top of page
Oikolukija ja kielenhuoltaja tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta ja kieliasua sekä tekee oikolukua, oikeinkirjoituksen tarkistusta ja tekstin editointia tekstille.

Oikoluku ja tekstin editointi

Nettisivu- ja blogitekstit | Julkaisut | Oppaat | Kirjat | Somepostaukset | Luovat tekstit

Käsi pystyyn, epätäydellisessä maailmassa jokainen meistä tekee virheitä – eikä se haittaa! Oikeinkirjoituksen virheet ovat yksi esimerkki virheistä, joita kaikki tekevät harva se päivä – myös me oikolukijat ja kielenhuoltajat. 

Toisinaan kirjoitusvirheitä lipsahtaa tekstiin enemmän. Kirjoittamista saattaa vaikeuttaa myös lukihäiriö, jolloin sinun voi olla hankala paikallistaa virheitä omin neuvoin ja kaipaat oikolukijan tukea oikeinkirjoituksen tarkistukseen. Joskus tekstit puolestaan ovat sisällöltään niin painavia, ettei niissä saisi esiintyä virheitä tai hankalia lauserakenteita.

Oikolukijana huomaan nopeasti, mikä tekstissä on turhaa ja mikä timanttia. Hämmästelen joka kerta, miten oikoluku ja tekstin muokkaus voi saada suoranaisia ihmeitä aikaan. Kun korjaan asiakkaani tekstiä, ilmassa väreilee samanlainen fiilis kuin silloin, kun järjestän hieman sotkuisen kaapin uudelleen: oman käden jälki tulee näkyväksi. Viimeistelty lopputulos palkitsee ja kruunaa urakan.

Teen oikolukua ja tekstin editointia vain suomenkielisille teksteille.

Nettisivut

Yrityksesi tai yhteisösi nettisivut ovat käyntikortti samalla tavoin kuin eteinen on käyntikortti kotiisi. Sotkuinen eteinen saattaa saada vieraat harkitsemaan kotiinlähtöä jo ennen kuin he ehtivät sisälle asti.

 

Epäselvät verkkosivut voivat herättää kävijässä monenlaisia kysymyksiä, kuten:

 

  • Ovatko toimijat ammattitaitoisia, kun sivut täyttyvät kirjoitusvirheistä ja hankalista lauseista?

  • Lieneekö yritys toiminnassa enää, kun verkkosivuilla esiintyy vanhentuneita tietoja?

  • Mitä toimijan palvelu oikeastaan pitääkään sisällään?

Siksi sinun on tärkeä panostaa nettisivujen selkeyteen taitavan ja tarkan oikolukijan ja tekstin editoijan avulla. Ammattilaisen osaamisalueisiin kuuluvat niin oikeinkirjoituksen tarkistus, kielenhuolto kuin tekstin laajempi muokkauskin.

Oikolukija istuu tietokoneensa äärellä. Hänen kädessään on kahvikuppi. Hänellä on työn alla oikoluku, oikeinkirjoituksen tarkistus ja tekstin editointi.
Oikolukupalvelut
Tekstin editoija, oikolukija käy läpi asiakkaan tekstiä työpöytänsä ääressä ja tekee muistikirjaan merkintöjä. Pöydällä on myös läppäri ja muistikirja.

Julkaisut

Oikolukijana olen tehnyt oikeinkirjoituksen tarkistusta ja laajempaa tekstin muokkausta erikokoisille toimijoille. Verrattain usein työn alla ovat erilaiset julkaisut.

 

Julkaisut koostuvat usein monien kirjoittajien teksteistä. Tällöin on olennaista, että kokonaisuudesta muotoutuu tyyliltään yhteneväinen ja linjakas.

 

Joskus erilaiset tyylit rikastavat julkaisua, eli toisinaan tekstit saavat jäädä myönteisellä tavalla eripuraisiksi. Se tuo sisältöön mukavaa vaihtelua.

Julkaisut ovat usein asiapitoisia tekstikokonaisuuksia, jolloin niiden kielen on ennen kaikkea tärkeä olla selkeää, helppolukuista ja moitteetonta.

Kirjat

Kirjan oikoluku on erityisen lähellä sydäntäni kenties siksi, että kirjoitan itsekin kirjoja vapaa-ajallani. Oikolukijana ja tekstin editoijana koen hyvin palkitsevaksi, kun saan viimeistellä asiakkaani kirjasta helppolukuisemman ja toimivamman. 

 

Ensisijainen tavoitteeni on, että kirjoittajan eli sinun oma äänesi kirkastuu entisestään. Näin eräs nuortenkirjan kirjoittaja totesi editoituani hänen tekstinsä: "Tekstiä ei ollut lähdetty muuttamaan, vaan vain hiomaan ja korjaamaan niin, että siitä syntyi se parhain esiin."

Kirjan oikoluku ja/tai editointi on suuri työ, joten oikoluen niitä noin 1–3 kappaletta vuodessa. Tällä hetkellä minulla on kuitenkin hyvin tilaa kirjan oikoluvulle (päivitetty alkuvuonna 2024).

Kielenhuoltaja lukee kirjaa ja tekee samalla oikolukua.
Valkoisella pöydällä on oikolukijan ja kielenhuoltajan tabletti, kahvikuppi ja viherkasvin lehti.

Somepostaukset

Somepostauksissa kirjoitusvirheet eivät ole maailman vakavin asia, onhan kyse usein rennommista teksteistä. Sosiaalinen media itsessään on myös melko kevyt alusta.

 

Siitä huolimatta somepostauksetkin kannattaa oikolukea. On myös monia vakavamman sävyisiä sosiaalisen median tekstejä, joiden viesti välittyy paremmin, kun niille on tehty huolellinen oikoluku ja editointi. 

 

Tykkään kovasti tehdä oikolukua somepostauksille, ehkä siksi, että useimmiten teen oikolukua pitkille teksteille. Lyhyemmät tekstit piristävät ja tuovat antoisaa vaihtelua työhöni.

 

Voit esimerkiksi toimittaa minulle nipullisen tulevan kuukauden somepostauksia etukäteen oikoluettavaksi. Tai jos tarvitset apua vain yksittäisen sometekstin oikolukuun ja/tai editointiin, sekin onnistuu!

Illustrated White Cats

Mitä muuta?

Kerro sinä, minä toteutan.

Oikoluvun sisältö

Miten oikoluku ja tekstin editointi eroavat toisistaan?

Tarjoan sekä oikolukua että tekstin editointia. Ne tarkoittavat eri asioita.

  • Oikoluku keskittyy tekstisisältösi pintaan. Oikolukijana käyn tekstin läpi mahdollisten virheiden osalta. Korjaan tekstistä esimerkiksi pilkut, alkukirjaimet, välimerkit ja yhdyssanavirheet.

  • Tekstin editointi puolestaan sisältää oikoluvun lisäksi muun muassa lauserakenteiden oikomista, kappaleiden lyhentämistä ja sanajärjestyksen muokkaamista. Muokkaan tekstiä niin että siitä muodostuu selkeä kokonaisuus. Tekstin editoinnissa vaalin ja kunnioitan sinun omaa ääntäsi, joka tekstin muokkauksen myötä kirkastuu vain entisestään.

Voit halutessasi lukea blogistani syventävän artikkelin siitä, mitä kaikkea tekstin editointiin kuuluu.

Näin oikoluku ja tekstin editointi etenee

1

Ole minuun yhteydessä ja kerro, minkälaista oikolukua tai tekstin editointia kaipaat. Kerro myös, mikä tekstisi aihe on ja montako sivua, sanaa tai merkkiä se sisältää.

2

Ennen tarjouksen tekemistä saatan pyytää sinulta tekstinäytettä ja kysellä lisätietoja. Hinta riippuu siitä, kaipaatko pelkkää oikolukua vai laajempaa editointia.

3

Jos hyväksyt tarjoukseni, lähetän sinulle yhteenvedon sopimistamme asioista. Sen jälkeen aloitan lempipuuhani eli tekstisi perkaamisen!

4

Kun korjausurakka on valmis, palautan sinulle sekä valmiin version että tekstin, johon olen merkannut muutoskohdat eri värillä. Saat työn joko Word-dokumenttina tai Google Docs -tiedostona.

Oikolukijan ja kielenhuoltajan päivyri lepää pöydällä avonaisena. Vihreä ja tumman tunnelmallinen värimaailma sävyttää kuvaa kauniisti.
Prosessi

Etsitkö luotettavaa oikolukijaa? Toivotko tekstin editointia ammattilaiselta, jolla on sekä taitoa että näkemystä?

Tunnontarkka oikolukija palveluksessasi – ota yhteyttä!

Kiitos viestistäsi! Vastaan arkisin jo vuorokauden sisällä.

Oikolukija hymyilee kameralle valmiina tarjoamaan oikolukua ja tekstien editointia.
bottom of page