
Minun tekoni
Kestävät arvot ovat minulle elämäntapa. Siksi on hyvinvointini edellytys, että teen myös kestävää liiketoimintaa.
Miten vastuu näkyy yritystoiminnassani?
1. Kestävä arki
Koska olen yksinyrittäjä, vastuullisuus yritystoiminnassa kiteytyy pitkälti siihen, miten elän omaa elämääni, toimin arjessani ja huomioin kestävyyden suuremmassa mittakaavassa. Henkilökohtaiset arvoni ovat yhtä kuin yritykseni arvot.
Kestävät valinnat ovat jo vuosia olleet osa arkeani, niin pienet kuin suuretkin. Teot ehkäisevät tehokkaasti ahdistusta, jota ilmaston, eläinten ja ihmisten kaltoinkohtelu saa aikaan. Vastuullisuus kattaakin arjessani sekä ekologisen (ympäristö) että eettisen (ihmis- ja eläinoikeudet) näkökulman.
2. Asiakkaat
Yrittäjänä palveluitani ovat sisällöntuotanto, oikoluku ja tekstin editointi sekä hakukoneoptimointi.
Koska teen toisinaan markkinointisisältöjä, kuten blogi- ja nettisivutekstejä, minulla on melkoinen vastuu. Ammattitaitoni avulla edistän asiakkaideni näkyvyyttä hakukoneissa eli työni houkuttelee asiakkaita kyseisen brändin luokse. Sama vastuu koskee myös oikoluku- ja editointipalvelua. Sanoilla on vaikutusta.
Siksi puntaroin ajatuksella yhteistyöt, joihin lähden mukaan. Tahdon jättää ammattitaitoni avulla hyviä jälkiä maailmaan ja olla osa ratkaisua, en osa ongelmaa. Siten on merkitystä sillä, keitä palvelen.
Liikenne
🚗 Taloudessamme on ollut auto syksystä 2019 saakka. Vuonna 2020 päivitimme autoomme suomalaisen innovaation, eFlexfuel-etanolisarjan. Sen ansiosta auton päästöt voivat olla jopa 80 % pienemmät kuin normaalissa bensa-autossa. Automme kulkee E85-polttoaineella, jonka valmistuksessa käytetään muun muassa kauppojen hävikkileipää.
🚘 Arjessa ajamme autolla mahdollisimman vähän ja korvaamme esimerkiksi kauppareissuautoilua pyörillä.
✈️ Olen lentänyt elämäni aikana vain kaksi kertaa ulkomaille (Italia ja Skotlanti) ja takaisin Suomeen. Nykyään en lennä lainkaan.
🚂 Kuljen kaikki tulevat ulkomaanreissuni junalla tai omalla autolla.
🚴 Pyöräilen joka paikkaan.


Energia
💨 Tuulisähkömme tulee Vaasan sähköltä. Yhtiö tuottaa tuulivoimansa Vaasan, Teuvan, Tornion, Kristiinankaupungin ja Ilmajoen tuulipuistoissa.
⚡️Pyrin säästeliäisyyteen myös sähkön suhteen monin tavoin. Sähkönkulutuksen vuosiennuste on alle 1000 kwh/vuosi, eli todella vähän. Taloyhtiössämme on kaukolämpö ja painovoimainen ilmanvaihto, jotka vähentävät sähkönkulutusta merkittävästi.
💦 Säästän vettä monin tavoin. Suosin myös nopeita ja hieman viileämpiä suihkuja. (On kiva saada paljon rahaa takaisin taloyhtiöltä, kun vettä onkin kulunut vain vähän).
Ruoka
🗑 Edesmennyt isäni opetti minulle jo lapsena, että ruoka ei kuulu roskiin. En heitä koskaan ruokaa menemään. Hävikkiä ei synny, kun on suunnitelmallinen.
🥦 Ruokavalioni on hyvin kasvispainotteinen, mutta en ole täysvegaani ainakaan vielä. Ruokavalioni koostuu noin 95 prosenttisesti vegaaniruoasta ja 5 prosenttisesti maito- ja munatuotteista (hävikkijuusto, hävikki- tai lähiruokamunat ja luomuvoi). Kalaa syön yhä harvakseltaan, ehkä kerran kuukaudessa tai parissa (silloinkin vain hävikistä ja suomalaisia järvikaloja).
🥚 Hankin kananmunat Oulun REKO-lähiruokaringistä pientuottajilta tai hävikkinä kaupasta (luomu).
🇫🇮 Suosin kotimaisuutta ruokaostoksilla mahdollisimman paljon.
♻️ Tutkin ruoan pakkausmerkinnät tarkoin.
🌱 Suosin luomua niin paljon kuin mahdollista.
🍚 Olen korvannut ilmastopahiksen eli riisin miltei kokonaan kotimaisella kauranjyvällä. Riisiä syön enää hyvin harvoin.
☕️ Juon ilmastopahista eli kahvia aamuisin 2 kupillista. Valitsen yleensä luomua. Korvaan päiväkahvin vihreällä luomuteellä.
❗️Ostan paljon punalaputettuja tuotteita ja suosin ilta-aleja.
🛍 Yli 12 vuoden ajan olen käyttänyt kaupassa vain kestokauppakasseja.
🍊 Pakkaan kasvikset, hedelmät ja vihannekset kestohedelmäpusseihin (tiedoksi: kauppojen omat kestopussit ovat surkeita).


🛋 Olen kotihiiri. Kaunis ja siisti koti on minulle tärkeä asia. Arvostan etenkin vanhoja huonekaluja. Lähes kaikki kotini huonekalut on hankittu käytettynä – vain sänky, ulkosohva ja pieni jakkara on ostettu uutena. Filosofiani on inspiroitua olemassa olevista huonekaluista, joilla saa paljon aikaan sisustuksessa.
🧺 Pyykkikoneessa ja tiskikoneessa käytän eco-ohjelmia. Pesen kaksi koneellista pyykkiä parin viikon välein taloyhtiön tehokkailla koneilla, jotka pesevät pyykin nopeasti. Tuuletan vaatteita viikoittain.
💄 Käytän pääasiassa vain luonnonkosmetiikkaa. Myös kaikki meikkini ovat luonnonkosmetiikkaa.
🫧 Valitsen kaupan hyllyltä ainoastaan ekologisia, biohajoavia kodin pesuaineita. Etikka, sooda, Marseille-saippua ja eteeriset tuoksuöljyt toimivat loistavasti siivouksessa.
♻️ Tutkin kosmetiikan ja pesuaineiden sertifikaatit huolella. Valitsen vain luotettavia tuotteita, joista löytyy esimerkiksi Joutsenmerkki tai Ecocert-merkki. Tunnistan hyvin viherpesun.
Koti ja kemikaalit
Kierrätys
🚮 Kierrätän kaiken mahdollisen jätteen eli biojätteet, muovin, metallin, lasin, pahvin, paperin ja ongelmajätteen sekä poistotekstiilit.
🗑 Sekajätettä syntyy taloudessamme varsin vähän – noin yksi pussillinen kuukaudessa.
💌 Postilaatikossa postinjakajaa tervehtii lause: ”Ei mainoksia tai ilmaisjakelua, kiitos.”
📧 Laskut tupsahtavat sähköpostiini tai e-laskuina paperilaskujen sijasta.


Vaatteet
👚 Ostan arviolta 97 % vaatteistani käytettynä. Olen todennut jo vuosia sitten, että lähes kaiken löytää second handina.
🧤 Vältän kirppareillakin turhan tavaran tai ”ihan kivan” vaatteen ostamista. Ostan vain tarpeeseen. Jopa kissamme lelut löytyvät tätä nykyä kirpparilta.
🧦 Keskimäärin ostan vuoden aikana yhden uuden vaatteen (pois lukien alusasut). Joinakin vuosina en tarvitse yhtään uutta vaatetta. Vuonna 2023 hankin uutena vain Ballop Pellet -paljasjalkakengät ja 2024 pelkästään paljasjalkaiset retkeilykengät.
👗 Olen vähentänyt vaatekaapin sisältöä, jotta siellä on vain vaatteita, joita oikeasti käytän. Kulutan vaatteet loppuun asti ja korjaan tarvittaessa.
🤍 Lahjoitan ylimääräisiä vaatteita muun muassa SPR Kontille ja Oulun kierrätyskeskus Likkelle.
Digitaalinen hiilijalanjälki
👩🏻💻 Ostan kodinkoneet ja elektroniikan käytettynä. Esimerkiksi Macbook Air M1 -läppärini löytyi Tori.fi:stä.
📱Huollan laitteita uuden ostamisen sijasta. Syksyllä 2022 huollatin iPhone 8 -puhelimeni akun. Puhelin on palvellut vuodesta 2018 lähtien ja palvelee vielä monta vuotta eteenpäin. Maaliskuussa 2023 korjautin työpuhelimeni akun ja näytön (puolisoni vanha iPhone 7 plus). Vien vanhat laitteet SER-kierrätykseen.
💻 Olen jo vuosia käyttänyt pääasiassa Ecosia-hakukonetta surffaillessani netissä. Kyseessä on voittoa tavoittelematon hakukone, joka käyttää saamansa mainostulot puiden istuttamiseen. Ecosia hyödyntää vain aurinkoenergiaa hakupalvelimissaan.
🛜 Käytän Wifiä mobiilidatan sijaan, vältän turhia sähköposteja, en käytä tekoälyä, irrotan modeemin yöksi, katson videoita Wifi-verkossa ja pienemmällä kuvanlaadulla, poistan turhat tiedostot pilvipalvelimilta, käytän Google-hakuja harkiten ja hyödynnän kirjanmerkkejä hakujen sijaan ja suljen ylimääräiset välilehdet.


💶 Yrittäjän tienesteistäni menee joka kuukausi rahaa Suomen luonnonsuojeluliitolle, Suomen eläinsuojelulle (SEY), Luonnonperintösäätiölle ja Oikeutta eläimille -järjestölle.
❤️ Teen ajoittain lahjoituksia muillekin yhteisen hyvän eteen ponnisteleville järjestöille.
👩🏻🦰 Olen sekä Suomen luonnonsuojeluliiton että Eetti ryn jäsen.
🐻 Eläinten oikeudet ovat minulle todella tärkeitä.
🐝 Otan mielelläni kantaa ympäristöasioihin, jaan tietoa ja allekirjoitan lakialoitteita.
🫶🏼 Olen poliittisesti sitoutumaton, mutta vaaleissa annan ääneni henkilölle ja puolueelle, joka oikeasti välittää ihmisten lisäksi myös luonnosta ja eläimistä. Käytännössä se tarkoittaa joko vihreitä tai vasemmistoliittoa. Vahva oikeudentaju ohjaa kaikkia päätöksiäni.
Vaikuttaminen
Työ
❌ Yrittäjänä en tue laisinkaan turhaa kuluttamista, viherpesua, eläinten kärsimystä, luonnon kustannuksella menestyviä yrityksiä tai minkäänlaista epäeettistä toimintaa.
✏️ Nostan toisinaan blogissa ja sosiaalisessa mediassa esille ympäristöaiheisia teemoja.
🏡 Työskentelen kotitoimistossa, joten työmatkat eivät saastuta. Jos matkustaisin työasioissa eri kaupunkiin, matkustaisin junalla.
Jäikö jokin mietityttämään? Kaipaatko tarkennusta johonkin asiaan? Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Näissä asioissa on vielä tekemistä
Arvojen mukainen elämä on jatkuvaa askeltamista, eikä matka ole koskaan valmis. Teen myös virheitä kestävän elämän matkallani.
Minulla on vielä tehtävää paremman huomisen eteen, vaikka hiilijalanjälkeni onkin jo melko kestävällä tasolla, 2300–2700 CO₂e vuodessa (tulos on eri riippuen, millä mittarilla laskenta on tehty. Sitran testi on kevyempi ja antaa siksi pienemmän tuloksen kuin laajempi Ilmastodieetti-testi). Keskiarvo lienee noin 2500 CO₂e vuodessa.
Ostan uutena joitakin asioita
Välillä joudun tekemään hankintoja uutena, joskin käytän aina tarkkaa harkintaa – hankinnalle pitää olla perusteltu syy. Esimerkiksi käyttämättömät ja hyvät kengät on haastava löytää käytettynä.
Esimerkiksi kesällä 2022 ostimme Lenni-kissallemme lemmikkirepun, jotta pääsemme metsälenkeille yhdessä. Hän on sisäkissa, joka ulkoilee vain verkotetulla pihalla ja inhoaa valjasulkoilua.
Filosofiani mukaan aion omistaa tavarat vuosikaudet ja korjata tarvittaessa.

Syön yhä jonkin verran maitotuotteita
Maitotuotteet ovat luonnon kannalta huono valinta, sillä niiden ilmastovaikutus suomalaisten keskuudessa on noin 20 %. Etenkin juusto on hyvin haitallinen luonnolle; se on verrattavissa sian- tai naudanlihan ympäristövaikutuksiin. Kompromissina ostan juustoa mahdollisuuksien mukaan hävikistä. Voita sen sijaan syön (luomuna). Syön joskus suklaata, mutta valitsen useammiten vegaanista suklaata ja harvoin Tony's-merkin vastuullista suklaata.
Bensa-automme kulkee edelleen 20–30 % tavallisella bensalla
Vaikka automatkat taittuvat noin 70–80 % ekologisemmin kuin tavanomaisella bensa-autolla, autoilumme saastuttaa edelleen jonkin verran.
Kissamme syö lihaa
Siinä missä koirat voivat periaatteessa elää kasvipohjaisella ravinnolla, kissat eivät. Kissat ovat lihansyöjiä. Toivoisin, että kissanruokamarkkinat muuttuisivat eettisemmiksi. Markkinoilla on esimerkiksi vain muutamia luomu-märkäruokia, jotka ikävä kyllä ovat heikosti maistuneet seniorikissallemme.
Laitan hinnan joissakin asioissa vastuullisuuden edelle
Hinta ratkaisee ostoskorin sisällön joillakin ostokerroilla. Vaikka ostan noin 70 prosenttisesti kotimaista ja luomua, saatan ostaa esimerkiksi ulkomailla tuotettuja tomaatteja, omenoita sekä banaaneja luomun ja kotimaisen sijaan. Tosin nykyään ostan banaaneja lähinnä hävikistä ja pakastan ne.
Lahjoitan tällä hetkellä yhteensä vain noin 30–40 euroa kuukaudessa hyväntekeväisyysorganisaatioille
Pyrin päättäväisesti siihen, että summa on tulevaisuudessa vähintään kymmenys eli 10 % yrittäjän kuukausituloistani. Ajattelen, että minulla on velvollisuus auttaa apua tarvitsevia jos siihen on taloudellinen mahdollisuus, ja kannustan lämpimästi muitakin auttamaan! 💚