top of page
  • Writer's pictureTiia Ung

Paljonko sisällöntuottajan palkka on?

Päivitetty: 26. tammik.

Yrittäjäksi ryhtyessäni mietin tarkkaan sisällöntuotannon hinnaston. Silloin otin huomioon myös sen, paljonko sisällöntuottajan palkka on normaalissa palkkatyössä, jolloin freelance-työn hinnoittelu sai raamit. Tässä blogitekstissä käyn läpi, paljonko sisällöntuottaja tienaa sekä yrittäjänä että palkkatyössä.


Freelance-kirjoittajan pöydällä on lompakko, pankkikortti, muistio ja kynä.

On sanottu, että yrittäjän täytyy laskuttaa kuukaudessa puolet enemmän kuin saisi palkkatyössä kuukausipalkkaa. Tämä ohjenuora on varsin osuva, mutta toki paljon riippuu siitä, millaiseen tulotasoon kukin haluaa pyrkiä. Osalle riittää aivan hyvin pienempi palkka kuin toiselle.


Freelance-tekijän kulut eivät myöskään ole niin suuret kuin vaikkapa osakeyhtiöllä, jolloin palkkion ei tarvitse olla päätä huimaava. Mutta on totta, että freekku maksaa jokaisen yrityksensä sivukulun omasta taskustaan, jolloin kaikki kustannukset täytyy ottaa laskutuksessa huomioon.


Mutta paljonko sisällöntuottaja tienaa palkkasuhteessa? Entä mikä on freelance-kirjoittajan “palkka”?


Sisällöntuottajan palkkahaitari on laaja


Kävin läpi eri palkkasuosituksia tutkaillakseni, paljonko sisällöntuottajat tienaavat. Huomasin pian, että palkkahaitari on laaja.


Työpaikkoja tarjoava Oikotie.fi-sivusto kertoo, että keskimääräinen sisällöntuottajan palkka on noin 2650 euroa. Se on parikymppiä enemmän kuin itse sain, kun työskentelin oululaisessa markkinointitoimistossa content marketing specialistina.


Myös Erto päivittää vuosittain markkinoinnin ja luovien alojen vähimmäispalkkasuosituksen, jonka voit ladata Erton sivuilta. Kirjoittajat ja copywriterit lukeutuvat Erton suosituksen ammattiryhmään 2.


Kyseisessä suosituksessa luovan työn tekijän palkka pääkaupunkiseudulla asettuu välille 3 539–4 403 euroa (1.9.2023–). Palkka riippuu muun muassa työsuhteen kestosta. Muualla Suomessa palkkaa maksetaan vähemmän suosituksen ollessa 2 637–3 295 euroa.


Asiakas tarjoaa sisällöntuottajalle palkkaa ja pitelee käsissään kahden euron kolikkoa.
Miksi freelancer pyytää sisällöntuotannosta useita satasia? Kirjoittaminen on monivaiheista tietotyötä ja vaatii valtavasti paneutumista. Maksat myös lisäarvosta, jota SEO-työ tuo sinulle. Yrittäjän täytyy maksaa kaikki itse.

Mikä on freelance-kirjoittajan palkkio?


Freelancer-sisällöntuottajan palkka määräytyy kirjoittajan oman hinnoittelukyvyn mukaan. Kirjoittaja päättää siis itse, minkä suuruista palkkaa haluaa saada.


Luin popcorn-kulho vieressäni sisällöntuottajien keskustelua suositulla Vauva.fi:n keskustelupalstalla. Eräs freelance-kirjoittaja pohti hänelle tarjottua toimeksiantoa ja sen hintaa: 0,02 euroa per sana (eli 4 euroa 200 sanaa!!). Kirjoittajan mielestä hinta vaikutti h i e m a n matalalta ja toivoi kommentteja kanssakirjoittajilta.


Arvatahan sen saattaa, että moinen palkkio herätti älämölön ja oli useimpien mielestä naurettava. Tuohon hintaan freelance-kirjoittaja saisi tahkoa yötä päivää tekstejä, jotta saisi edes keskimääräistä palkkaa sisällöntuottajana. Kenenkään aika ja jaksaminen tuskin riittää tekemään työtä pilkkahintaan.


☎️ Etsitkö idearikasta, tykättyä ja varmaa freelance-kirjoittajaa? Ole minuun yhteydessä!


Sisällöntuottajan palkka ei ole yhtä kuin freelancerin palkkio


Tyypillisesti firma maksaa työntekijän puolesta esimerkiksi vakuutukset, eläkemaksut ja taloushallinnolliset kulut. Yksityisyrittäjä sen sijaan hoitaa kaiken itse.


Sisällöntuottaja-freelancer joutuu huomioimaan palkkiossaan esimerkiksi


  • YEL-maksut

  • ennakkoverot

  • vakuutukset

  • kirjanpitokulut ja taloushallinnon maksut

  • asiakashankinnan markkinointikulut

  • laitehankinnat ja muut tarvikkeet

  • ohjelmistot.


Täytyy huomata, että palkka ei ole sama asia kuin palkkio. Jos yrittäjä haluaisi tienata nettona esimerkiksi 3 000 euroa kuukaudessa, kaikki yllä mainitut sivukulut tulisi huomioida laskutuksessa, jotta tavoite toteutuisi.


Holvi.fi-blogista löytyi erinomainen laskelma, jossa verrataan palkkaa ja palkkiota. Mukailin laskelmaa tähän tekstiin sopivaksi:


Kuvitellaan, että freelance-kirjoittaja haluaa saada nettopalkkaa 3 000 euroa kuukaudessa.


Kuukauteen mahtuu noin 21 työpäivää, ja yksi päivä sisältää 7,5 työtuntia. Kuukaudessa työtunteja on siten käytettävissä 157,5.


Kun 3 000 euroa jaetaan koko kuukauden työtunneilla (157,5), sisällöntuottajan tuntipalkka olisi 19,05 euroa.


Ihan OK tuntiliksa, eikö?


Ai niin, mutta entäs ne kaikki muut kulut sitten? Kun miinustamme pakolliset kulut, reilun 19 euron tuntipalkasta ei jää enää hurjasti käteen.


Todellisuudessa freelance-sisällöntuottaja ei voi myöskään tehdä joka päivä 7,5 tuntia pelkkiä asiakastöitä. Palkkatyössä se olisi mahdollista, mutta ei yrittäjänä.


Itsenäisen ammatinharjoittajan täytyy hoitaa asiakastöiden lisäksi hallinnolliset tehtävät, tehdä laskuja ja kirjoittaa yhteistyösopimuksia. Lisäksi markkinointi, myynti ja brändin näkyvyyden kasvattaminen kuuluvat sisällöntuottajan ammattiin: Facebook-mainonta, LinkedIn-postaukset, sähköpostit ja soitot kohderyhmille sekä oman blogin ylläpitäminen ovat arkipäivää.


Mikä on oma hintani?


Palataan vielä hetkeksi aiemmin tässä tekstissä mainittuun Vauva.fi-keskusteluun.


Samaisesta keskustelusta kävi ilmi, että osa sisällöntuottajista pyytää rohkeasti jopa 100 euron tuntipalkkaa (+ alv 24%) ja osa tyytyy 30 euron tuntitaksaan.


“Arvonsa tunteva sisällöntuottaja laskuttaa vähintään 70–80 euroa tunnilta”, kommentoi eräs kirjoittaja.


Olen jokseenkin samoilla linjoilla, vaikka tuntitaksa voikin äkkiseltään kuulostaa suurelta. Sitä se ei kuitenkaan ole, koska kuten äskettäin kävimme läpi, taksasta jää käteen selvästi vähemmän kuin 70–80 euroa.


Täytyy muistaa, että liian halvalla tehty sisällöntuotanto ei kosketa vain sisällöntuottajaa itseään, vaan pilaa koko ammattialan hinnoittelun (lue aiheesta lisää blogistani). Kun hintoja tallotaan, realistisella hinnalla työtään myyvät kirjoittajat eivät saa tarjouksiaan läpi ja joutuvat pahimmillaan lopettamaan uransa. Siksi jokaisen oman arvonsa tuntevan sisällöntuottajan kannattaisi rohkaistua pyytämään suurempaa palkkiota, se on kaikkien etu. Hinta kielii myös laadusta; halvalla saa harvoin hyvää.


Tunnen oman arvoni kirjoittajana ja olen nähnyt, millaista hyötyä korkeatasoinen sisällöntuotanto asiakkailleni tuottaa.

Sitten siihen omaan hintaani. Oma palkkioni asettuu noin 50–65 euron tuntihintaan. Tästä summasta jää luonnollisesti käteen kulujen jälkeen vähemmän, arviolta noin 30–40 euroa/tunti. Mainos- ja markkinointitoimistoihin verrattuna hintani on keskihintainen tai jopa alle ja todella edullisiin freelancer-kirjoittajiin verrattuna kallis.


Sisällöntuotannon hintani perustuu muun muassa työn laajuuteen, hankittuun ammattitaitoon ja vuosien kirjoituskokemukseen. Sisällöntuottajan työ ei ole liukuhihnahommaa, vaan vaativaa tietotyötä, minkä täytyy näkyä myös hinnassa.


Tunnen oman arvoni kirjoittajana ja olen nähnyt, millaista hyötyä korkeatasoinen sisällöntuotanto asiakkailleni tuottaa. Eräskin asiakkaani jolle kirjoitin natiiviartikkelin, tuumasi että työni hinta maksoi itsensä moninkertaisesti takaisin – se on aivan parasta palautetta.


Hakusessa taidokas freelance-kirjoittaja markkinoinnin tueksi? Tutustu palveluihini ja ota minuun yhteyttä, niin tuumaillaan lisää. ☺️


👂🏻 Mitä ajatuksia blogikirjoitus herätti? Kerro ajatuksiasi kommenttiosiossa – kuulen niitä mielelläni.


*Tämä teksti on osa sisällöntuotannon hinta -blogikokonaisuutta. Löydät kaikki aiheen artikkelit blogistani.3 539 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

2 Kommentare


Gast
05. Sept. 2023

Esimerkkitoimeksiannon loppusumma on 4 €, ei 40 €. Lisäksi kyseinen alusta perii palkannostosta isohkon palkkion, josta vielä peritään verot. Potti on vaikea saada koottua, eihän tehtäviä edes tule tarjolle, joten käytännössä yritys teettää ilmaisiakin töitä. Tuloksena on hirvittävän huonolaatuisia tekstejä, vaikka ne käyvät jonkinlaisella oikolukijallakin. Sivuston suomenkieliset työnäytteet eivät vakuuta.

Gefällt mir
Tiia Ung
Tiia Ung
18. Okt. 2023
Antwort an

Voi ei, kuulostaa järkyttävältä ”palkkiolta”. Sisällöntuottajan täytyy tuntea oma arvonsa, eikä missään nimessä suostua moisiin toimeksiantoihin!


Kyllä suututtaa tuommoinen kirjoittajien riisto, mikä vääjäämättä vaikuttaa myös kirjoitusten tasoon, kuten kirjoititkin. Asiakkaat kärsivät myös.


Olen halunnut omalta osaltani nostaa sisällöntuottajien työn arvostusta, ja blogistani löytyy muun muassa teksti, joka on otsikoitu "Halpa sisällöntuotanto ei ole kenenkään etu" (https://www.tiiaung.fi/post/halpa-sisallontuotanto). Suosittelen lukemaan senkin! - Tiia

Gefällt mir
bottom of page