilanne

  • elämisen kustannukset

  • hankittu ammattitaito.

Yrityksen sivukulut

Yrittäjyyden sivukulut, kuten kirjanpito, YEL-vakuutus ja erilaiset lisenssimaksut, ohjaavat hinnoittelua, mutta ainoana hinnoitteluperusteena ne eivät toimi. Asiakas ei kaiketi ole kiinnostunut siitä, kuinka paljon yrittäjä joutuu maksamaan yrittäjyyden kustannuksia. Toki sisällöntuotannon hintaan täytyy laskea myös pakolliset kulut, mutta työn hinnoittelun ei tulisi perustua pelkästään siihen.


Asiakkaan saama hyöty

Yrityksen toimitusjohtaja, markkinointijohtaja tai muu päättävässä asemassa oleva henkilö, joka haluaa ostaa sisällöntuotantoa, etsii Sitä Oikeaa sisällöntuottajaa. Hän etsii sanaseppää, joka kykenee tuottamaan yritykselle eniten arvoa. Asiakkaan saaman arvon tulisikin olla punainen lanka sisällöntuotannon hinnaston rakentamisessa. Arvon ei tarvitse aina olla rahallinen – asiakas saattaa vaikkapa kaivata tiimiläistä, joka vapauttaa hänen aikaansa muuhun tekemiseen.


Alan kilpailutilanne

Muiden sisällöntuottajien hinnastot toimivat myös oivana tienviittana, kun kirjoittaja pohtii oman sisällöntuotannon hintaa. Jos freelancerilla ei ole lainkaan käsitystä, paljonko sisällöntuotanto maksaa markkinoilla, hän voi joutua hakoteille hinnoittelunsa suhteen.


Arjen kustannukset

Yksi olennainen tekijä on sisällöntuottajan omat elämisen kustannukset. Siksihän työntekijätkin eri yrityksissä työskentelevät, saadakseen elantoa. Työstä saatavan tulon täytyisikin kattaa esimerkiksi vuokra- tai asuntolainamaksut, ruoka ja laskut. Myös taloudellisen puskurin säästäminen pahan päivän varalle kuuluu monen yrittäjän taloudenhoitoon.


Hankittu ammattitaito

Tälle aiheelle omistan tässä tekstissä kokonaisen kappaleen, mutta sivuan jo nyt hipaisten aihetta. Sisällöntuottaja laskuttaa myös omasta ammattitaidosta. Ammattitaito syntyy vuosien työn tuloksena. On surullista, jos huipputekijä ei huomioi tai tunnista omaa osaamistaan ja lisää sitä hintalappuunsa.


Etsitkö varmaa, idearikasta ja tykättyä freelance-kirjoittajaa? Jutellaan lisää! ☺️


Kieliikö sisällöntuotannon hinta laadusta? Usein, mutta ei aina


Mielestäni sisällöntuotannon hinta on laatukysymys. Jos laskuttaisin vain muutaman roposen, motivaatio kirjoittaa tekstejä heikkenisi vääjäämättä, vaikka en tietenkään haluaisi niin käyvän. Kuka tahansa tietää, että pieni palkka ei pitkään motivoi.


Ennen kaikkea jaksaminen joutuisi koetukselle jos kalenteri huutaisi alati Hoosiannaa, mutta lompakko tyhjyyttään.


Ei kissa kiitoksella elä, eikä sisällöntuottaja tallotuilla hinnoilla.

Joillekin työ voi olla vain pakollinen paha. Mutta minulle se on merkityksellisyyden ja hyvinvoinnin tuoja. Lopulta palaan aina ja kaikessa kysymykseen: mihin haluan käyttää ainutlaatuisen elämäni?


Rimani onkin syystä korkealla kirjoittajana. Haluan aidosti tuottaa lisäarvoa asiakkailleni, mutta samalla saada merkityksellisyyttä omaan elämääni. Siitä syystä tarjoan palveluitani omaan arvomaailmaani nojaten eli yrityksille, joille ekologisuus ja luontoarvot ovat tärkeitä, tai joiden palvelut ovat aineettomia.


Halpa sisällöntuotanto ei kuitenkaan aina tarkoita huonoa tekstiä. Sisällöntuottaja voi olla todella lahjakas ja näkemyksellinen tekijä, jolle kirjoittaminen on silkkaa sielunruokaa. Silti hän saattaa alihinnoitella. Alihinnoittelua tapahtuu muutamastakin syystä:

  1. Sisällöntuottaja ei ymmärrä omaa arvoaan.

  2. Vaikka sisällöntuottaja ymmärtäisi oman arvonsa, hän ei uskalla pyytää enempää palkkiota.

  3. Sisällöntuottajien matala hintataso on polkenut hinnat niin pohjamutiin, ettei sisällöntuottajalle jää muuta vaihtoehtoa kuin myydä ammattitaitoaan edullisesti.

Lue myös, miksi halpa sisällöntuotanto ei ole kenenkään etu, ei edes asiakkaan.


Mitä sisällöntuotannon hinnoittelutyylejä freelance-sisällöntuottajat käyttävät?

Jos etsit netin syövereistä sisällöntuottajaa, joka tekisi sisältöä sinulle, huomaat, että freelance-kirjoittajien hinnoittelutyylit poikkeavat toisistaan. Jos ylipäätään löydät sisällöntuotannon hinnaston sivuilta.

Yleisimmin sisällöntuottajat hinnoittelevat työnsä tuntihintana. Se onkin näppärä tyyli: sisällöntuottaja laskuttaa työstä vain sen verran kuin toimeksianto syö tunteja.

Moni kirjoittaja tykkää käyttää myös sanahinnoittelua. Tällöin he laskuttavat sanojen mukaan. Yksi sana voi maksaa esimerkiksi 0,40–0,50 senttiä. Sanaveloituskin on selkeä ja helppo tapa osoittaa sisällöntuotannon hinta.


Kiinteä hinta puolestaan tarkoittaa hinnoittelutyyliä, jossa hinnat ovat kaikille samat ja muuttumattomat. Oman sisällöntuotannon hinnastoni rakensin kiinteiden hintojen varaan, koska koen ne selkeimmäksi. Kiinteä hinnasto on saanut myös asiakkailta kiitosta.

Myös projektiveloitus ja kuukausiveloitus ovat yleisesti käytössä olevia hinnoittelutapoja. Projektiveloitus on könttäsumma, joka muodostuu projektikohtaisesti. Kuukausiveloitusta näkee etenkin markkinointitoimistoissa. Siinä sisällöntuotanto räätälöidään kuukausityönä ja laskutetaan sen mukaan.


Jos olet palvelua ostava osapuoli, sinulla on lienee kirkkaana mielessäsi, mikä hinnoittelutyyli sinua puhuttelee. Mikäli tarjousten pyytäminen on tuttua puuhaa, tuntiveloitus tai sanaveloitus voi sopia sinulle oikein hyvin. Jos sen sijaan haluat saada hinnat heti selville, etsi käsiisi freelance-kirjoittaja, jolta löytyy sisällöntuotannon hinnasto nettisivuilta.


Sanaveloitus, tuntihinta vai kiinteät hinnat? Syvenny lisää aiheeseen blogitekstissäni: millaisia hinnoittelutapoja sisällöntuottajat käyttävät.


Sisällöntuotannon hinta sisältää sisällöntuottajan ammattitaidon


On tyhmää väittää, että kuka tahansa voi tehdä sisällöntuotantoa. Kirjoitustaito ei synny hetkessä, vaan rakentuu ja hioutuu vuosien saatossa opiskelun ja käytännön tekemisen kautta.


Aivan kuten palkkatyössä työnantaja osoittaa arvostuksensa hyvällä palkalla (toivottavasti), myös yksinyrittäjä ansaitsee saada arvostusta hankkimastaan ammattitaidosta. Ei kissa kiitoksella elä, eikä sisällöntuottaja tallotuilla hinnoilla.


Sisällöntuotannon hinta sisältääkin siten aina myös sisällöntuottajan ammattitaidon – tai ainakin sen pitäisi sisältää.


Hämmästyin syvästi, kun eräs korkeakouluopintojen loppusuoralla olevalta tuttavani kertoi esihenkilön todenneen hänelle, ettei valmistuminen vaikuta palkkaan. Tiesin hänen saavan surkeaa palkkaa. Mikä ankeinta, muut työntekijät samassa roolissa saivat enemmän. Onneksi hän ymmärsi pian vaihtaa työpaikkaa ja saa nyt ammattitaitoaan vastaavaa ansiota.


Myöskään harrastuneisuutta ei passaa vähätellä. Jos sisällöntuottaja on kirjoittanut vuosikaudet luovaa tekstiä vapaa-ajallaan, kyllä kirjoitustaito siinäkin tuppaa kehittymään.

Itse opiskelin kutakuinkin 4 vuotta viestintää Oulun ammattikorkeakoulussa ja suuntauduin journalismiin. Opinnot painottuivatkin pitkälti kirjoitustaidon hiomiseen; tutuiksi tulivat uutisjutut, käsikirjoitukset, tutkivan journalismin artikkelit, aikakauslehtiartikkelit ja referaatit. Teenkin myös jonkin verran freelance-toimittajan töitä.


Ammattitaito sisältää myös työkokemuksen. Kokemus muun muassa verkkotoimittajan, viestintävastaavan ja sisällöntuottajan tehtävistä vaikuttavat oman sisällöntuotantoni hintaan.


Myöskään harrastuneisuutta ei passaa vähätellä. Jos sisällöntuottaja on kirjoittanut vuosikaudet luovaa tekstiä vapaa-ajallaan, kyllä kirjoitustaito siinäkin tuppaa kehittymään.


Mietitkö, paljonko sisällöntuottaja saa palkkaa? Lukaise blogistani.

Sisällöntuotannon hinta näkyviin nettisivuille vai ei?


Yrittäjyyden alussa pohdin ohikiitävän hetken: mitä jos en laittaisikaan hintojani näkyville nettisivuille?


Luovuin kuitenkin pian ajatuksesta. Kun hinnat ovat esillä, potentiaaliset asiakkaat voivat arvioida, sujahtaako hinnoitteluni heidän budjettiinsa. Jos ei, he jatkavat etsintöjä.


Toisaalta, mikäli asiakas kiinnostuu, hän voi rauhassa tutkailla hintojani, tehdä laskelmia ja ottaa sen jälkeen yhteyttä. Näin hänellä on jo valmiina mielessään käsitys, mitä palveluni maksaisi hänelle.

Syy, miksi pohdin parin minuutin ajan, että en laittaisi hintoja nettisivuille, oli tämä: muut sisällöntuottajat näkevät hinnat! Jonkinlainen syvältä kumpuava häpeä otti vallan.


Entä jos olenkin turkasen kallis sisällöntuottaja? Tai mitä jos myyn tietämättäni pilkkahintaan ja kaikki ajattelevat, että tuo tyyppi taitaakin olla ihan onneton kirjoitushommissa? Se vasta nolottaisikin.


Onneksi sain ravisteltua itseni irti moisesta ajatusteni kaakatuksesta. Mitä sillä on väliä, jos kilpailijat (inhoan tätä sanaa, mieluummin käytän sanaa kollega) näkevät hinnat? Sehän on vain hyvä juttu. Hinnoittelun avoimuus lisääntyy, ja se on kaikkien etu.


Sisällöntuottajat eivät sukeltele rahassa – ainakaan, jos sisällöntuotannon hinta on olematon

Eivät he kyllä muutenkaan kylpisi rahassa, vaikka hinnoittelisivat ihan oikein. Ne puuhat kuuluvat Roope Ankalle.

Hyvä lähtökohta työn hinnoittelulle on, että työstä saisi edes kohtuullista palkkiota, jolla pystyisi elämään. Luulisi asian olevan yksinkertainen, mutta eipä se olekaan niin simppeliä.


Sisällöntuottaja laskee hintaa sisällöntuotannolle.
Omaa sisällöntuotannon hintaa ei kannata koskaan lytätä, vaan sisällöntuottajan on tärkeää arvostaa omaa matkaansa kirjoittamisen ammattilaiseksi. Valitsen asiakkaikseni heitä, jotka ovat valmiita arvostamaan työpanostani.

Etenkin aloittelevat yrittäjät voivat erehtyä alihinnoittelemaan työnsä. Alihinnoittelu tarkoittaa, että sisällöntuottaja myy työtään liian halvalla. Alihinnoittelu vaikuttaa merkittävästi yrityksen kannattavuuteen.

Alihinnoittelu muun muassa

  • heikentää yrittäjän tuloja

  • positioi sisällöntuottajan työn halvaksi, jolloin hintoja on hankala nostaa tulevaisuudessa

  • tärvelee brändin arvoa

  • aiheuttaa hankaluuksia koko ammattiryhmälle.

Toki hintojen täytyy olla kohtuulliset, jotta asiakas haluaa maksaa palvelusta. Ylihintainen palvelu ei liioin palvele ketään. Hinnan ja laadun tulee kulkea käsi kädessä. Työnjälkesi ja tuottamasi arvon arvioi aina asiakas.


Jos olet sisällöntuottaja, voit myös kurkata, mihin sisällöntuotannon hinta kannattaa perustaa.


Sisällöntuotanto voi tuoda merkittävää lisäarvoa asiakkaalle, ja se vaikuttaa hintaan


Asiakas on käytännössä yrittäjän palkanmaksaja. Siksi sisällöntuotannon hinnan olisi hyvä pohjautua asiakkaalle tuotettavaan hyötyyn.


Asiakkaalla on aina jokin syy, miksi hän haluaa ostaa sisällöntuotantoa. Ehkä hän on perillä markkinoinnin lainalaisuuksista ja tietää, että hakukoneoptimoitu sisältö voi auttaa näkyvyyden lisäämisessä.


Kenties asiakas on kuullut, että säännöllinen sisällöntuotanto yritysblogiin on yksi tärkeimmistä kanavista, kun yritys haluaa saavuttaa tavoitteitaan.


Asiakas saattaa haluta tiimiläisen, koska markkinointijohtajana hän on ainoa yrityksen sisäinen markkinoinnin tekijä.


Asiakas saattaa myös haluta kasvattaa myyntiä ja hyödyntää siinä sisällöntuotantoa.


Tai hänen harras toiveensa voi olla, että yritys nousisi korkeammalle Googlessa, jolloin uudet asiakkaat saisivat mahdollisuuden löytää hänen yrityksensä.

Joka tapauksessa kaikki tämä kiteytyy lisäarvon tuottamiseen. Hyötyjen ansiosta sisällöntuotannon hinta voikin maksaa itsensä takaisin.


Lue, millaista etua sisällöntuotanto voi tuoda yrityksellesi, ja miksi siitä kannattaa maksaa.


Miksi sinun kannattaa maksaa sisällöntuottajalle?


Saamme jatkuvasti lukea, miten valtava merkitys sisällöillä on tänä päivänä.

Tieto on kantautunut myös monen yrityksen ja yhteisön korviin: työnhakuilmoitukset huutelevat in-house sisällöntuottajia ja somekanavissa kysellään tuon tuostakin suosituksia hyvistä freelance-sisällöntuottajista.

Tekstisisällön tuottaminen ei ole aivot narikkaan -työtä, päinvastoin. Aivot täytyy ohjelmoida jokaisen tekstin alussa uudelleen, keskittyä aiheeseen syvällisesti, perehtyä taustamateriaaleihin, tutkia yrityksen äänensävyä, suunnitella, suunnitella ja suunnitella. Vasta sen jälkeen teksti alkaa syntyä.

Sisällöntuottaja kantaa hedelmäkoria, joka kuvastaa yhteistyön hedelmällisyyttä.
Vaikka sisällöntuotannon hinta tuntuisi äkkiseltään kalliilta, loppuviimein sisällöntuotannon laatuun, sisällöntuottajan osaamiseen ja toimivaan yhteistyöhön panostaminen kantaa sinulle korikaupalla hedelmää.

Sisällöntuottajan työtä voisi verrata journalistin ammattiin. Erotuksena on vain, että sisällöntuottaja ei ravaa niin usein juttukeikoilla tai soittele haastatellakseen tekstiin jotakuta (ellei kyseessä ole asiakastarina).


Sen sijaan sisällöntuottaja etsii tietoa eri lähteistä ja haastattelee tilaajaa artikkelin pohjatietoja varten. Itse kirjoitustyö kulkee kuitenkin samaa rataa sillä erotuksella, että toimittaja harvoin hakukoneoptimoi tekstiä.


Sisällöntuottaja, joka koittaa pärjätä pienellä rahalla, ei voi antaa parastaan luodakseen ainutlaatuisia lukuelämyksiä. Siksi onkin sekä kirjoittajan itsensä että sisällöntuotantoa ostavien etu, jos kirjoittaja pyytää kohtuullista hintaa työstä.

Enää ei riitä, että sisältöä tehdään vain hakukoneille – ei ole riittänyt pitkään aikaan. Se on sitä paitsi lukijan aliarvioimista: jos teksti on tehty vain hakukoneille, lukija saattaa poistua kyseisen tekstin parista nopeastikin.


Sisällön täytyy olla jatkossa yhä uniikimpaa ja informatiivista, mutta kuitenkin helppolukuista. Sisällöntuottajien ammattitaitoon kuuluu kyky muuntautua ja kehitellä omia kirjoittamisen keinoja parantaakseen laatuaan.

Freelance-sisällöntuottaja, joka koittaa pärjätä pienellä rahalla, ei voi antaa parastaan luodakseen ainutlaatuisia lukuelämyksiä. Ajatukset täyttyvät taloushuolista, eikä keskittyminen työhön ota onnistuakseen. Sama pätee jokaiseen yrittäjään tai yrityksen työntekijään.

Siksi onkin sekä kirjoittajan itsensä että sisällöntuotantoa ostavien etu, että kirjoittaja pyytää kohtuullista hintaa työstä. Monet toimeksiantajat ymmärtävät tämän ja haluavat maksaa asiantuntijatyöstä sen, mitä työ vaatii. Se on upea asia, jolla on vaikutusta niin ympäröivään maailmaan, markkinoihin kuin yksittäisen ihmisen hyvinvointiinkin.


Tämä teksti on osa sisällöntuotannon hinta -blogisarjaa. Jos haluat ymmärtää syvällisemmin työn hinnoittelua, lue myös muut sisällöntuotannon hintaa käsittelevät blogikirjoitukset:


Halpa sisällöntuotanto ei hyödytä ketään, edes asiakasta


Mihin sisällöntuotannon hinta perustuu? Ota huomioon erityisesti nämä 6 tekijää


Paljonko sisällöntuottaja saa palkkaa?


5 erilaista tyyliä hinnoitella sisällöntuotannon työtä


Asiakas, näin sisällöntuotannon hinta voi maksaa itsensä sinulle takaisin


Tarvitsetko sisällöntuotantoa? Ota minuun yhteyttä – juttelen kernaasti vaikkapa sisällöntuotannon hinnastostani. 💰



1 044 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page