top of page
  • Writer's pictureTiia Ung

Milloin kannattaa hyödyntää oikolukijan apua? 3 tilannetta

Päivitetty: 20. maalisk.

Oikoluku ja tekstin editointi voi tehdä ihmeitä. Tarkastelin kolmea eri tilannetta, joissa oikolukija voi tuoda sinulle kaivattua apua, olitpa sitten yrittäjä tai tavan tallaaja.


Oikolukija tekee kirjan oikolukua. Hänellä on kädessään kahvikuppi.

Moni kirjoittaa erilaisia tekstejä niin työssä kuin kotonakin. Tutuiksi tulevat niin raportit, sopimukset, blogi kuin somekin. Kirjoittaapa osa omaa kirjaakin.


Kirjoittaminen on aikaa vievää puuhaa ja siksi moni yrittäjä mielisi ulkoistaa sisällön tuottamisen kokonaan. Mutta aina sisällöntuotannon ulkoistaminen ei välttämättä ole järkevin ratkaisu – ammattitaitoisen oikolukijan tarjoama oikoluku ja tekstin editointi voi joissakin tapauksissa toimia paremmin. Itse tarjoan sekä sisällön tuottamista että oikolukua.


Millaisissa tilanteissa sinun kannattaa ennemmin investoida oikolukijaan kuin sisällöntuottajaan?


1. Kirjoitat mielelläsi itse – oikolukija voi auttaa tekstin parantelussa ja viimeistelyssä


Sain taannoin yhteydenoton, jossa yhteydenottaja kertoi, että hänen ajatuksensa leikkaa kuin partaveitsi, mutta sanoja on mahdoton muovailla paperille selvällä suomen kielellä. Kyseinen mies kaipasi apua tekstien tuottamiseen, mutta yhtä lailla oikolukijasta ja tekstin editoijasta olisi voinut olla hänelle suuri apu.


Koska moni nauttii kirjoittamisesta, he tuottavat itse sisältöä esimerkiksi yrityksen blogiin. Tällöin tekstiin voi hiipiä tahtomatta sekä turhaa toistoa, pilkkuvirheitä että erikoisia lauserakenteitakin. Kyse ei ole siitä, etteikö ihminen osaisi kirjoittaa, vaan siitä, että omalle tekstille sokeutuu. Monilla on myös kirjoitusmaneereita, joita he toistavat tekstistä toiseen ja joita on vaikea itse havaita.


Kirjoittamista saattaa niin ikään hankaloittaa luki- ja kirjoitushäiriö. Mutta sen ei tarvitse estää sinua kirjoittamasta! Kirjoittaminen kuuluu ihan kaikille, vaikka tiellesi osuisikin hidasteita ja haasteita. Oikolukijan apu voi tällöin olla kullanarvoista – hän taikoo ammattitaidollaan näkyväksi sinun omat vahvuutesi kirjoittajana.


Oikolukija istuu työpöydän edessä tietokoneen äärellä ja tarkistaa tekstiä.
Useat freelancer-kirjoittajat osaavat kirjoittaa korkeatasoisesti alasta kuin alasta. Mutta toisinaan ammattiala voi osoittautua liian työlääksi tai haastavaksi. Näissä tilanteissa oikolukijan ja tekstin editoijan apu voi olla paikallaan.

On totta, että kirjoitusvirheiden paljous voi saada lukijan luikkimaan tiehensä. Eräs analyysi osoittaa, että kävijän poistumisprosentti nettisivuilta on peräti 85 % suurempi, jos sivuilla esiintyy viljalti virheitä verrattuna sivuihin, joiden kieli on moitteetonta. Oikeinkirjoitusta ei siis sovi vähätellä.

Huojentava tieto on, että virheitä sattuu suomen kielen ammattilaisillekin (joskin vähemmissä määrin, sillä olemme varsin tottuneita sekä kirjoittamaan että korjaamaan tekstiä). Mutta jokainen – myös oikolukija – tekee virheitä, se yksinkertaisesti kuuluu ihmisyyteen.


Taitavan oikolukija ja tekstin editoijan tehtävänä on esimerkiksi


  • tarkistaa oikeinkirjoitus

  • karsia kapulakielisyyttä

  • siistiä epäolennaisuudet

  • stilisoida tekstiä eli viimeistellä kieliasua

  • selkeyttää rakennetta

  • ottaa kantaa tekstin sävyyn

  • karsia turhaa toistoa

  • siivota liialliset lempisanat ja -fraasit

  • tehdä laajempaa kielenhuoltoa eli editoida tekstiä vapaammin, jos haluat.


Joten jos tekstin tuottaminen on sinusta kivaa ja sinulla sattuu olemaan myös aikaa kirjoitustyöhön, mutta kaipaat silti oikolukijan apua tekstin viimeistelyssä, älä epäröi investoida laadukkaaseen oikolukupalveluun!


2. Ammattialasi on haastava – oikolukija voi tehdä tekstistä lukijaystävällisemmän


Me ammattikirjoittajat olemme kartuttaneet taitojamme vuosikausia ja kykenemme kirjoittamaan lähestulkoon alasta kuin alasta. Erityisosaamiseemme kuuluu uuden tiedon omaksuminen.


Mutta toisinaan ammattikirjoittajatkin joutuvat nostamaan kädet pystyyn. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos asiakkaan ammattisanasto on erittäin hankalaa ja vaatisi syvällisempää, aikaa vievää aiheeseen perehtymistä, mihin harvalla yrittäjällä on varaa.


Jos sinulla ei tällä hetkellä ole taloudellista mahdollisuutta investoida sisältömarkkinointiin, oikolukua ja tekstin editointia saa markkinoilta edullisemmin.

Tällöin suosittelen, että kirjoitat itse tekstin, mutta vilautat sitä oikolukijalle ja tekstin editoijalle. Hän voi siistiä artikkelista ammattijargonia ja tehdä tekstistä huomattavasti lukijaystävällisemmän. Tekstin editointi on kokonaisvaltaista muokkausta ja taikoo sekavastakin tekstistä sujuvamman. Ammattitaitoinen tekijä osaa säilyttää sinun äänesi tekstissä ja korostaa sitä.


Toinen syy panostaa hyvään oikolukuun on se, että haastavan alan yritysjohtaja voi sukellella itse niin syvällä alan syövereissä, ettei kykene tarkastelemaan tekstisisältöä kohderyhmän silmin. Tällöin tekstiin saattaa ämpätä paljon epäolennaistakin tietoa.


Toisinaan alan expertin voi olla vaikea rajata, mitä aiheesta kannattaa ylipäätään kertoa. Tällöin teksti saattaa supistua turhankin lyhyeksi ja jäädä yksitoikkoiseksi.


Nainen ostaa oikolukupalvelua oikolukijalta. Hän pitää käsissään korttia ja lompakkoa.
Oikolukupalvelut ovat yleensä ottaen hinnoiltaan edullisempia kuin sisällöntuotannon palvelut. Molemmista on suuri apu.

Edellä mainituissa tilanteissa ulkopuolinen kielenhuoltaja voi tarjota kullanarvoisia neuvoja ja virkistävää näkemystä. Hän tarkastelee tekstiäsi ikään kuin kohderyhmäsi silmin. Parhaimmillaan oikolukijasta tulee arvokas kumppani, jonka puoleen voit kääntyä myöhemminkin.3. Sisällöntuotanto maksaa – edullisempi oikoluku ja tekstin editointi voi palvella loistavasti


Eritoten pienyrittäjä joutuu puntaroimaan tarkkaan, mitä kaikkea hänellä on varaa ulkoistaa. Valitettavasti sisältömarkkinointi on usein asia, josta tingitään – niin tärkeää kuin se brändin menestymisen kannalta onkin.


Jos sinulla ei tällä hetkellä ole taloudellista mahdollisuutta investoida sisältömarkkinointiin, oikolukua ja tekstin editointia saa markkinoilta edullisemmin.


Käytännössä kirjoitat itse tekstit ja lähetät ne kielenhuoltajan ja tekstin editoijan tarkistettavaksi. Taidokas oikolukija/editoija vaalii sinun ääntäsi, mutta sekoittaa tekstiin sopivasti omia mausteitaan. Tämmöinen yhteistyö voi kantaa mahtavaa hedelmää!


Yhteenveto


Jos kirjoittaminen saa sinussa aikaan ilonpirskahduksia ja tuntuu luontevalta, kannustan ilman muuta hyödyntämään kirjoitustaitoa yrityksesi tai yhteisösi tekstituotannossa!


Sisällön tuottamisen on tärkeää perustua pitkäjänteisyyteen, eli varaa sille reippaasti aikaa kalenteristasi. Jos teet sisältöä nettisivuille, opettele myös hakukoneoptimoinnista vähintäänkin alkeet, jotta sisällöistä on aitoa hyötyä.


Mikäli huomaat, että kirjoitusvirheet kummittelevat tekstissä, tekstin rakenne on hieman sekava tai käytät ylenpalttisesti samoja fraaseja tekstissäsi, älä epäröi käyttää oikolukijan ammattitaitoa hyödyksi.


Taidokas oikolukija/editoija vaalii sinun ääntäsi, mutta sekoittaa tekstiin sopivasti omia mausteitaan.

Oikolukijan näkemys on paikallaan myös silloin, kun alasi ammattisanasto on haastavaa ja tekstisi kaipaa kääntämistä selkeälle "suomen kielelle". On hyvin tärkeää, että kohderyhmäsi ymmärtää, mistä puhut – monimutkainen teksti ei liioin palvele lukijaa.


Yksinkertainen syy ulkoistaa oikolukupalvelu on se, että ulkoistettu sisällön tuottaminen on juuri nyt liian kallista sinulle. Oikolukua saa markkinoilta edullisempaan hintaan ja kaiken kukkuraksi sen hyöty voi olla suurenmoinen.


💡 Haluatko, että sisältösi löytyvät kaiken lisäksi hakukoneista ja tavoittavat sitä myöten uusia ihmisiä? Tutustu SEO-optimointi-palveluun sivustollani.


Anna taitavan oikolukijan ja tekstin editoijan hioa sisältösi timanteiksi – kilauta tai laita viestiä vaikka saman tien, niin jutellaan lisää.

144 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page