Miten voit suunnitella oman sisällöntuotannon hinnastosi? Nämä 6 näkemystä voivat auttaa
- Tiia Ung
- 25.2.2022
- 5 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 3.2.
Hinta on yleensä merkittävä tekijä, kun asiakas ostaa sisällöntuotantoa. Jos olet aloitteleva viestintäalan yrittäjä, sisällöntuotannon hinnasto kannattaa suunnitella ajatuksen kanssa. Vain niin voit välttää yleisimmät hinnoittelun sudenkuopat – joista kerron tässä tekstissä lisää.

Työn hinnoittelu kuuluu jokaisen yrittäjän arkeen, halusi tai ei. Se on myös asia, johon törmään vaikkapa aloittavan yrittäjän sparrauksessa oikeastaan joka kerta. Aihe askarruttaa, eikä hinnoittelu ole helppoa. Mihin hintaan kannattaa myydä sisällöntuotantoa? Missä edullisen ja kalliin raja kulkee? Millaiseksi luon oman hinnastoni?
Tilannetta ei liioin helpota se, että useat pienyrittäjät eivät kerro hintoja laisinkaan nettisivuillaan. Toisaalta se on myös siunaus: hinnastosi ei tulisikaan perustua kollegoidesi hintaan, vaan sinun kannattaa luoda omannäköinen hinnasto.
On kuitenkin olemassa muutamia tapoja hahmotella sisällöntuotannon hintaa, ja niihin perehdymme tässä tekstissä tarkemmin. Kerron myös, mitä sudenkuoppia hinnoittelussa kannattaa välttää, jotta hinnastosta muodostuu uniikki paletti. Aloitetaan!
1. Kuuntele sisäpiiriä sen osalta, paljonko sisällöntuotanto maksaa
Kun aloitin yrittäjyyden, minulla oli jokseenkin kattava käsitys, mitä sisällöntuotanto maksaa eri markkinointitoimistoissa. Toisaalta olin myös tietoinen, mitä asiakkaat olisivat valmiita maksamaan; ennen yrittäjyyttä sain yrityksiltä ehdotuksia, mihin hintaan voisin tehdä heille työtä freelancerina.
Todennäköisesti sinullakin on jonkinlainen käsitys, mitä sisällöntuotanto kustantaa markkinoilla. Näiden tietojen pohjalta voitkin näppärästi hahmotella, paljonko itse haluat pyytää työstäsi.
Voi olla suositeltavaa myydä omaa osaamista hieman kalliimmalla kuin sinulle on tarjottu. Tarjottu hinta on yleensä minimi, jonka tilaaja haluaa maksaa.
2. Tsekkaa palkka- ja palkkiosuositukset
Netistä löytyy palkka- ja palkkiosuosituksia niin freetyön tekijöille kuin palkkasuhteisille sisällöntuottajillekin. Suositukset voivat antaa sinulle vihiä markkinatilanteesta, kun hahmottelet omaa sisällöntuotannon hinnastoasi.
Freelance-sisällöntuottajille ei löydy suoraan palkkiosuosituksia, mutta esimerkiksi Journalistiliiton kattava listaus erilaisten freelance-ryhmien palkkiosuosituksista voi toimia tukena, kun hinnoittelet sisällöntuotantoa.
Sen sijaan palkansaajille löytyy monia erilaisia suosituksia siitä, paljonko freetyön palkka on. Voit myös käyttää aiempaa palkkaasi kiintopisteenä, jos työskentelit ennen yrittäjyyttä vaikkapa palkkasuhteessa viestijänä. Saitko mielestäsi liian vähän palkkaa työn vaativuuteen ja määrään nähden?
Pyri yrittäjänä siihen, että tulosi vastaavat todellisuutta ja tekemääsi työmäärää. Arvosta osaamistasi enemmän kuin edellinen työnantajasi.
3. Laske mukaan sivukulut
Freekkuna maksat ihan kaiken omasta pussistasi. Siksi sisällöntuotannon hintaan täytyy laskea mukaan kustannukset, joita yrittäjyyteen kuuluu. Kuluja voivat olla vaikkapa erilaiset vuosi- tai kuukausimaksulliset ohjelmistot, puhelinlasku ja toimitilan vuokra.
En kuitenkaan suosittele täysin kustannuspohjaista hinnoittelua, jossa työsi hinta on puhtaasti sen mukainen, paljonko maksat sivukuluja yrittäjänä. Eli älä perustele hintaasi kulujen pohjalta, koska tällöin asiakkaan tarpeet ja hänen saamansa hyödyt unohtuvat. Asiakkaan saama arvo on ainoa todella ratkaisevat tekijä – siitä asiakas haluaa kuulla, ei maksamistasi sivukuluista. Tästä kerron lisää seuraavassa kappaleessa.
Laske kuitenkin itseksesi, minkä suuruisen summan kulusi muodostavat ja käytä tietoa tienviittana, kun pohdit hintaasi. Älä ainakaan koskaan laskuta niin, että et huomioi pakollisia kuluja, koska silloin palkkiotavoitteesi lipuu kauas näköpiiristäsi.

4. Arvioi tuottamasi arvo asiakkaalle
Tämä on ehdottomasti kaikkein tärkein kohta, kun suunnittelet hintojasi: määritä hintasi sen mukaan, kuinka paljon sisällöntuotanto tuottaa arvoa asiakkaallesi.
Unohda oma työmääräsi keskusteluista asiakkaan kanssa. Jos vaahtoat, kuinka monta tuntia sinulla menee siihen, tähän ja tuohon, asiakas kyllästyy ja alkaa jo yhteisessä palaverissanne selailla netistä seuraavaa tekijää.
Keskity sen sijaan kertomaan, millaista lisäarvoa sisällöntuotanto voi tuoda hänelle. Kun asiakas saa aitoa hyötyä maksaessaan sinulle palvelustasi, voit perustellusti pyytää hieman korkeampaakin hintaa.
5. Näe oma arvosi sisällöntuotannon rautaisena ammattilaisena
Kuljit pitkän tien päästäksesi kirjoittajana tähän pisteeseen. Historiasi koostuu kenties viestinnän töistä, markkinoinnista, toimittajan töistä sekä luovasta kirjoittamisesta niin työn, vapaaehtoistyön, opintojen kuin harrastuneisuudenkin kautta.
Pänttäsit kielioppisäännöt niin hyvin kuin pystyit, opiskelit kenties hakukoneoptimoinnin saloja ja tutkailit markkinoinnin lainalaisuuksia.
Rautainen ammattitaitosi antaa sinulle luvan lisätä palkkioosi oman arvosi. Oma arvosi on yhtä kuin asiakkaan saama hyöty sinun ammattitaidostasi. Siksi sinun ei koskaan kannata alihinnoitella itseäsi.
Älä koskaan kopioi kenenkään hintoja!
6. Kurkkaa hiukan muiden sisällöntuottajien hinnoittelua
Muiden sisällöntuottajien hintojen tutkailu kannattaa. Mutta varaudu, että joudut tekemään jonkin verran salapoliisityötä, sillä monet kirjoittajat jättävät hinnan kertomatta sivuillaan.
Jos satut löytämään hinnaston kollegasi nettisivuilta, voit tarkastella, mitä hinnoittelutyyliä toinen tekijä suosii ja millaiset hinnat ovat. Mutta nyt seuraa vinkki vitonen:
älä koskaan kopioi kenenkään hintoja!
Miksikö? Tässä syitä:
Pakolliset kulunne voivat olla täysin erilaiset. Sinulla voi olla vaikka edullisempi kirjanpitäjä tai maksat enemmän ohjelmistokuluja.
Ammattitaitonne eroavat. Sinä saatat olla vaikkapa kollegaasi edellä mitä kirjoitustaitoon tulee.
Olette kulkeneet aivan erilaisen matkan yrittäjiksi. Esimerkiksi koulutustaustanne ja harrastuneisuutenne on erilainen. Osa opiskelee myös vapaa-ajallaan alan lainalaisuuksia enemmän kuin toinen.
Palvelunne voivat poiketa tyystin sisällöltään. Toinen saattaa esimerkiksi tarjota hakukoneoptimoitua sisällöntuotantoa, kun sitä taas et välttämättä sitä tarjoa.
Myös sisällöntuotannon prosessinne saattavat olla aivan erilaiset.
Et voi tietää, mihin kollegan hinnoittelu todella perustuu. Kollegasi hinta ei siten vastaa välttämättä lainkaan sinun hintaasi, vaan se voi olla liian pieni tai liian suuri.
Sinun pitää osata perustella palkkiosi, jos asiakas kysyy, mihin hinta perustuu. Se on haastavaa, jos hinta on identtinen kopio toisen tekijän hinnasta.
Luota, että aika näyttää, miten oma sisällöntuotannon hinnastosi toimii, ja hinnastoa on aina mahdollista muovata ajan kanssa.
Miten vältät sudenkuopat sisällöntuotannon hinnoittelussa?
Oman hinnaston sopivuutta ja realistisuutta voi olla todella hankala arvioida. Hintoja täytyisi jotenkin testata, mutta testaus ei ole ainakaan alussa helppoa. Kysyäkään ei oikein voi, sillä vastaajien motiivit kommentoida sinun olevan kallis tai halpa, voivat olla moninaiset. Alla on yleisiä sudenkuoppia, joita sinun on syytä välttää.
Älä vedä hintoja hatusta
Jos vain päättelet hinnan ilman laskelmia ja tarkempia pohdintoja, todennäköisesti hintasi kopsahtavat omaan nilkkaasi. Jos alihinnoittelet, saatat velkaantua tai ainakin kituuttaa vähillä rahoilla. Hintasi ei kata työn sivukuluja tai normaalia elämistä. Ylihinnoittelu puolestaan karkottaa asiakkaat. Hinta täytyy myös tarvittaessa pystyä perustelemaan.
Älä lyö hintalapuksi samoja hintoja kuin kollegalla
Sinun kannattaa vertailla, mitä muut pyytävät sisällöntuotannosta, jotta saat suuntaviivoja omaan hinnoitteluusi ja hahmotat markkinatilanteen. Hintoja ei silti kannata kopioida. Syy on yksinkertaisesti se, että et voi tietää, mihin kyseisen henkilön hinnasto perustuu. Jos asiakas kysyisi, mihin oma hintasi perustuu, mitä vastaisit hänelle? Vastauksen kakistaminen voisi tuntua tukalalta, jos hinta on tismalleen sama kuin toisella tekijällä. Luo siis oma uniikki hinnastosi ja erotu sen avulla muista.
Älä alihinnoittele itseäsi – tai ylihinnoittele
Auts, tämä on asia, josta kaikki lukemani hinnoitteluoppaat varoittivat. Ja siltikin alihinnoittelu on yleistä! Jos tuntihintasi on vaivainen 20 euroa, se eittämättä saattaa viestiä heikkoa laatua (vaikka siitä ei olisikaan kyse).
Eritoten aloitteleva ammatinharjoittaja voi kompastua alihinnoittelun ansaan, ja syitä on monia:
Kirjoittaja saattaa olla epävarma omasta osaamisestaan.
Liiketoiminnan lainalaisuudet ovat vielä hakusessa, ja pelko asiakkaiden menettämisestä kauhistuttaa liikaa.
Hinta on laskettu palkkatyössä toimivien sisällöntuottajien palkkasuositusten mukaan (ja unohdettu laskea sen päälle yrittäjyyden sivukulut).
Sisällöntuotannon hinnasto pohjautuu omaan työmäärään eikä asiakkaalle tuotettavaan hyötyyn.
Pidä myös huoli, että et ylihinnoittele. Jos pyydät 150 euroa/tunti, olet oletettavasti aivan liian kallis suurimmalle osalle asiakkaista. (Riippuu tietysti, ketä palvelet.)
Luota, että aika näyttää, miten oma sisällöntuotannon hinnastosi toimii, ja hinnastoa on aina mahdollista muovata ajan kanssa. Hinnat voivat elää myös yleisen markkinatilanteen mukaan. Ole aina valmis joustamaan ja muokkautumaan ja tarkista hintasi aika ajoin.
Tämä teksti on osa sisällöntuotannon hinta -blogikokonaisuutta. Löydät kaikki aiheen artikkelit blogistani.
✏️ (Hakukoneoptimoitua) sisällöntuotantoa sinunkin yrityksellesi? Kuulen sinusta mielelläni lisää.
Comments