top of page
Nainen istuu kauniissa luonnossa kuohuavan kosken edessä kivikolla ja miettii vastuullisuus-asioita.

Vastuullisuus

Kun lähdin yrittäjäksi helmikuussa 2022, olin innoissani, sillä sain vihdoinkin mahdollisuuden muovata työarjesta omannäköistä. Minulle se tarkoitti liiketoimintaa, jossa ekologiset ja eettiset arvot ovat kaiken tekemisen keskiössä

Vastuullisuus näkyy yritystoiminnassani kahdella tavalla​

1. Kestävä arki

Koska olen yksinyrittäjä, vastuullisuus yritystoiminnassa kiteytyy pitkälti siihen, miten elän omaa elämääni, toimin arjessani ja huomioin luontoa suuremmassa mittakaavassa. Elämäntapani on jo pitkään ollut ekologinen.

 

Kestävät valinnat ovat osa arkeani – niin pienet kuin suuretkin. Vastuullisuus kattaa arjessani sekä ekologisen (ympäristö) että eettisen (ihmis- ja eläinoikeudet) näkökulman.

2. Yritykseni asiakkaat

Freelance-kirjoittajana parannan asiakkaideni näkyvyyttä hakukoneissa, selkeytän heidän brändiään ja tuon nettisivuteksteihin ammattimaisuutta. Tahtotilani tehdä nämä toimijat näkyviksi on korkea.

 

Suurempi missioni on, että kun kestävämpi brändi saa enemmän hakukonenäkyvyyttä, kuluttajat löytävät helpommin vaihtoehdon epäeettisille tuotteille. 


Teen hakukoneoptimoitua sisällöntuotantoa seuraaville asiakkaille:

  • Toimijoille, jotka tarjoavat aineettomia palveluja, eivätkä siten tee hallaa esimerkiksi luonnolle.

  • Yrityksille ja yhteisöille, joiden toiminnassa ekologisuus ja eettiset arvot korostuvat ja joiden aitona pyrkimyksenä on vastuullinen liiketoiminta.

Liikenne 

🚗 Taloudessamme on ollut bensa-auto reilut 3 vuotta. Marraskuussa 2020 päivitimme autoomme suomalaisen innovaation, eFlexfuel-etanolisarjan, jonka ansiosta auton päästöt ovat 80 % pienemmät kuin normaalissa bensa-autossa. Automme kulkee muun muassa hävikkileivällä.

✈️ Olen lentänyt elämäni aikana kaksi kertaa ulkomaille (Italia ja Skotlanti) ja takaisin Suomeen. Tänä päivänä en lennä enää lainkaan, vaan kuljen sekä kotimaanmatkat että tulevaisuuden ulkomaanmatkat junalla.

🚴 Pyöräilen paljon ja joka paikkaan.

🚌 Käytän paikallisbusseja tarvittaessa.

Mies tankkaa auton bioetanolia, joka on valmistettu suomalaisesta jätteestä.
KESTÄVÄT TEOT
Etualalla on hehkulamppu ja sen takana muutama muu hehkulamppu. Valaistus on hämärä ja tunnelmallinen.

Energia

💨 Kotini sähkö on viisi vuotta ollut 100 % suomalaista vesi- ja tuulisähköä (Ekosähkö.fi), jolla on Suomen luonnonsuojeluliiton EKOenergia-sertifikaatti.

⚡️Pyrin säästeliäisyyteen myös sähkön suhteen monin tavoin. Sähkönkulutuksen vuosiennuste luhtitalokolmiossamme on alle 1500 kwh/vuosi (eli samaa luokkaa kuin kerrostaloyksiössä). 

🌡 Taloyhtiömme vaihtoi hiilineutraaliin kaukolämpöön lokakuussa 2021.

💦 Suosin nopeita pesuja.  Hiukset ja  vartalo minun tarvitsee pestä vain kaksi kertaa viikossa. Muutoin suosin lyhyitä kohdennettuja pesuja päivittäin. Minulla vierähtää kokovartalosuihkussa (tutkitusti) noin 4 minuuttia. Avopuolisoni on nopeampi ja viipyy suihkussa vain 2,5–3 minuuttia. 

Ruoka

🌱 Ostamme luomua niin paljon kuin mahdollista.

🗑 En heitä ruokaa roskiin.

🥦 Ruokavalioni koostuu 90 prosenttisesti vegaanisesta ruoasta, 5 prosenttisesti maito- ja munatuotteista (juusto, luomumunat ja voi) sekä 5 prosenttisesti kestävästi tuotetusta kalasta. Liha ja kana eivät enää kuulu ruokalistalleni. Kalaa syön nykyään hyvin harvoin, ja se on jäämässä pois ruokavaliostani.

 

🥚 Ostan kananmunat aina luomuna tai REKO-lähiruokaringistä.

♻️ Tutkin ruokatuotteiden sertifikaatit tarkoin.

🥛 Maitotuotteet, kuten jogurtit, ruokakermat ja maidot, ovat vaihtuneet kasvisversioihin. Ne maitotuotteet joita vielä syön (juustot, voi ja harvoin kermaviili), ostan useimmiten luomuna ja/tai lähituotantona (pois lukien voi).

❗️Ostamme paljon punalaputettuja tuotteita.

🛍 Jo yli 10 vuoden ajan olen käyttänyt kaupassa vain kestokauppakasseja.

🍊 Pakkaan kasvikset, hedelmät ja vihannekset kestohedelmäpusseihin.

 

🍅 Aloitin keväällä 2022 pienimuotoisen parvekeviljelyn ja sain kasvatettua tomaattia ja basilikaa.  Omavaraisuus kiinnostaa minua ja pyrin sitä kohti. 

Kasvisruokaa, johon kuuluu sieniä, juureksia ja lehtikaalia pannussa.
Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, erilaisia meikkejä ja saippuoita on aseteltu pöydälle. Takana on viherkasvi.

🛋 Olen kotihiiri, jolle kaunis koti  on tärkeä asia (olen myös kouluttautunut sisustussuunnittelualalle). Arvostan vanhoja huonekaluja. Lähes kaikki kotini huonekalut on hankittu käytettynä – vain sänky, ulkosohva ja pieni jakkara on ostettu uutena. Filosofiani on ostaa harvoin uutta ja sisustaa olemassa olevilla huonekaluilla niin pitkälle kuin mahdollista. 

🧺 Pyykkikoneessa ja tiskikoneessa käytän nopeampia säästöohjelmia. 

🌡 Pesen pyykit usein matalammissa lämpötiloissa.

💄 Käytän luonnonkosmetiikkaa niin shampoissa, meikeissä, suihku- ja käsisaippuoissa kuin kasvovoiteissakin. 

🫧 Valitsen kaupan hyllyltä vain ekologisia kodin pesuaineita. Etikka, sooda, pesupähkinät ja eteeriset tuoksuöljyt toimivat loistavasti siivouksessa.

♻️ Tutkin  kosmetiikan ja kodinpesuaineiden sertifikaatit huolella.

Koti ja kemikaalit

🚮 Kierrätän kaiken mahdollisen jätteen: biojätteet, muovin, metallin, lasin, pahvin, paperin ja ongelmajätteen.

🗑 Sekajätettä syntyy taloudessamme varsin vähän.

💌 Postilaatikossa postinjakajaa tervehtii lause: ”Ei mainoksia, kiitos.”

📧 Suuri osa laskuista tupsahtaa sähköpostiini paperilaskujen sijasta.

Kierrätys

Erivärisiä huuhdeltuja lasipulloja, jotka ovat menossa kierrätykseen.
Nainen on ostoksilla second hand- ja vintageliikkeessä. Hän hypistelee kukkahametta käsissään.

Vaatteet

 

👚 Ostan arviolta 95 % vaatteistani käytettynä. Pääasiassa vain alusvaatteet hankin uutena. 

🧤 Vältän turhan tavaran tai ”ihan kivan” vaatteen ostamista myös kirppareilla. Pyrin ostamaan vain tarpeeseen.

🇫🇮 Mikäli minun täytyy ostaa vaate uutena, ostan mahdollisuuksien mukaan laatua ja kotimaista.

👗 Pyrin vähentämään vaatekaapin sisältöä, jotta siellä olisi vain vaatteita, joista pidän ja joita käytän usein. Käytän vaatteet loppuun asti ja korjaan niitä tarvittaessa.

❤️ Lahjoitan ylimääräisiä vaatteita SPR Kontille.

Elektroniikka ja tietoliikenne

 

👩🏻‍💻 Ostan myös elektroniikan käytettynä. Esimerkiksi Macbook Air M1 -läppärini löytyi Tori.fi:stä.

📱 Huollan laitteita uuden ostamisen sijasta. Syksyllä 2022 huollatin iPhone 8 -puhelimeni akun. Puhelin on palvellut vuodesta 2018 lähtien ja palvelee vielä monta vuotta eteenpäin.

💻 Olen jo muutaman vuoden ajan käyttänyt pääasiassa Ecosia-hakukonetta surffaillessani netissä. Kyseessä on voittoa tavoittelematon hakukone, joka käyttää saamansa mainostulot puiden istuttamiseen. Ecosia hyödyntää vain aurinkoenergiaa hakupalvelimissaan.

Punatukkainen nainen pitelee kissaa sylissään. Etualalla on tietokone, johon kamera on tarkentanut. Pöydällä on kynttilöitä.
Suomen luonnonsuojeluliiton mielenosoitus, jossa on useita ihmisiä ottamassa kantaa ympäristöasioihin.

Kuva: SLL / Emmi Holopainen

💶 Tienesteistäni menee joka kuukausi rahaa Suomen luonnonsuojeluliitolle, Amnestylle, SEY:lle,

Oikeutta eläimille -järjestölle ja Breaking the chains -organisaatiolle (pelastaa eläimiä Ukrainassa kaikkein hankalimmissa olosuhteissa). Teen myös usein lahjoituksia muille yhteisen hyvän eteen työskenteleville järjestöille.

👩🏻‍🦰 Olen Eetti ryn jäsen.

🐻 Eläinten oikeudet ovat minulle tärkeitä. Otan usein henkilökohtaisessa Facebookissani kantaa eläinten oikeuksiin ja niiden hyvinvoinnin parantamiseen.

🌲Otan mielelläni kantaa ympäristöasioihin, jaan tietoa ja allekirjoitan lakialoitteita.

🫶🏼 Annan vaaleissa ääneni henkilölle, joka jakaa saman arvomaailman eli välittää ihmisten lisäksi myös luonnosta ja eläimistä yhtä paljon.

​Vaikuttaminen

❌ Markkinointiviestinnän ammattilaisena ja yrittäjänä en halua missään nimessä tukea turhaa kuluttamista, viherpesua, eläinten kärsimystä, luonnon kustannuksella menestyviä yrityksiä tai minkäänlaista epäeettistä toimintaa.

 

💚 Sen sijaan haluan kaikella tahdolla ja osaamisellani auttaa ympäristötietoisia tai aineettomia yrityksiä ja yhteisöjä, jotta heidän näkyvyytensä hakukoneissa paranisi. Haluan, että näillä toimijoilla on mahdollisuus valtavirtaistua suurten rinnalle.

✏️ Nostan blogissa ja sosiaalisessa mediassa esille luontoaiheisia teemoja (esim. viherpesu, mainostoimistojen vastuu ja eettinen kuluttaminen).

🏡 Työskentelen kotitoimistossa, joten työmatkat eivät saastuta. Jos matkustaisin työasioissa eri kaupunkiin, matkustaisin junalla.

Työ

Jäikö jokin mietityttämään? Haluatko jutella lisää kanssani? Kaipaatko tarkennusta johonkin asiaan?

Nainen, jolle ekologinen elämäntapa on tärkeä, istuu sohvalla ja katsoo tietokoneensa takaa suoraan kameraan päättäväisenä ja hymyillen. Taustalla on muutama viherkasvi.

Näissä asioissa minulla on vielä petrattavaa

Arvojen mukainen elämä on jatkuvaa askeltamista, eikä matka ole koskaan valmis. Minulla on vielä paljon tehtävää paremman huomisen eteen. Teen myös virheitä matkallani.

Ostan uutena joitakin asioita

 

Viime kesänä ostin uutena Lenni-kissalle lemmikkirepun, jotta pääsemme metsälenkeille yhdessä. Hän on sisäkissa, joka ulkoilee vain verkotetulla pihalla ja vihaa valjasulkoilua. 

Samana kesänä ostin myös parvekkeelle uutena polyrottinkisohvan, jollaista olin katsellut Tori.fi:stä jo kolme vuotta. Lisäksi satsasin Be Lenka -paljasjalkasandaaleihin. Omaatuntoa kirpaisee, mutta filosofiani mukaan aion omistaa tavarat vuosikaudet (ja korjata tarvittaessa).

Sisällöntuottajan kissa ulkoilee turvallisesti selkärepussa.

Syön yhä jonkin verran maitotuotteita

 

Maitotuotteet ovat luonnon kannalta huono valinta, sillä niiden ilmastovaikutus suomalaisten keskuudessa on noin 20 %. Etenkin juusto on todella haitallinen ja verrattavissa sian- tai naudanlihan ympäristövaikutuksiin. Voi ja juusto ovat kasvisten lisäksi ainoat asiat, joita laitan päivittäin leivän päälle. Valitsen lähituotettua ja/tai luomujuustoa, mutta voi on perinteistä Valion voita. Syön myös suklaata, mutta nykyään valitsen usemmiten vegaanista suklaata.

Bensa-automme kulkee edelleen 20 % tavallisella bensalla

 

Vaikka automatkat taittuvat noin 80 % ekologisemmin kuin tavanomaisella bensa-autolla, autoilumme saastuttaa edelleen jonkin verran.

Kissamme syö lihaa

 

Kissanruokamarkkinoilla on vain muutamia luomuvaihtoehtoja ja ne ovat valitettavan kalliita päivittäin syötävinä aterioina. Suosimme eniten ruotsalaista Mjau-merkkistä märkäruokaa sekä lähellä tuotettuja Muhoksen Viskaalin raakalihapullia. Ostamme ajoittain EU:n luomumerkillä varustettua Schesir Bio -sapuskaa kissallemme.

Laitan hinnan joissakin asioissa vastuullisuuden edelle

 

Hinta ratkaisee ostoskorin sisällön joillakin ostokerroilla. Saatan välillä ostaa esimerkiksi ulkomailla tuotettuja kirsikkatomaatteja, omenoita tai banaaneja luomun ja kotimaisen sijaan. Tulevaisuudessa toivon, että hinnan sijaan voin tuijottaa entistä useammin ihan jokaisen tuotteen vastuullisuutta.

Hairahdun yhä ostamaan Kiinassa tehtyjä tuotteita

 

Vaikka välttelen Kiinassa valmistettuja tuotteita, toisinaan huomaan kotona, että ostin sittenkin Kiinassa tehdyn tuotteen. Useimmiten kyseessä on kissanlelu. Tätä tapahtuu nykyään hyvin harvoin, koska olen alkanut bongailla kissanleluja SPR Kontti -kirpparin kilotavara-osastolta. Kissallemme kun kelpaa leluiksi parhaiten kaikki muu paitsi oikeat kissanlelut. Villainen pipon tupsu tai karhea huovan palanen, jonka leikkaan kalan muotoiseksi ja kiinnitän narun nokkaan – best, tuumaa Lenni.

Lahjoitan tällä hetkellä vain noin 40 euroa kuukaudessa eri hyväntekeväisyysorganisaatioille

 

Toivoisin summan olevan tulevaisuudessa paljon suurempi, esimerkiksi 10–15 % kuukausituloistani.

Koetko, että meillä on paljon yhteistä? Ajatteletko, että yhteistyömme voisi kantaa kaunista hedelmää? 

Kuulen sinusta mielelläni – ole minuun yhteydessä! ☺️

bottom of page