Päivitetty: 17. helmik.
Kun tein sisällöntuotannon hinnastoa, otin huomioon paljonko sisällöntuottajan palkka on normaalissa palkkatyössä. Näin hinnoittelu sai raamit. Paljonko sisällöntuottaja tienaa yrittäjänä tai palkkasuhteisena?

On sanottu, että yrittäjän täytyy laskuttaa puolet enemmän kuin saisi palkkatyössä kuukausipalkkaa. Tämä ohjenuora on varsin osuva.
Freelance-kirjoittajan kulut eivät toki ole niin suuret kuin vaikkapa osakeyhtiöllä, jolloin palkkion ei tarvitse olla päätä huimaava. Mutta on totta, että freekku maksaa jokaisen yrityksensä sivukulun omasta taskustaan, jolloin kustannukset täytyy ottaa laskutuksessa huomioon.
Paljonko sisällöntuottaja tienaa palkkasuhteessa? Entä mikä on freelance-sisällöntuottajan “palkka”?
Sisällöntuottajan palkkahaitari on laaja
Kävin läpi eri palkkasuosituksia tutkaillakseni, paljonko sisällöntuottajat tienaavat. Huomasin pian, että palkkahaitari on laaja.
Sisällöntuottajan palkka on keskimäärin 2525–2775 euroa, mutta voi parhaimmillaan kivuta jopa lähelle 5 000 euroa.
Työpaikkoja tarjoava Oikotie.fi-sivusto kertoo, että keskimääräinen sisällöntuottajan palkka on 2625 euroa. Se on parikymppiä enemmän kuin itse sain palkkatyössä Content marketing specialistina.
Myös Erto on luonut markkinoinnin ja luovien alojen vähimmäispalkkasuosituksen (PDF). Suosituksesta sisällöntuottajat voivat lunttia suuntaviivoja omiin palkkaneuvotteluihinsa.

Kirjoittajat lukeutuvat mielestäni Erton suosituksen ammattiryhmään 2: kyseessä on luova suunnittelutyö, sen tuotanto ja toteutus. Näin ollen luovan työn tekijän palkka pääkaupunkiseudulla asettuu välille 3 352–4 170 euroa. Muualla Suomessa palkkasuositus on 2 498–3 122 euroa.
Freelance-sisällöntuottajan palkkio
Freelancer-sisällöntuottajan palkka määräytyy kirjoittajan oman hinnoittelukyvyn mukaan. Kirjoittaja päättää siis itse, minkä suuruista palkkaa haluaa saada.
Luin popcorn-kulho vieressäni sisällöntuottajien keskustelua suositulla Vauva.fi:n keskustelupalstalla. Palsta sisälsi hyvin mielenkiintoisia kommentteja koskien freelance-sisällöntuottajan palkkaa.
Eräs freelance-kirjoittaja pohti hänelle tarjottua toimeksiantoa ja sen hintaa: 0,02 euroa per sana (eli 40 euroa 200 sanaa!!). Kirjoittajan mielestä hinta vaikutti hieman matalalta ja toivoi kommentteja kanssakirjoittajilta.
Arvatahan sen saattaa, että moinen palkkio herätti älämölön ja oli useimpien mielestä naurettava. Tuohon hintaan freelance-kirjoittaja saisi tahkoa yötä päivää tekstejä, jotta saisi edes keskimääräistä palkkaa sisällöntuottajana. Kenenkään aika ja jaksaminen tuskin riittää tekemään työtä pilkkahintaan.
☎️ Etsitkö idearikasta, tykättyä ja varmaa freelance-kirjoittajaa? Ole minuun yhteydessä!
Mikä on oma hintani?
Edellä mainitusta Vauva.fi-keskustelusta kävi ilmi, että osa sisällöntuottajista pyytää rohkeasti jopa 100 euron tuntipalkkaa (+ alv) ja osa tyytyy 30 euron tuntitaksaan.
“Arvonsa tunteva sisällöntuottaja laskuttaa vähintään 70–80 euroa tunnilta”, kommentoi eräs kirjoittaja. Olen hänen kanssaan samoilla linjoilla. Liian halvalla tehty sisällöntuotanto pilaa koko ammattialan hinnoittelun. Siksi jokaisen oman arvonsa tuntevan sisällöntuottajan kannattaisi rohkaistua pyytämään suurempaa palkkiota.
Oma hintani asettuu noin 70–80 euron tuntihinnan väliin. Mainos- ja markkinointitoimistoihin verrattuna hintani on keskiluokkaa ja edullisiin freelancer-kirjoittajiin verrattuna kallis.
Sisällöntuotannon hintani perustuu muun muassa työn laajuuteen, hankittuun ammattitaitoon ja kokemukseen. Olen erikoistunut informatiivisten ja hieman pidempien tekstien kirjoittamiseen, kenties johtuen journalistitaustastani. Sisällöntuottajan työ ei ole liukuhihnahommaa, vaan vaativaa tietotyötä, minkä täytyy näkyä myös hinnassa.
Sisällöntuottajan palkka ei tarkoita samaa kuin freelancerin palkkio
Tyypillisesti firma maksaa työntekijän puolesta esimerkiksi vakuutukset, eläkemaksut ja taloushallinnolliset kulut. Yksityisyrittäjä sen sijaan hoitaa kaiken itse.
Sisällöntuottaja-freelancer joutuu huomioimaan palkkiossaan muun muassa
YEL-maksut
ennakkoverot
vakuutukset
kirjanpitokulut ja taloushallinnon maksut
asiakashankinnan markkinointikulut
laitehankinnat ja muut tarvikkeet
ohjelmistot.
Palkka ei ole sama asia kuin palkkio. Jos yrittäjä haluaisi tienata nettona esimerkiksi 3 000 euroa kuukaudessa, kaikki yllä mainitut sivukulut tulisi huomioida laskutuksessa, jotta tavoite toteutuisi.
Holvi.fi-blogista löytyi erinomainen laskelma, jossa verrataan palkkaa ja palkkiota. Mukailin laskelmaa tähän tekstiin sopivaksi:
Kuvitellaan, että sisällöntuottaja nimeltään Tiia haluaa saada nettopalkkaa 3 000 euroa kuukaudessa.
Kuukauteen mahtuu noin 21 työpäivää, ja yksi päivä sisältää 7,5 työtuntia. Kuukaudessa työtunteja on siten käytettävissä 157,5.
Kun 3 000 euroa jaetaan koko kuukauden työtunneilla (157,5), sisällöntuottajana tuntipalkkani olisi 19,05 euroa.
Ihan OK tuntiliksa, eikö?
Ai niin, mutta entäs ne kaikki muut kulut sitten? Kun miinustan pakolliset kulut, reilun 19 euron tuntipalkasta ei jää enää paljoa käteen.
Todellisuudessa freelance-sisällöntuottaja ei voi myöskään tehdä joka päivä 7,5 tuntia asiakastöitä. Palkkatyössä se olisi mahdollista, mutta ei yrittäjänä.
Yrittäjän täytyy hoitaa asiakastöiden lisäksi firmansa hallinnollista puolta, tehdä laskuja ja kirjoittaa toimeksiantosopimuksia.
Lisäksi markkinointi, myynti ja oman näkyvyyden kasvattaminen kuuluvat sisällöntuottajan ammattiin: Facebook-mainonta, LinkedIn-postaukset, sähköpostit ja soitot kohderyhmille sekä sisäisen blogin ylläpitäminen ovat arkipäivää.
Tämä teksti on osa sisällöntuotannon hinta -blogikokonaisuutta. Löydät kaikki aiheen artikkelit blogistani.
Hakusessa taitava tekijä markkinoinnin tueksi? Tutustu palveluihini ja ota minuun yhteyttä, niin tuumaillaan yhdessä jotain inspiroivaa yrityksellesi tai yhteisöllesi. ☺️