top of page
  • Writer's pictureTiia Ung

Näin oikoluku etenee – 4 vaihetta

Tarvitsetko oikolukua tekstillesi? Tässä blogitekstissä kerron, miten prosessi etenee. Lisäksi tekstin lopussa avaan, miten oikoluku ja tekstin editointi poikkeavat toisistaan.


Oikolukija tarkistaa tekstiä ja tekee sille oikolukua työpöydän ääressä. Pöydällä on tietokone ja muistikirja.

Monipuolinen tekstien parissa työskentely on minulle arkipäivää. Yrittäjänä tuotan tekstejä asiakkailleni ja vapaa-ajalla kirjoitan muun muassa lastenkirjoja omaksi ilokseni.


Kirjoittamisen lisäksi oikoluen ja editoin runsaasti erilaisia tekstejä aina julkaisuista kirjoihin. Tätä nykyä saankin eniten yhteydenottoja ihmisiltä, jotka kaipaavat oikolukua tai tekstin editointia. Siinä missä editointi kaivautuu syvemmälle tekstiin, oikoluku hioo tekstin “pintaa”. Vaikka oikoluku onkin editointia ja kielenhuoltoa kevyempi toimenpide, on oikolukukin äärettömän tärkeä osa kirjoitusprosessia.


Tutkaillaan seuraavaksi, miten oikolukupalvelu tyypillisesti etenee aina ensihetkestä viimeiseen pisteeseen asti.


1. Pyydä tarjous oikoluvusta


Ensimmäinen askel oikolukupalvelussa on, kun otat minuun ensi kerran yhteyttä ja tiedustelet oikolukutyön hintaa ja muita seikkoja.


Kun tilaat tekstin oikolukua, kerro


  • mikä tekstisi aihe on

  • monta sivua tekstissäsi on (voit myös kertoa sanamäärän)

  • mahdollinen aikataulu, eli milloin toivot oikoluvun valmistuvan

  • oletko yrittäjä vai yksityishenkilö.


Ennen kuin annan hinnan, saatan kysyä tarkennuksia. Toisinaan pyydän myös lyhyttä tekstinäytettä, jotta hahmotan paremmin, kuinka pitkä aika työhön kuluu; osa teksteistä on helpompia, osa hankalampia. Lisäksi saatan varmistaa, tahdotko oikolukua vai laajempaa tekstin editointia.


Jos oikoluku ja sen hinta tuntuu sopivalta, lähetän sinulle sopimuksen. Sopimus sisältää kattavan yhteenvedon läpikäymistämme asioista.


Saat yhteyden minuun nettisivujeni yhteydenottolomakkeella, sähköpostilla, chat-viestillä, soittamalla tai WhatsAppilla. Palvelen pääasiassa maanantaista perjantaihin virka-aikoina.


2. Toimita materiaali


Kun olemme käsitelleet oikoluvun hinnan, työn sisällön ja sopimukset, voit lähettää minulle oikoluettavan materiaalin.


Yleensä asiakkaat toimittavat tekstinsä Microsoft Word -dokumenttina, onhan se yleisin tekstieditori. Mutta yhtä lailla voit välittää matskun Google Docs -tiedostona tai Pages-tiedostona (Apple). PDF-tiedosto ei kuitenkaan sovi, koska teen tekstiin muokkauksia.


Jos haluat, että oikoluen nettisivutekstisi, kopioi tällöin kaikki tekstit ensin tekstieditoriin ja jaa ne vasta sitten minulle. Pienestä lisähinnasta voin kopioida tekstit puolestasi, mutta tällöinkin tarvitsen sinulta ainakin linkkilistauksen. Kyseinen linkkilista kätkee sisäänsä linkin jokaiseen nettisivuun, jonka toivot minun oikolukevan.


Mitä oikoluen?


  • Kirjat

  • Julkaisut

  • Verkkosivut

  • Blogitekstit

  • Oppaat

  • Luovat tekstit

  • Artikkelit

  • Somepostaukset


Oikolukija tarkastelee kirjan tekstiä huolellisesti ja tekee sille oikolukua sekä kielenhuoltoa.
Kirjan oikoluku on suuri mutta erittäin antoisa työ!

3. Oikoluku käynnistyy – mitä kaikkea teen?


Näin saavumme tärkeimpään vaiheeseen eli varsinaiseen oikolukuun. Tässä vaiheessa oikolukijan katse tarkentuu haukan katseeksi: miltä oikeinkirjoitus vaikuttaa? Ovatko pilkut kohdillaan? Mitä pitää muuttaa, jotta teksti toimii paremmin?


Yleisiä asioita, joihin oikolukija paneutuu


  • Yhdyssanavirheet

  • Pilkkuvirheet

  • Isot ja pienet alkukirjaimet

  • Viivojen käyttö

  • Päivämäärät, kellonajat ja muut luvut

  • Kongruenssi (kissat maukuu -> kissat maukuvat)

  • Sanojen taivutukset

  • Relatiivipronominit (joka, mikä)

  • Luetelmat

  • Joskus sanajärjestyksen selkeytys



4. Palautan oikoluetun materiaalin


Kun olen viuhutellut "punakynää" riittämiin, teksti on valmis palautettavaksi.


Lähetän sinulle takaisin kaksi versiota. Toisesta näet muokkaukset eri värillä ja paikoin kommentoituna. Toinen puolestaan on täysin valmis ja puhdas versio. Oikolukijat käyttävät erilaisia tapoja tekstin palauttamisessa, ja minulle tämmöinen tyyli sopii parhaiten.


Tykkään antaa bonuksena pieniä kirjoitusvinkkejä asiakkailleni kommentoimalla tekstiä. Ajattelen, että se helpottaa sinua myöhemmin, kun naputtelet erilaisia kirjoituksia. Kaikilla kirjoittajilla on omat vahvuudet ja heikkoudet, jotka toistuvat tekstistä toiseen. Koen arvokkaana, että ulkopuolinen lukija osoittaa meille paitsi kehityskohtamme myös vahvuutemme.


Kun olen palauttanut muokatun tekstin, kurkkaa se ajan kanssa läpi ja kerro, mitä mieltä olet. Jos teksti edellyttää vielä joitakin muokkauksia, korjaan nekin tarvittaessa.



Kumpaa haet, oikolukua vai tekstin editointia?


Ammatissani oikolukijana ja tekstin editoijana olen huomannut, että osalle ihmisistä on jokseenkin epäselvää, tarvitsevatko he oikolukua vai tekstin muokkausta. Eikä se ole ihmekään, sillä oikeinkirjoituksen tarkistus ja kielenhuolto/editointi pitävät sisällään paljon samoja elementtejä.


Miten oikoluku ja tekstin editointi sitten poikkeavat toisistaan? Suurin ero on siinä, että editointi on laajempi ja paljon kattavampi prosessi. Oikoluvussa pääroolia näyttelee oikeinkirjoituksen tarkistus, eli käyn kirjoituksesi huolella läpi ja putsaan mahdolliset virheet.


Editointi puolestaan tarkoittaa kokonaisvaltaista tekstin muokkausta. Siinä kiinnitän huomiota esimerkiksi tekstin rakenteisiin, tyyliin ja yleiseen vaikutelmaan. Editointiin sisältyy aina oikoluku.


Tässä vielä tiivistyksenä, mitä oikoluku ja tekstin editointi pitävät sisällään:

Oikoluku

Tekstin editointi/kielenhuolto

Pilkkuvirheet

Kaikki viereisessä oikoluku-sarakkeessa mainitut toimet ja lisäksi seuraavat:

Päivämäärät, kellonajat ja muut luvut

Kappaleiden lyhentäminen

Yhdyssanavirheet

Toiston karsiminen mm. synonyymien avulla

Isot ja pienet alkukirjaimet

Lauserakenteet, esim. lauseenvastikkeiden maltillistaminen

Sanojen taivutukset

Passiivimuodon karsiminen

Viivojen käyttö

Koko tekstin rakenteen tarkastelu ja järkevöittäminen tarvittaessa

Kongruenssi (kissat maukuu – kissat maukuvat)

Rytmi ja tyyli, kuten pitkien ja lyhyiden virkkeiden sopiva vaihtelu, luettelot, muotoilut, kysymyslauseet ym. tyylilliset ja rytmilliset seikat

Relatiivipronominit (joka, mikä)

Sidosteisuus

Luetelmat

Substantiivien käytön maltillistaminen

Sanajärjestys tarvittaessa

Yksittäisten sanojen vaihtaminen, esim. puhekielisen sanan muuttaminen yleiskieliseksi, jos tekstin tyyli sitä edellyttää


Tästä blogitekstistä saat hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea tekstin editointi pitää sisällään, joten klikkaa siihen seuraavaksi!


✏️ Kaipaatko huolellista ja luotettavaa oikolukijaa esimerkiksi kirjan oikolukuun taikka julkaisun korjaamiseen? Tutustu palveluuni.


22 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page