top of page
Oikolukija ja kielenhuoltaja tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta ja kieliasua sekä tekee oikolukua, oikeinkirjoituksen tarkistusta ja tekstin editointia tekstille.

Oikoluku ja tekstin editointi

Nettisivu- ja blogitekstit | Julkaisut | Oppaat | Kirjat | Somepostaukset | Luovat tekstit | Artikkelit

Käsi pystyyn, epätäydellisessä maailmassa jokainen meistä tekee virheitä – eikä se haittaa. Oikeinkirjoituksen pulmat ovat yksi esimerkki virheistä, joita teemme harva se päivä, myös me oikolukijat ja kielenhuoltajat.

Toisinaan oikeinkirjoitus saattaa kuitenkin ontua enemmän. Kirjoittamista voi esimerkiksi vaikeuttaa lukihäiriö, jolloin kirjoittajan on melkein mahdoton huomata itse erheitään. Joskus tekstit puolestaan ovat sisällöltään niin painavia, ettei niissä saisi liioin esiintyä virheitä tai hankalia lauserakenteita. Molemmissa tapauksissa ulkopuolisen oikolukijan ammattitaito on suureksi hyödyksi.

Oikolukijana näen nopeasti, mikä tekstissä on turhaa ja mikä timanttia. Hämmästelen joka kerta, mitä oikeinkirjoituksen tarkistus tai tekstin editointi voi saada aikaan – ihmeitä! Kun fiksaan asiakkaani tekstiä, ilmassa väreilee samanlainen fiilis kuin silloin, kun järjestän hieman sotkuisen kaapin uudelleen: oman käden jälki tulee näkyväksi ja viimeistelty lopputulos palkitsee. Nettisivujeni etusivulta voit lukea asiakkaideni kokemuksia oikoluku- ja editointipalvelusta.

Teen oikolukua ja tekstin editointia vain suomenkielisille teksteille.

Oikolukua ja editointia nettisivuille

Yrityksesi tai yhteisösi nettisivut ovat käyntikortti samalla tavoin kuin eteinen on käyntikortti kotiisi. Sotkuinen eteinen saattaa saada vieraat harkitsemaan kotiinlähtöä jo ennen kuin he ehtivät sisälle asti.

 

Epäselvät verkkosivut voivat herättää kävijässä monenlaisia kysymyksiä, kuten:

 

  • Ovatko toimijat ammattitaitoisia, kun sivut täyttyvät kirjoitusvirheistä ja hankalista lauseista?

  • Lieneekö yritys toiminnassa enää, kun verkkosivuilla esiintyy vanhentuneita tietoja?

  • Mitä toimijan palvelu oikeastaan pitääkään sisällään?

Siksi sinun on tärkeä panostaa nettisivujen selkeyteen taitavan ja tarkan oikolukijan ja tekstin editoijan avulla. Ammattilaisena osaamisalueisiini kuuluvat niin oikeinkirjoituksen tarkistus, kielenhuolto kuin tekstin laajempi muokkauskin. Sinun toiveesi ratkaisee!

Oikolukija istuu tietokoneensa äärellä. Hänen kädessään on kahvikuppi. Hänellä on työn alla oikoluku, oikeinkirjoituksen tarkistus ja tekstin editointi.
Oikolukupalvelut
Tekstin editoija, oikolukija käy läpi asiakkaan tekstiä työpöytänsä ääressä ja tekee muistikirjaan merkintöjä. Pöydällä on myös läppäri ja muistikirja.

Julkaisujen oikoluku ja editointi

Oikolukijana olen tehnyt oikeinkirjoituksen tarkistusta ja tekstin muokkausta erikokoisille toimijoille. Verrattain usein työn alla ovat erilaiset julkaisut.

Julkaisut ovat usein asiapitoisia tekstikokonaisuuksia, jolloin niiden kielen on ennen kaikkea tärkeä olla selkeää, helppolukuista ja moitteetonta.

 

Melko usein julkaisut koostuvat monien kirjoittajien teksteistä. Tällöin on olennaista, että kokonaisuudesta muotoutuu tyyliltään yhteneväinen ja linjakas.

 

Joskus erilaiset tyylit rikastavat julkaisua, eli toisinaan tekstit saavat jäädä myönteisellä tavalla eripuraisiksi. Se tuo sisältöön mukavaa vaihtelua.

Kirjan oikoluku ja tekstin muokkaus

Kirjan oikoluku on erityisen lähellä sydäntäni kenties siksi, että kirjoitan itsekin luovia tekstejä vapaa-ajallani. Oikolukijana ja tekstin editoijana koen hyvin palkitsevaksi, kun saan viimeistellä asiakkaani kirjasta helppolukuisemman ja toimivamman. 

 

Ensisijainen tavoitteeni on, että kirjoittajan eli sinun oma äänesi kirkastuu entisestään. Näin eräs nuortenkirjan kirjoittaja totesi editoituani hänen tekstinsä: "Tekstiä ei ollut lähdetty muuttamaan, vaan vain hiomaan ja korjaamaan niin, että siitä syntyi se parhain esiin."

Kirjan oikoluku ja/tai editointi on suuri työ, joten otan toimeksiantoja vastaan rajoitetusti. Toistaiseksi minulla on hyvin tilaa kirjan oikoluvulle ja/tai editoinnille (päivitetty keväällä 2024).

Kielenhuoltaja lukee kirjaa ja tekee samalla tekstin oikolukua.
Valkoisella pöydällä on oikolukijan ja kielenhuoltajan tabletti, kahvikuppi ja viherkasvin lehti.

Somepostausten fiksaaminen

Somepostauksissa kirjoitusvirheet eivät ole maailman vakavin asia, onhan kyse usein rennommista teksteistä. Sosiaalinen media itsessään on myös melko kevyt alusta.

 

Siitä huolimatta somepostauksetkin kannattaa oikolukea. On myös monia vakavamman sävyisiä sosiaalisen median postauksia, joiden viesti välittyy paremmin, kun niille on tehty huolellinen oikeinkirjoituksen tarkistus ja mahdollinen editointi. 

 

Tykkään kovasti tehdä oikolukua somepostauksille ehkä siksi, että tavanomaisesti teen oikolukua pitkille teksteille. Lyhyemmät tekstit piristävät ja tuovat antoisaa vaihtelua työhöni.

 

Voit esimerkiksi toimittaa minulle nipullisen tulevan kuukauden somepostauksia etukäteen oikoluettavaksi. Tai jos tarvitset apua vain yksittäisen sometekstin oikolukuun ja/tai editointiin, sekin onnistuu!

Illustrated White Cats

Mitä muuta?

Kerro sinä, minä toteutan.

Oikoluvun sisältö

Miten oikoluku ja tekstin editointi eroavat toisistaan?

Tarjoan sekä oikolukua että tekstin editointia. Ne tarkoittavat eri asioita.

  • Oikoluku keskittyy tekstisisältösi pintaan. Oikolukijana käyn tekstisi läpi mahdollisten virheiden osalta. Oikoluvussa pääosaa näyttelee oikeinkirjoituksen tarkistus. Korjaan tekstistä pilkut, alkukirjaimet, välimerkit, lyöntivirheet ja yhdyssanavirheet.

  • Tekstin editointi puolestaan sisältää oikoluvun lisäksi lauserakenteiden parantelua, kappaleiden lyhentämistä, sanajärjestyksen muokkaamista, toiston karsimista, tekstin sävyn hiomista ja sidosteisuuden lisäämistä. Kyseessä on kaikenkattava muokkaus, joka luo tekstistä selkeän kokonaisuuden. Editoinnin toteutan aina siten, että vaalin ja kunnioitan omaa ääntäsi, joka tekstin muokkauksen myötä kirkastuu entisestään.

Lue blogistani syventävä artikkeli, mitä kaikkea tekstin editointiin kuuluu.

Näin oikoluku ja/tai tekstin editointi etenee

1

Ole minuun yhteydessä ja kerro, minkälaista oikolukua tai tekstin editointia kaipaat. Kerro myös, mikä tekstisi aihe on ja montako sivua ja/tai sanaa se pitää sisällään.

2

Ennen tarjouksen tekemistä saatan pyytää sinulta tekstinäytettä ja kysyä lisätietoja. Hinta riippuu siitä, kaipaatko pelkkää oikolukua vai editointia.

3

Jos hyväksyt tarjoukseni, lähetän sinulle yhteenvedon sopimistamme asioista. Sen jälkeen aloitan lempipuuhani eli tekstisi perkaamisen!

4

Kun korjausurakka on valmis, palautan sinulle kaksi tekstiä: täysin valmiin ja puhtaan version sekä version, johon olen merkannut muutoskohdat eri värillä.

Oikolukijan ja kielenhuoltajan päivyri lepää pöydällä avonaisena. Vihreä ja tumman tunnelmallinen värimaailma sävyttää kuvaa kauniisti.
Prosessi

Etsitkö luotettavaa oikolukijaa? Toivotko tekstin editointia ammattilaiselta, jolla on sekä taitoa että näkemystä?

Tunnontarkka oikolukija palveluksessasi – ota yhteyttä!

Kiitos viestistäsi! Vastaan arkisin jo vuorokauden sisällä.

Oikolukija hymyilee kameralle valmiina tarjoamaan oikolukua ja tekstien editointia.
bottom of page