top of page
Nainen istuu kauniissa luonnossa kuohuavan kosken edessä kivikolla ja miettii vastuullisuus-asioita.

Vastuullisuus

Kestävät arvot ovat minulle elämäntapa. Siksi on hyvinvointini edellytys, että teen myös kestävää liiketoimintaa.

Miten vastuullisuus näkyy yritystoiminnassani?

1. Kestävä arki

 

Koska olen yksinyrittäjä, vastuullisuus yritystoiminnassa kiteytyy pitkälti siihen, miten elän omaa elämääni, toimin arjessani ja huomioin kestävyyden suuremmassa mittakaavassa. Henkilökohtaiset arvoni ovat yhtä kuin yritykseni arvot.

 

Kestävät valinnat ovat jo vuosia olleet osa arkeani, niin pienet kuin suuretkin. Teot ehkäisevät tehokkaasti ahdistusta, jota ilmaston, eläinten ja ihmisten yleinen kaltoinkohtelu saa aikaan. Vastuullisuus kattaakin arjessani sekä ekologisen (ympäristö) että eettisen (ihmis- ja eläinoikeudet) näkökulman.

2. Asiakkaat

 

Yrittäjänä palveluitani ovat sisällöntuotanto, hakukoneoptimointi ja oikoluku/tekstin editointi.

 

Koska teen myös markkinointisisältöjä kuten blogi- ja nettisivutekstejä, minulla on melkoinen vastuu. Ammattitaitoni avulla edistän asiakkaideni näkyvyyttä hakukoneissa eli työni houkuttelee asiakkaita kyseisen brändin luokse.

 

Siksi puntaroin ajatuksella yhteistyöt, joihin lähden mukaan. Tahdon jättää ammattitaitoni avulla hyviä jälkiä maailmaan ja olla osa ratkaisua, en osa ongelmaa.

Liikenne 

🚗 Taloudessamme on ollut bensa-auto 4,5 vuotta. Marraskuussa 2020 päivitimme autoomme suomalaisen innovaation, eFlexfuel-etanolisarjan, jonka ansiosta auton päästöt ovat 80 % pienemmät kuin normaalissa bensa-autossa. Automme kulkee nyt E85-polttoaineella, jonka valmistuksessa käytetään muun muassa kauppojen hävikkileipääArjessa ajamme autolla mahdollisimman vähän ja korvaamme esimerkiksi kauppareissuautoilua pyörillä.

✈️ Olen lentänyt elämäni aikana vain kaksi kertaa ulkomaille (Italia ja Skotlanti) ja takaisin Suomeen. Nykyään en lennä lainkaan, vaan kuljen kaikki tulevat ulkomaanreissuni junalla tai omalla autollamme. Etenkään kotimaan lentoja en ole koskaan käsittänyt, sillä Suomessa on mainio junaverkosto.

🚴 Pyöräilen paljon ja ihan joka paikkaan.

🚌 Käytän paikallisbusseja silloin tällöin.

Mies tankkaa auton bioetanolia, joka on valmistettu suomalaisesta jätteestä.
KESTÄVÄT TEOT
Etualalla on hehkulamppu ja sen takana muutama muu hehkulamppu. Valaistus on hämärä ja tunnelmallinen.

Energia

💨 Kotini sähkö oli noin viisi vuotta pienen yhtiön 100 % suomalaista vesi- ja tuulisähköä (Ekosähkö.fi/Lumme energia). Helmikuussa 2023 vaihdoimme kuitenkin sähköyhtiötä rajun hinnannousun takia. Tätä nykyä tuulisähkömme tulee Vaasan sähköltä. Yhtiö tuottaa tuulivoimansa Vaasan, Teuvan, Tornion, Kristiinankaupungin ja Ilmajoen tuulipuistoissa.

⚡️Pyrin säästeliäisyyteen myös sähkön suhteen monin tavoin. Sähkönkulutuksen vuosiennuste saunallisessa luhtitalokolmiossamme on reilusti alle 1500 kwh/vuosi (eli samaa luokkaa kuin kerrostaloyksiössä).

🌡 Taloyhtiömme vaihtoi hiilineutraaliin kaukolämpöön lokakuussa 2021.

💦 Suosin nopeita pesuja. Hiukset ja vartalo minun tarvitsee pestä vain kaksi kertaa viikossa. Muutoin suosin lyhyitä kohdennettuja pesuja päivittäin.

Ruoka

🗑 En heitä ruokaa roskiin. Hävikkiä ei liioin synny suunnitelmallisuuden ansiosta.

🥦 Ruokavalioni koostuu 95 prosenttisesti vegaanisesta ruoasta ja 5 prosenttisesti maito- ja munatuotteista (hävikkijuusto, luomumunat ja luomuvoi). Juustoa ostan vain hävikistä.

 

🥚 Hankin kananmunat Oulun REKO-lähiruokaringistä pientuottajilta.

🇫🇮 Suosin kotimaisuutta ruokaostoksilla.

♻️ Tutkin ruoan pakkausmerkinnät tarkoin. Valitsen usein tuotteita, joissa on jokin seuraavista tai useampia: Reilu kauppa -merkki, Joutsenmerkki, Hyvää Suomesta -merkki, Sirkkalehtimerkki, Leppäkerttumerkki, UTZ-sertifikaatti, Aurinkomerkki tai EU:n luomutunnus.

🌱 Suosin luomua niin paljon kuin mahdollista.

❗️Ostan miltei joka kauppareissulla punalaputettuja tuotteita, jos niitä vain on saatavilla. Käytän myös ResQ-sovellusta, josta ostan eritoten gluteenitonta hävikkileipää pakkaseen.

🛍 Yli 12 vuoden ajan olen käyttänyt kaupassa vain kestokauppakasseja.

🍊 Pakkaan myös kasvikset, hedelmät ja vihannekset kestohedelmäpusseihin.

 

🍅 Pienimuotoinen omavaraisuus ja itse kasvatettu puhdas ruoka kiinnostavat minua ja pyrin unelmaani kohti tulevaisuudessa, kunhan kodin puitteet antavat myöten. 

Kasvisruokaa, johon kuuluu sieniä, juureksia ja lehtikaalia pannussa.
Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, erilaisia meikkejä ja saippuoita on aseteltu pöydälle. Takana on viherkasvi.

🛋 Olen kotihiiri, jolle kaunis koti  on tärkeä asia (olen myös kouluttautunut sisustussuunnittelualalle). Arvostan vanhoja huonekaluja. Lähes kaikki kotini huonekalut on hankittu käytettynä – vain sänky, ulkosohva ja pieni jakkara on ostettu uutena. Filosofiani on inspiroitua olemassa olevista huonekaluista, joilla saa paljon aikaan sisustuksessa.

🧺 Pyykkikoneessa ja tiskikoneessa käytän säästöohjelmia. Pesen pyykkiä harvakseltaan, noin parin viikon välein. Tuuletan vaatteita viikoittain.

🌡 Pesen pyykit usein matalammissa lämpötiloissa.

💄 Käytän pääasiassa vain luonnonkosmetiikkaa (myös meikeissä).

🫧 Valitsen kaupan hyllyltä ainoastaan ekologisia kodin pesuaineita. Etikka, sooda, Marseille-saippua, pesupähkinät ja eteeriset tuoksuöljyt toimivat loistavasti siivouksessa.

♻️ Tutkin kosmetiikan ja pesuaineiden sertifikaatit huolella. Valitsen vain luotettavia tuotteita, joista löytyy esimerkiksi Joutsenmerkki tai Ecocert-merkki. Tunnistan hyvin viherpesun.

Koti ja kemikaalit

Kierrätys

🚮 Kierrätän kaiken mahdollisen jätteen eli biojätteet, muovin, metallin, lasin, pahvin, paperin ja ongelmajätteen sekä poistotekstiilit.

🗑 Sekajätettä syntyy taloudessamme varsin vähän.

💌 Postilaatikossa postinjakajaa tervehtii lause: ”Ei mainoksia, kiitos.”

📧 Suuri osa laskuista tupsahtaa sähköpostiini paperilaskujen sijasta.​

Erivärisiä huuhdeltuja lasipulloja, jotka ovat menossa kierrätykseen.
Nainen on ostoksilla second hand- ja vintageliikkeessä. Hän hypistelee kukkahametta käsissään.

Vaatteet

 

👚 Ostan arviolta 97 % vaatteistani käytettynä. Olen todennut jo vuosia sitten, että miltei kaiken löytää second hand -markkinoilta. Pääasiassa vain alusvaatteet hankin uutena. 

🧤 Vältän kirppareillakin turhan tavaran tai ”ihan kivan” vaatteen ostamista. Ostan vain tarpeeseen. Jopa kissamme lelut löytyvät tätä nykyä kirpparilta.

🧦 Keskimäärin ostan vuoden aikana yhden uuden vaatteen (pois lukien alusasut). Joinakin vuosina en tarvitse yhtään uutta vaatetta. Vuonna 2023 hankin vain Ballop Pellet -paljasjalkakengät.

👗 Olen vähentänyt vaatekaapin sisältöä, jotta siellä on vain vaatteita, joita oikeasti käytän arjessa. Kulutan vaatteet loppuun asti ja korjaan tarvittaessa.

🤍 Lahjoitan ylimääräisiä vaatteita muun muassa SPR Kontille ja Oulun kierrätyskeskus Likkelle.

Elektroniikka ja tietoliikenne

 

👩🏻‍💻 Ostan myös kodinkoneet ja elektroniikan käytettynä. Esimerkiksi Macbook Air M1 -läppärini löytyi Tori.fi:stä.

📱Huollan laitteita uuden ostamisen sijasta. Syksyllä 2022 huollatin iPhone 8 -puhelimeni akun. Puhelin on palvellut vuodesta 2018 lähtien ja palvelee vielä monta vuotta eteenpäin. Maaliskuussa 2023 korjautin työpuhelimeni akun ja näytön. Työpuhelimeni on puolisoni vanha iPhone 7 plus.

💻 Olen jo noin 6 vuoden ajan käyttänyt pääasiassa Ecosia-hakukonetta surffaillessani netissä. Kyseessä on voittoa tavoittelematon hakukone, joka käyttää saamansa mainostulot puiden istuttamiseen. Ecosia hyödyntää vain aurinkoenergiaa hakupalvelimissaan.

Punatukkainen nainen pitelee kissaa sylissään. Etualalla on tietokone, johon kamera on tarkentanut. Pöydällä on kynttilöitä.
Suomen luonnonsuojeluliiton mielenosoitus, jossa on useita ihmisiä ottamassa kantaa ympäristöasioihin.

Kuva: SLL / Emmi Holopainen

💶 Yrittäjän tienesteistäni menee joka kuukausi rahaa Suomen luonnonsuojeluliitolle, Suomen eläinsuojelulle (SEY), Oikeutta eläimille -järjestölle sekä Luonnonperintösäätiölle.

 

❤️ Teen myös usein lahjoituksia muille apua tarvitseville yhteisen hyvän eteen ponnisteleville järjestöille.

👩🏻‍🦰 Olen Eetti ryn jäsen.

🐻 Eläinten oikeudet ovat minulle hyvin tärkeitä.

🐝 Otan mielelläni kantaa ympäristöasioihin, jaan tietoa ja allekirjoitan lakialoitteita.

🫶🏼 Olen poliittisesti sitoutumaton, mutta vaaleissa annan ääneni henkilölle ja puolueelle, joka oikeasti välittää ihmisten lisäksi myös luonnosta ja eläimistä. Vahva oikeudentaju ohjaa kaikkia päätöksiäni. 

​Vaikuttaminen

❌ Yrittäjänäkään en halua missään nimessä tukea turhaa kuluttamista, viherpesua, eläinten kärsimystä, luonnon kustannuksella menestyviä yrityksiä tai minkäänlaista epäeettistä toimintaa.

✏️ Nostan toisinaan blogissa ja sosiaalisessa mediassa esille ympäristöaiheisia teemoja.

🏡 Työskentelen kotitoimistossa, joten työmatkat eivät saastuta. Jos matkustaisin työasioissa eri kaupunkiin, matkustaisin junalla.

Työ

Jäikö jokin mietityttämään? Kaipaatko tarkennusta johonkin asiaan? Kiinnostuitko kenties yhteistyöstä? Jutellaan lisää!

Nainen, jolle ekologinen elämäntapa on tärkeä, istuu sohvalla ja katsoo tietokoneensa takaa suoraan kameraan päättäväisenä ja hymyillen. Taustalla on muutama viherkasvi.

Näissä asioissa on vielä petrattavaa

Arvojen mukainen elämä on jatkuvaa askeltamista, eikä matka ole koskaan valmis. Minulla on vielä paljon tehtävää paremman huomisen eteen. Teen myös virheitä matkallani.

Ostan uutena joitakin asioita

 

Välillä joudun tekemään hankintoja uutena, joskin käytän aina tarkkaa harkintaa – hankinnalle pitää olla perusteltu syy.

 

Esimerkiksi kesällä 2022 ostimme Lenni-kissallemme lemmikkirepun, jotta pääsemme metsälenkeille yhdessä. Hän on sisäkissa, joka ulkoilee vain verkotetulla pihalla ja inhoaa valjasulkoilua. Reppu on lisännyt kissan hyvinvointia.

 

Saman vuoden syksyllä ostin myös Tentrii-merkkiset urheilutrikoot, koska edelliset vuosia hienosti palvelleet pöksyt kuluivat puhki.

 

Filosofiani mukaan aion omistaa tavarat vuosikaudet ja korjata tarvittaessa.

Sisällöntuottajan kissa ulkoilee turvallisesti selkärepussa.

Syön yhä jonkin verran maitotuotteita

 

Maitotuotteet ovat luonnon kannalta huono valinta, sillä niiden ilmastovaikutus suomalaisten keskuudessa on noin 20 %. Etenkin juusto on hyvin haitallinen luonnolle; se on verrattavissa sian- tai naudanlihan ympäristövaikutuksiin. Kompromissina ostan juustoa pelkästään hävikistä, muutoin syön vegaanista juustoa. Voita syön vain luomuna ja määrällisesti vähän. Syön myös suklaata, mutta valitsen yhä useammin vegaanista suklaata ja Tony's-merkin vastuullista suklaata.

Bensa-automme kulkee edelleen 20 % tavallisella bensalla

 

Vaikka automatkat taittuvat noin 80 % ekologisemmin kuin tavanomaisella bensa-autolla, autoilumme saastuttaa edelleen jonkin verran.

Kissamme syö lihaa

 

Siinä missä koirat voivat periaatteessa elää kasvipohjaisella ravinnolla, kissat eivät. Kissat ovat lihansyöjiä. Toivoisin, että kissanruokamarkkinat muuttuisivat eettisemmiksi. Markkinoilla on esimerkiksi vain muutamia luomu-märkäruokia, jotka ikävä kyllä ovat heikosti maistuneet seniorikissallemme.

Laitan hinnan joissakin asioissa vastuullisuuden edelle

 

Hinta ratkaisee ostoskorin sisällön joillakin ostokerroilla. Vaikka ostan noin 70 prosenttisesti kotimaista ja luomua, saatan ostaa esimerkiksi ulkomailla tuotettuja tomaatteja, omenoita sekä banaaneja luomun ja kotimaisen sijaan. Suosin näissäkin hävikkiä paljon.

Lahjoitan tällä hetkellä yhteensä vain noin 30–40 euroa kuukaudessa hyväntekeväisyysorganisaatioille

 

Pyrin päättäväisesti siihen, että summa on tulevaisuudessa vähintään 10 % yrittäjän kuukausituloistani. Ajattelen, että minulla on velvollisuus auttaa apua tarvitsevia jos siihen on taloudellinen mahdollisuus, ja kannustan lämpimästi muitakin auttamaan. 💚 

Treetops

Sykkiikö sydämesi samoille asioille? 

Kuulen mielelläni lisää. 

bottom of page