Vastuullisuus

Kun lähdin yrittäjäksi helmikuussa 2022, olin innoissani, sillä sain vihdoinkin mahdollisuuden muovata työelämästä omannäköisen. Minulle se tarkoitti liiketoimintaa, jossa ekologiset ja eettiset arvot ovat tekemisen keskiössä.

Vastuullisuus näkyy yritystoiminnassani kahdella tavalla​

1. Vastuullinen arki

Koska olen yksinyrittäjä, vastuullisuus yritystoiminnassa kiteytyy pitkälti siihen, miten elän omaa elämääni, toimin arjessani ja huomioin luontoa suuremmassa mittakaavassa.

 

Kestävät valinnat ovat osa arkeani – niin pienet kuin suuretkin. Vastuullisuus kattaa arjessani sekä ekologisen (ympäristö) että eettisen (ihmis- ja eläinoikeudet) näkökulman.

2. Yritykseni asiakkaat

Teen hakukoneoptimoitua sisällöntuotantoa seuraaville asiakkaille:

 • Yrityksille ja yhteisöille, joiden toiminnassa ekologisuus ja eettiset arvot korostuvat ja joiden tavoitteena on vastuullinen liiketoiminta.

 • Toimijoille, jotka tarjoavat aineettomia palveluja, eivätkä siten tee hallaa esimerkiksi luonnolle. Käytännössä minkä tahansa alan yritys voi olla asiakkaani, jos toiminta on eettiseltä ja ekologiselta kantilta vastuullisella tolalla.

 

Freelance-kirjoittajana parannan asiakkaideni näkyvyyttä hakukoneissa, selkeytän heidän brändiään ja tuon nettisivuteksteihin ammattimaisuutta. Tahtotilani tehdä nämä toimijat näkyviksi on korkea. Tavoitteena on, että ympäristötietoiset kuluttajat löytävät heidät paremmin, eikä toki olisi pahitteeksi, vaikka myös vähemmän ympäristötietoiset kuluttajat löytäisivät näin vaihtoehdon epäeettiselle tuotteelle.

Liikenne

 

 • Taloudessamme on ollut auto vasta 3 vuotta. Pari vuotta sitten päivitimme autoomme suomalaisen innovaation, eFlexfuel-etanolisarjan, minkä ansiosta auton päästöt ovat 80 % pienemmät kuin normaalissa bensa-autossa. Automme kulkee muun muassa hävikkileivällä.

 • Olen lentänyt elämäni aikana vain kaksi kertaa ulkomaille ja takaisin Suomeen. Tänä päivänä en lennä enää lainkaan, vaan kuljen pitkät matkat ja tulevaisuuden ulkomaanmatkat junalla.

 • Pyöräilen esimerkiksi ystävien luokse tai kaupungille.

 • Käytän julkista liikennettä tarvittaessa.

Sisällöntuottaja tankkaa auton bioetanolia, joka on valmistettu suomalaisesta jätteestä.
Etualalla on hehkulamppu ja sen takana muutama muu hehkulamppu. Valaistus on hämärä ja tunnelmallinen.

Energia

 

Ruoka

 

 • Ostamme luomua niin paljon kuin mahdollista.

 • En heitä ruokaa roskiin.

 • Ruokavalioni koostuu 85 prosenttisesti kasvisruoasta, 10 prosenttisesti maito- ja munatuotteista (juusto, luomumunat ja voi) ja 5 prosenttisesti kestävästi tuotetusta kalasta. Liha ja kana eivät enää kuulu ruokalistalleni.

 • Ostan kananmunat aina luomuna tai REKO-lähiruokaringistä.

 • Tutkin ruokatuotteiden sertifikaatit tarkoin.

 • Maitotuotteet, kuten jogurtit, ruokakermat ja maidot, ovat vaihtuneet kasvisversioihin. Ne maitotuotteet, joita vielä syön (juustot, voi ja joskus kermaviili), ostan useimmiten luomuna ja/tai lähituotantona (poislukien voi).

 • Ostamme paljon punalaputettuja tuotteita.

 • Jo yli 10 vuoden ajan olen käyttänyt kaupassa vain kestokauppakasseja.

 • Pakkaan kasvikset, hedelmät ja vihannekset kestohedelmäpusseihin.

 • Aloitin keväällä 2022 pienimuotoisen parvekeviljelyn ja istutin tomaattia ja basilikaa.  Omavaraisuus kiinnostaa minua.

Kasvisateria, johon kuuluu sieniä, juureksia ja lehtikaalia pannussa.
Luonnonkosmetiikkaa, erilaisia meikkejä ja saippuoita on aseteltu pöydälle. Takana on viherkasvi.

Koti ja kemikaalit

 

 • Kaunis koti ja vanhat huonekalut ovat minulle tärkeitä (olen myös kouluttautunut sisustussuunnittelualalle). Lähes kaikki kotini huonekalut on hankittu käytettynä, vain sänky, ulkosohva ja yksi pieni jakkara on ostettu uutena. Filosofiani on ostaa harvoin uutta ja sisustaa olemassa olevilla huonekaluilla niin pitkälle kuin mahdollista. 

 • Pyykkikoneessa ja tiskikoneessa käytän nopeampia säästöohjelmia. 

 • Käytän luonnonkosmetiikkaa niin shampoissa, meikeissä, suihku- ja käsisaippuoissa kuin kasvovoiteissakin. 

 • Valitsen aina kaupan hyllyltä ekologisia kodin pesuaineita. Etikka, sooda, pesupähkinät ja eteeriset tuoksuöljyt toimivat loistavasti siivouksessa.

 • Tutkin joka kerta kosmetiikan ja kodinpesuaineiden sertifikaatit huolella.

Kierrätys

 • Kierrätän kaiken mahdollisen jätteen: biojätteet, muovin, metallin, lasin, pahvin, paperin ja ongelmajätteen.

 • Sekajätettä syntyy taloudessamme varsin vähän.

 • Postilaatikossa postinjakajaa tervehtii lause: ”Ei mainoksia, kiitos.”

 • Suuri osa laskuista tupsahtaa sähköpostiini paperilaskujen sijasta.

Erivärisiä huuhdeltuja lasipulloja, jotka ovat valmiita kierrätettäväksi.
Sisällöntuottaja on ostoksilla second hand- ja vintageliikkeessä. Hän hypistelee kukkahametta käsissään.

Vaatteet

 

 • Ostan arviolta 90 % vaatteistani käytettynä. 

 • Vältän turhan tavaran tai ”ihan kivan” vaatteen ostamista myös kirppareilla. Pyrin ostamaan vain tarpeeseen.

 • Mikäli minun täytyy ostaa vaate uutena, ostan mahdollisuuksien mukaan laatua.

Elektroniikka ja tietoliikenne

 

 • Ostan myös elektroniikan käytettynä. Esimerkiksi Macbook Air M1 -läppärini löytyi Tori.fi:stä.

 • Olen jo muutaman vuoden ajan käyttänyt pääasiassa Ecosia-hakukonetta surffaillessani netissä. Kyseessä on voittoa tavoittelematon hakukone, joka käyttää saamansa mainostulot puiden istuttamiseen. Ecosia hyödyntää vain aurinkoenergiaa hakupalvelimissaan.

Sisällöntuottaja pitelee kissaa sylissään. Etualalla on tietokone, johon kamera on tarkentanut. Pöydällä on kynttilöitä.
Suomen luonnonsuojeluliiton mielenosoitus, jossa on useita ihmisiä ottamassa kantaa ympäristöasioihin.

Kuva: SLL / Emmi Holopainen

​Vaikuttaminen

 • Tienesteistäni menee kuukausittain rahaa Suomen luonnonsuojeluliitolle ja satunnaisesti myös muille ympäristön eteen työskenteleville järjestöille.

 • Olen Eetti ryn jäsen.

 • Eläinten oikeudet ovat minulle tärkeitä. Otan usein henkilökohtaisessa Facebookissani kantaa eläinten oikeuksiin, lahjoitan SEY:lle kuukausittain ja teen useita lahjoituksia lähes joka kuukausi pienemmille eläinsuojelutoimijoille.

 • Lahjoitan joka kuukausi myös Naisten Pankille tyttöjen ja naisten oikeuksien parantamiseksi. 

 • Otan mielelläni kantaa ympäristöasioihin, jaan tietoa ja allekirjoitan lakialoitteita.

Työ

 • Markkinointiviestinnän ammattilaisena ja yrittäjänä en halua missään nimessä tukea turhaa kuluttamista, viherpesua tai luonnon kustannuksella menestyviä yrityksiä. Sen sijaan haluan auttaa omalla ammattitaidollani ympäristötietoisia tai aineettomia yrityksiä ja yhteisöjä, jotta heidän näkyvyytensä hakukoneissa paranisi. Haluan, että näillä toimijoilla on mahdollisuus valtavirtaistua suurten rinnalle.

 • Nostan blogissa ja sosiaalisessa mediassa esille luontoaiheisia teemoja (esim. viherpesu, sertifikaatit ja eettinen kuluttaminen).

 • Työskentelen kotitoimistossa, joten työmatkat eivät saastuta. Jos matkustaisin työasioissa eri kaupunkiin, matkustaisin junalla.

Sisällöntuottaja istuu sohvalla ja katsoo tietokoneensa takaa suoraan kameraan päättäväisenä ja hymyillen. Taustalla on muutama viherkasvi.

Näissä asioissa minulla on vielä parannettavaa

Arvojen mukainen elämä on jatkuvaa askeltamista, eikä matka ole koskaan valmis. Minulla on vielä paljon tehtävää paremman huomisen eteen. Teen myös virheitä matkallani.

 

Vastuullisten valintojen tekeminen tarkoittaa toisinaan kalliimpien valintojen tekemistä. Siksi ekologisesti ja eettisesti kestävät valinnat lisääntyvät entisestään omassa arjessani sitä mukaa, kun rahavarat pankkitililläni kasvavat. Toisaalta second hand -markkinoilta löytöjä voi tehdä varsin huokeaan hintaan.

Ostan uutena joitakin asioita ja kompastun ajoittain myös kärsimättömyyden ansaan

 

Viimeksi ostin uutena Lenni-kissalle lemmikkirepun, jotta pääsemme lenkkeilemään yhdessä. Hän on sisäkissa, joka vihaa valjasulkoilua. Lisäksi ostin alkukesästä vihdoinkin uudet lenkkarit, mutta epätoivoissani ja kärsimättömyyttäni ostin vääränlaiset. Ne tuntuivat surkeilta leveälestisissä jaloissani ja kaiken lisäksi kipeyttivät polvet ja selän. Tällä hetkellä minulla ei ole ollenkaan kunnollisia lenkkareita, vaan lenkkeilen matalavartisilla vaelluskengillä.

Sisällöntuottajan kissa ulkoilee turvallisesti selkärepussa.

Ostin myös parvekkeelle uutena polyrottinkisohvan, jollaista olen katsellut Tori.fi:stä jo muutaman vuoden. Lisäksi satsasin Be Lenka -paljasjalkasandaaleihin. Omaatuntoa kirpaisee, mutta aion omistaa tavarat (lenkkareita lukuun ottamatta) vuosikaudet.

 

Syön yhä jonkin verran maitotuotteita

 

Maitotuotteet ovat luonnon kannalta huono valinta, sillä niiden ilmastovaikutus suomalaisten keskuudessa on noin 20 %. Etenkin juusto on todella haitallinen ja verrattavissa sian- tai naudanlihan ympäristövaikutuksiin. Voi ja juusto ovat kasvisten lisäksi ainoat asiat, joita laitan päivittäin leivän päälle. Valitsen lähituotettua ja/tai luomujuustoa, mutta voi on perinteistä Valion voita. Syön myös suklaata, mutta pyrin nykyään valitsemaan useammin vegaanista suklaata ja Tony's-merkkistä suklaata.

Bensa-automme kulkee edelleen 20 % tavallisella bensalla

 

Vaikka automatkat taittuvat noin 80 % ekologisemmin kuin tavanomaisella bensa-autolla, autoilumme saastuttaa edelleen jonkin verran.

Kissamme syö lihaa, jota ei ole vastuullisesti valmistettu

 

Kissanruokamarkkinoilla on vain muutamia luomuvaihtoehtoja ja ne ovat valitettavan kalliita. Niitä ei myöskään saa paikallisen yrittäjän eläintarvikeliikkeestä (Muskettikoira), josta ostamme kissamme ruoat.

Laitan hinnan joissakin asioissa vastuullisuuden edelle

 

Hinta ratkaisee yhä ostoskorin sisällön joillakin ostokerroilla. Saatan välillä ostaa esimerkiksi ulkomailla tuotettuja kirsikkatomaatteja, omenoita tai banaaneja luomun ja kotimaisen sijaan. Tulevaisuudessa toivon, että hinnan sijaan voin tuijottaa entistä useammin jokaisen tuotteen vastuullisuutta.

Hairahdun yhä ostamaan Kiinassa tehtyjä tuotteita

 

Vaikka välttelen Kiinassa valmistettuja tuotteita, toisinaan huomaan kotona, että ostin sittenkin Kiinassa tehdyn tuotteen. Useimmiten kyseessä on kissanlelu. Onnekseni olen alkanut bongailla kissanleluja SPR Kontti -kirpparin kilotavara-osastolta. Kissallemme kun kelpaa leluksi kaikkein mieluiten villainen pipon tupsu tai karhea huovan palanen, jonka leikkaan kalan muotoiseksi ja kiinnitän narun nokkaan. Best, tuumaa Lenni.

Lahjoitan tällä hetkellä kuukaudessa vain noin 40 euroa hyväntekeväisyyteen

 

Toivoisin summan olevan tulevaisuudessa paljon suurempi, esimerkiksi 10 % kaikista kuukausituloistani.

Koetko, että meillä on paljon yhteistä? Ajatteletko, että yhteistyömme voisi kantaa kaunista hedelmää? 

Kuulen sinusta mielelläni – ole minuun yhteydessä!