top of page
Nainen istuu kauniissa luonnossa kuohuavan kosken edessä kivikolla ja miettii vastuullisuus-asioita.

Vastuullisuus

Heading 2

Mitä kestävä liiketoiminta tarkoittaa minulle?

Tärkeimpiä arvoja elämässäni ovat eettisyys ja ekologisuus. Kestävät arvot ovat minulle elämäntapa. Siksi on luontevaa, merkityksellistä ja hyvinvointini edellytys, että teen kestävää liiketoimintaa. Tahdon olla osa muutosta, en osa ongelmaa.

Todella moni ihminen kantaa huolta planeetan tulevaisuudesta. Moni meistä tekee kaikkensa, jotta maapallo, ihmiset ja eläimet voisivat voida paremmin. Mutta on myös ihmisiä – ikävä kyllä enemmistö – jotka eivät välitä planeetasta, vaan jatkavat surutta tuhlailevaa, itsekästä ja perin kestämätöntä elämäntapaansa.

Ajattelen, että jokaisen yrityksen on korkea aika muuttaa suuntaa. Jokaisen yrityksen ja yhteisön on korkea aika toimia vastuullisemmin ja epäitsekkäämmin. On korkea aika unohtaa voiton tavoittelu luonnon, ihmisten tai eläinten kustannuksella.

1. Kestävä arki

 

Koska olen yksinyrittäjä, vastuullisuus yritystoiminnassa kiteytyy pitkälti siihen, miten elän omaa elämääni, toimin arjessani ja huomioin kestävyyden suuremmassa mittakaavassa. Henkilökohtaiset arvoni ovat yhtä kuin yritykseni arvot.

 

Kestävät valinnat ovat jo vuosia olleet osa arkeani, niin pienet kuin suuretkin. Vastuullisuus kattaa arjessani sekä ekologisen (ympäristö) että eettisen (ihmis- ja eläinoikeudet) näkökulman.

2. Asiakkaat

 

Tarjoan sisällöntuotantoa, hakukoneoptimointia ja oikolukua mielelläni seuraaville toimijoille:

 

  • Yrityksille ja yhteisöille, jotka tarjoavat aineettomia palveluja, eivätkä siten tee hallaa tai aiheuta toiminnallaan kärsimystä luonnolle, eläimille tai ihmisille.

  • Yrityksille ja yhteisöille, joiden toiminnassa ekologisuus ja eettiset arvot ovat tekemisen punainen lanka ja joiden aitona pyrkimyksenä on vastuullinen ja kestävä liiketoiminta.

Missio

Jokaisella markkinoijalla ja freelance-kirjoittajalla on suuri vastuu – minullakin.

Ammattitaitoni avulla edistän asiakkaideni näkyvyyttä hakukoneissa, selkeytän heidän brändiään ja tuon nettisivuteksteihin ammattimaisuutta. Työni myötä houkuttelen asiakkaita kyseisen brändin luokse. Koska tiedostan vastuuni ja tahdon toimia arvojeni mukaan, palvelen vain yrityksiä ja yhteisöjä, joille yritysvastuu on aitoja tekoja tai joiden palvelut perustuvat muuhun aineettomaan hyvään. Annan näille toimijoille ihan kaikkeni ammattitaitoni avulla.

 

Suurempi missioni on, että kun brändi saa paremman hakukonenäkyvyyden, kuluttajat löytävät helpommin vaihtoehdon epäeettisille tuotteille. ​Pitkässä juoksussa haluan siis vaikuttaa työlläni ihmisten kulutustottumuksiin lisäämällä asiakasyritysteni kautta kuluttajien ymmärrystä vastuullisemmista valinnoista. Tällä tavalla haluan jättää hyviä jälkiä maailmaan ja kantaa oman korteni yhteisen planeettamme puolesta.

Liikenne 

🚗 Taloudessamme on ollut bensa-auto 4 vuotta. Marraskuussa 2020 päivitimme autoomme suomalaisen innovaation, eFlexfuel-etanolisarjan, jonka ansiosta auton päästöt ovat 80 % pienemmät kuin normaalissa bensa-autossa. Automme kulkee nyt E85-polttoaineella, jonka valmistuksessa käytetään muun muassa kauppojen hävikkileipääArjessa ajamme autolla mahdollisimman vähän ja korvaamme esimerkiksi kauppareissuautoilua pyörillä.

✈️ Olen lentänyt elämäni aikana vain kaksi kertaa ulkomaille (Italia ja Skotlanti) ja takaisin Suomeen. Nykyään en lennä lainkaan, vaan kuljen kaikki tulevat ulkomaanreissuni junalla tai omalla autollamme. Etenkään kotimaan lentoja en ole koskaan käsittänyt, sillä Suomessa on mainio junaverkosto.

🚴 Pyöräilen paljon ja ihan joka paikkaan.

🚌 Käytän paikallisbusseja silloin tällöin, noin 1 krt/kk.

Mies tankkaa auton bioetanolia, joka on valmistettu suomalaisesta jätteestä.
KESTÄVÄT TEOT
Etualalla on hehkulamppu ja sen takana muutama muu hehkulamppu. Valaistus on hämärä ja tunnelmallinen.

Energia

💨 Kotini sähkö oli noin viisi vuotta pienen yhtiön 100 % suomalaista vesi- ja tuulisähköä (Ekosähkö.fi/Lumme energia). Helmikuussa 2023 vaihdoimme kuitenkin sähköyhtiötä rajun hinnannousun takia. Tätä nykyä tuulisähkömme tulee Vaasan sähköltä. Yhtiö tuottaa tuulivoimansa Vaasan, Teuvan, Tornion, Kristiinankaupungin ja Ilmajoen tuulipuistoissa.

⚡️Pyrin säästeliäisyyteen myös sähkön suhteen monin tavoin. Sähkönkulutuksen vuosiennuste saunallisessa luhtitalokolmiossamme on reilusti alle 1500 kwh/vuosi (eli samaa luokkaa kuin kerrostaloyksiössä).

🌡 Taloyhtiömme vaihtoi hiilineutraaliin kaukolämpöön lokakuussa 2021.

💦 Suosin nopeita pesuja. Hiukset ja vartalo minun tarvitsee pestä vain kaksi kertaa viikossa. Muutoin suosin lyhyitä kohdennettuja pesuja päivittäin. Minulla vierähtää kokovartalosuihkussa (tutkitusti) noin 4 minuuttia. Avopuolisoni on nopeampi ja viipyy suihkussa vain 2,5–3 minuuttia. 

Ruoka

🌱 Ostamme luomua niin paljon kuin mahdollista.

🗑 En heitä ruokaa roskiin. Hävikkiä ei synny taloudessamme suunnitelmallisuuden ansiosta.

🥦 Ruokavalioni koostuu 90 prosenttisesti vegaanisesta ruoasta, 7 prosenttisesti maito- ja munatuotteista (juusto, luomumunat ja voi) sekä 3 prosenttisesti kestävästi tuotetusta kalasta. Liha ja kana eivät enää kuulu ruokalistalleni, ja kalaakin syön nykyään erittäin harvoin.

🥛 Jogurtit, ruokakermat ja maidot ovat vaihtuneet kasvisversioihin. Ne maitotuotteet, joita vielä syön (juustot, voi ja harvoin kermaviili/smetana), ostan useimmiten luomuna ja/tai lähituotantona (pois lukien voi).

 

🥚 Ostan kananmunat Oulun REKO-lähiruokaringistä.

🇫🇮 Suosin kotimaisuutta ruokaostoksilla.

♻️ Tutkin ruoan pakkausmerkinnät tarkoin. Valitsen usein tuotteita, joissa on jokin seuraavista tai useampia: Reilu kauppa -merkki, Joutsenmerkki, Rainforest Alliance -merkki, Hyvää Suomesta -merkki, Sirkkalehtimerkki, Leppäkerttumerkki, UTZ-sertifikaatti, Aurinkomerkki tai EU:n luomutunnus.

❗️Ostamme miltei joka kauppareissulla punalaputettuja tuotteita, jos niitä vain on saatavilla. Käytän myös ResQ-sovellusta, josta ostan eritoten gluteenitonta hävikkileipää pakkaseen.

🛍 Yli 12 vuoden ajan olen käyttänyt kaupassa vain kestokauppakasseja.

🍊 Pakkaan kasvikset, hedelmät ja vihannekset kestohedelmäpusseihin.

 

🍅 Aloin keväällä 2022 harjoitella pienimuotoista parvekeviljelyä ja sain kasvatettua tomaattia ja basilikaa. Keväällä -23 istutin tomaattia ja mansikkaa. Omavaraisuus ja itse kasvatettu puhdas ruoka kiinnostavat minua ja pyrin unelmaani kohti isommassa mittakaavassa tulevaisuudessa, kunhan kodin puitteet antavat myöten. 

Kasvisruokaa, johon kuuluu sieniä, juureksia ja lehtikaalia pannussa.
Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, erilaisia meikkejä ja saippuoita on aseteltu pöydälle. Takana on viherkasvi.

🛋 Olen kotihiiri, jolle kaunis koti  on tärkeä asia (olen myös kouluttautunut sisustussuunnittelualalle). Arvostan vanhoja huonekaluja. Lähes kaikki kotini huonekalut on hankittu käytettynä – vain sänky, ulkosohva ja pieni jakkara on ostettu uutena. Filosofiani on inspiroitua olemassa olevista huonekaluista, joilla saa paljon aikaan sisustuksessa.

🧺 Pyykkikoneessa ja tiskikoneessa käytän säästöohjelmia. Pesen pyykkiä harvakseltaan, noin parin viikon välein. Tuuletan vaatteita viikoittain.

🌡 Pesen pyykit usein matalammissa lämpötiloissa.

💄 Käytän pääasiassa vain luonnonkosmetiikkaa (myös meikeissä).

🫧 Valitsen kaupan hyllyltä ainoastaan ekologisia kodin pesuaineita. Etikka, sooda, Marseille-saippua, pesupähkinät ja eteeriset tuoksuöljyt toimivat loistavasti siivouksessa.

♻️ Tutkin kosmetiikan ja pesuaineiden sertifikaatit huolella. Valitsen vain luotettavia tuotteita, joista löytyy esimerkiksi Joutsenmerkki tai Ecocert-merkki. Tunnistan hyvin viherpesun.

Koti ja kemikaalit

Kierrätys

🚮 Kierrätän kaiken mahdollisen jätteen eli biojätteet, muovin, metallin, lasin, pahvin, paperin ja ongelmajätteen sekä poistotekstiilit.

🗑 Sekajätettä syntyy taloudessamme varsin vähän.

💌 Postilaatikossa postinjakajaa tervehtii lause: ”Ei mainoksia, kiitos.”

📧 Suuri osa laskuista tupsahtaa sähköpostiini paperilaskujen sijasta.​

Erivärisiä huuhdeltuja lasipulloja, jotka ovat menossa kierrätykseen.
Nainen on ostoksilla second hand- ja vintageliikkeessä. Hän hypistelee kukkahametta käsissään.

Vaatteet

 

👚 Ostan arviolta 95 % vaatteistani käytettynä. Olen todennut jo vuosia sitten, että miltei kaiken löytää second hand -markkinoilta. Pääasiassa vain alusvaatteet hankin uutena. 

🧤 Vältän kirppareillakin turhan tavaran tai ”ihan kivan” vaatteen ostamista. Ostan vain tarpeeseen. Jopa kissamme lelut löytyvät tätä nykyä kirpparilta.

🧦 Keskimäärin ostan vuoden aikana yhden tai ihan maksimissaan kaksi uutta vaatetta (pois lukien alusasut). Vuonna 2023 olen ostanut uutena vain Ballop Pellet -paljasjalkakengät.

👗 Olen vähentänyt vaatekaapin sisältöä, jotta siellä on vain vaatteita, joita oikeasti käytän usein. Kulutan vaatteet loppuun asti ja korjaan tarvittaessa.

🤍 Lahjoitan ylimääräisiä vaatteita muun muassa SPR Kontille ja Oulun kierrätyskeskus Likkelle.

Elektroniikka ja tietoliikenne

 

👩🏻‍💻 Ostan myös elektroniikan käytettynä. Esimerkiksi Macbook Air M1 -läppärini löytyi Tori.fi:stä.

📱Huollan laitteita uuden ostamisen sijasta. Syksyllä 2022 huollatin iPhone 8 -puhelimeni akun. Puhelin on palvellut vuodesta 2018 lähtien ja palvelee vielä monta vuotta eteenpäin. Maaliskuussa 2023 huollatin työpuhelimeni akun ja näytön. Työpuhelimeni on puolisoni vanha iPhone 7 plus.

💻 Olen jo noin 4 vuoden ajan käyttänyt pääasiassa Ecosia-hakukonetta surffaillessani netissä. Kyseessä on voittoa tavoittelematon hakukone, joka käyttää saamansa mainostulot puiden istuttamiseen. Ecosia hyödyntää vain aurinkoenergiaa hakupalvelimissaan.

Punatukkainen nainen pitelee kissaa sylissään. Etualalla on tietokone, johon kamera on tarkentanut. Pöydällä on kynttilöitä.
Suomen luonnonsuojeluliiton mielenosoitus, jossa on useita ihmisiä ottamassa kantaa ympäristöasioihin.

Kuva: SLL / Emmi Holopainen

💶 Yrittäjän tienesteistäni menee joka kuukausi rahaa Suomen luonnonsuojeluliitolle (10 euroa), Amnestylle (10 euroa), Suomen eläinsuojelulle (10 euroa), Oikeutta eläimille -järjestölle (10 euroa) sekä Luonnonperintösäätiölle (10 euroa). Teen myös kuukausittain lahjoituksia muille apua tarvitseville yhteisen hyvän eteen ponnisteleville järjestöille. Lisäksi hankin tavarat ja vaatteet pääasiassa SPR Kontista, joka ohjaa tuloksensa avustustyöhön Suomessa ja ulkomailla.

👩🏻‍🦰 Olen Eetti ryn jäsen.

🐻 Eläinten oikeudet ovat minulle tärkeitä. Otan usein henkilökohtaisessa Facebookissani kantaa eläinten asioihin ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseen.

🐝 Otan mielelläni kantaa ympäristöasioihin, jaan tietoa ja allekirjoitan lakialoitteita.

🫶🏼 Olen poliittisesti sitoutumaton, mutta vaaleissa annan ääneni henkilölle ja puolueelle, joka oikeasti välittää ihmisten lisäksi myös luonnosta ja eläimistä. Vahva oikeudentaju ohjaa kaikkia päätöksiäni. 

​Vaikuttaminen

❌ Markkinointiviestinnän ammattilaisena ja yrittäjänä en halua missään nimessä tukea turhaa kuluttamista, viherpesua, eläinten kärsimystä, luonnon kustannuksella menestyviä yrityksiä tai minkäänlaista epäeettistä toimintaa.

 

💚 Sen sijaan haluan kaikella tahdolla ja osaamisellani auttaa ympäristötietoisia tai aineettomia yrityksiä ja yhteisöjä, jotta heidän näkyvyytensä hakukoneissa paranisi. Haluan myös, että pienemmillä toimijoilla on mahdollisuus valtavirtaistua suurten rinnalle.

✏️ Nostan blogissa ja sosiaalisessa mediassa esille ympäristöaiheisia teemoja (esim. viherpesu, mainostoimistojen vastuu ja eettinen kuluttaminen).

🏡 Työskentelen kotitoimistossa, joten työmatkat eivät saastuta. Jos matkustaisin työasioissa eri kaupunkiin, matkustaisin junalla.

Työ

Jäikö jokin mietityttämään? Kaipaatko tarkennusta johonkin asiaan? Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Nainen, jolle ekologinen elämäntapa on tärkeä, istuu sohvalla ja katsoo tietokoneensa takaa suoraan kameraan päättäväisenä ja hymyillen. Taustalla on muutama viherkasvi.

Näissä asioissa on vielä petrattavaa

Arvojen mukainen elämä on jatkuvaa askeltamista, eikä matka ole koskaan valmis. Minulla on vielä paljon tehtävää paremman huomisen eteen. Teen myös virheitä matkallani.

Ostan uutena joitakin asioita

 

Välillä joudun tekemään hankintoja uutena, joskin käytän aina tarkkaa harkintaa – hankinnalle on jokin perusteltu syy.

 

Esimerkiksi kesällä 2022 ostin Lenni-kissallemme lemmikkirepun, jotta pääsemme metsälenkeille yhdessä. Hän on sisäkissa, joka ulkoilee vain verkotetulla pihalla ja inhoaa valjasulkoilua. Reppu on lisännyt kissan hyvinvointia.

 

Saman vuoden syksyllä ostin myös Tentrii-merkkiset urheilutrikoot, koskat edelliset vuosia vanhat kuluivat puhki. 

 

Parvekkeelle hankin uutena polyrottinkisohvan, jollaista olin katsellut Tori.fi:stä jo kolme vuotta. Ulkosohvat ovat todella kysyttyjä Torissa.

 

Filosofiani mukaan aion omistaa tavarat vuosikaudet ja korjata niitä tarvittaessa.

Sisällöntuottajan kissa ulkoilee turvallisesti selkärepussa.

Syön yhä jonkin verran maitotuotteita

 

Maitotuotteet ovat luonnon kannalta huono valinta, sillä niiden ilmastovaikutus suomalaisten keskuudessa on noin 20 %. Etenkin juusto on todella haitallinen ja verrattavissa sian- tai naudanlihan ympäristövaikutuksiin. Valitsen lähituotettua ja/tai luomujuustoa, mutta voi on perinteistä Valion voita. Syön myös suklaata, mutta valitsen yhä useammin vegaanista suklaata ja Tony's-merkin herkkusuklaata.

Bensa-automme kulkee edelleen 20 % tavallisella bensalla

 

Vaikka automatkat taittuvat noin 80 % ekologisemmin kuin tavanomaisella bensa-autolla, autoilumme saastuttaa edelleen jonkin verran.

Kissamme syö lihaa

 

Siinä missä koirat voivat elää kasvipohjaisella ravinnolla, kissat eivät. Kissat ovat lihansyöjiä. Toivoisin, että kissanruokamarkkinat muuttuisivat eettisemmiksi. Markkinoilla on esimerkiksi vain muutamia luomu-märkäruokia (jotka ikävä kyllä ovat heikosti maistuneet seniorikissallemme). 

Laitan hinnan joissakin asioissa vastuullisuuden edelle

 

Hinta ratkaisee ostoskorin sisällön joillakin ostokerroilla. Vaikka ostan noin 80 prosenttisesti kotimaista ja luomua, saatan harvakseltaan ostaa esimerkiksi ulkomailla tuotettuja tomaatteja, omenoita sekä banaaneja luomun ja kotimaisen sijaan.

Lahjoitan tällä hetkellä vain noin 50 euroa kuukaudessa hyväntekeväisyysorganisaatioille

 

Pyrin päättäväisesti siihen, että summa on tulevaisuudessa vähintään 10 % yrittäjän kuukausituloistani. Ajattelen, että minulla on velvollisuus auttaa apua tarvitsevia, jos siihen on taloudellinen mahdollisuus, ja kannustan lämpimästi muitakin auttamaan. 💚 

Sykkiikö sydämesi samoille asioille? 

Kuulen sinusta mielelläni – ole yhteydessä! 

bottom of page