top of page
  • Writer's pictureTiia Ung

Tarina on enemmän kuin vain sanoja paperilla - näin luot hyvän yritystarinan

Päivitetty: 17. toukok.

Brändin tarinan sanoittaminen edellyttää, että sinulla ylipäätään on tarina. Parhaita yritystarinoita ovat ne, jotka kumpuavat rehellisyydestä ja joissa elämän rosoisuuskin saa pilkahdella.

Freelace-sisällöntuottajan vihko lepää kuluneella puupöydällä. Vihkoon kirjoittaja luonnostelee muun muassa yritystarinoita.

Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan yrityksesi tarinaa? Enkä nyt tarkoita sitä toissavuotista workshoppia, jossa kävitte johtoryhmän kanssa läpi yrityksen arvoja ja suuntaa.


Puhun brändisi matkasta aina lähtöpisteestä tähän päivään saakka.


Yritystarina sanoittaa selkeäsanaisesti, miksi ja miten yritys sai alkunsa ja minne olette menossa. Selkeä tarina piirtää ennen kaikkea brändin tarkoituksen näkyväksi. Bisnestarinan elementteihin kuuluu usein myös liiketoimintaa ohjaavien arvojen avaaminen.


Mutta tämä ei vielä kerro, onko kyseessä hyvä yritystarina. Mistä semmoisen tunnistaa? Siihen paneudumme seuraavaksi.


Yritystarinoita ei kirjoiteta, ne luodaan


Yritystarinaa ei voi vain kirjoittaa, vaan se luodaan. Jotta yritys voi kertoa brändin tarinan nettisivuillaan, tarina täytyy ensin tunnistaa ja tunnustaa. Bisnestarina onkin eräänlainen luomiskertomus.


Ne yritykset tai yhteisöt, jotka tunnistavat yritystarinansa ja elävät sen mukaan, ovat vahvoilla. Kaikilla yrityksillä ja yhteisöillä on oma tarinansa.


Mutta missä tarina syntyy? Miten se luodaan? Se ei sukeudu välttämättä siellä parituntisessa workshopissa tai mainostoimiston pöydällä ajatuksella: "Kasatkaa nyt vain jotakin, luokaa meille tarina!"


Aito kertomus syntyy jokaisen tarinaa elävän mielessä: yritysjohtajan, työntekijöiden ja muiden asianomaisten sydämissä. Siis niiden, jotka ovat olleet rakentamassa brändiä tai rakentavat sitä parhaillaan.


Kun alat luoda yrityksesi tarinaa, kysy itseltäsi, oletko valmis avaamaan sille sydämesi.

Hyvä yritystarina vastaa olennaisiin kysymyksiin


Kun lähdet joko itsenäisesti tai vaikka freelance-sisällöntuottajan avulla hahmottelemaan yrityksesi tarinaa, ota suuntaviivoiksi muutamia kysymyksiä, joihin pyrit vastaamaan tekstissä. Älä missään nimessä jarruttele alkuvaiheessa, sillä ehdit karsia turhat pois myöhemminkin.


Hahmottele yritystarinaa näiden kysymysten kautta:

  • Mikä sinut sysäsi yrittäjäksi?

  • Miksi haluat tehdä sitä, mitä teet?

  • Mitä ratkaisuja yrityksesi tarjoaa?

  • Kenelle nämä ratkaisut on suunnattu?

  • Miksi yritys on ylipäätään olemassa?

  • Mitä arvoja yritys edustaa?

  • Miten arvot näkyvät käytännössä?

  • Mistä arvomaailma kumpuaa?

  • Liittyykö yritykseesi lapsuuden unelmia?

  • Miten sinun oma elämäsi risteää yrityksesi kanssa?

  • Mihin yritys on menossa tästä eteenpäin? Mitä horisontissa siintää?

Kun esität itsellesi edellä esitettyjä kysymyksiä ja pysähdyt niiden äärelle, voit oivaltaa suuria asioita. Oivallukset saattavat tehdä sinut iloiseksi tai ne voivat nostaa surun pintaan. Tarinan hahmottaminen ja tutkailu ei ole helppo rasti. Mutta hyvästä yritystarinasta välittyy aitojen tunteiden koko kirjo kaikkine säröineen ja sirpaleineen. Kun uskallat aloittaa yrityksesi luomiskertomuksen ja teet sen rehellisesti, sillä voi olla mullistava vaikutus koko liiketoimintaasi.


Freelacer sisällöntuottaja kirjoittaa yritystarinaa läppärillään.
Yritys, joka ymmärtää perin juurin, miksi se on olemassa, hahmottaa oman tarinansa paremmin ja osaa kertoa sen totuudenmukaisesti ulkopuolisille. Yritys elää tarinaansa todeksi, mikä voi vaikuttaa äärettömän myönteisesti liiketoimintaan.

Hyvä yritystarina perustuu rehellisyydelle


Kun alat luoda yrityksesi tarinaa, kysy itseltäsi, oletko valmis avaamaan sille sydämesi.


Jos vastaat kyllä, lähde sen jälkeen kerimään punaista lankaa niin syvälle, että tavoitat langan alkupään. Mitä löydät sieltä? Annan esimerkin omasta yritystoiminnastani freelance-sisällöntuottajana.


Kun lähdin seuraamaan yhden naisen yritykseni punaista lankaa kirjottaessani omaa yritystarinaani, huomasin sen kietoutuvan näiden teemojen ympärille:

  • Läheisten ihmisten menettämisen ja vuosien itsetutkiskelun myötä syntynyt syvällinen ymmärrys siitä, kuka olen ja mitä tahdon elämältä – myös työelämältä.

  • Jo lapsesta saakka versonut rakkaus kirjoittamista kohtaan, mikä aikuiselämässä – mutkien kautta – johdatti minut lopulta freelance-sisällöntuottajaksi.

  • Vankkumaton ja päättäväinen ekologisten ja eettisten arvojen puolesta puhuminen.

  • Tahtotila olla osa muutosta, ei osa ongelmaa. Toive muuttaa maailmaa kestävämpään suuntaan auttamalla aidosti vastuullisia toimijoita tulemaan näkyviksi hakukoneissa ja muutenkin.

Kuten huomaat, olemme melko syvällisten asioiden äärellä. Kukaan ei halua lukea ulkokullattua tarinaa, vaan aidon ja vilpittömän kertomuksen. Unohda siis paatoksellinen jupina tuotteestasi tai palvelustasi. Eihän se kerro siitä, miksi brändisi on olemassa, miten se syntyi ja missä näet brändin tulevaisuudessa.


Rohkene sen sijaan avata omaa sydäntäsi ja yrityksesi filosofiaa enemmän, jotta kiinnostus voi viritä helpommin. Parhaassa tapauksessa lukija löytää yhtymäkohtia omaan elämäänsä, ja niin sanaton yhteytenne avautuu jo ennen kuin olette edes tavanneet.


Yritystarinan voi kertoa monella tyylillä


Kun luulet olevasi siinä pisteessä, että tunnistat ja tunnustat brändin tarinan, avaa muistikirjasi tai tietokoneesi dokkari ja ala kirjoittaa.


– Ai minä vai, mietit.

– No sinä, sinä!

– Mutta kun ei tuo sisäinen sanaseppä suostu millään piilostaan.


Jos näin tosiaan käy sinulle, voit aina ulkoistaa yritystarinan kirjoittamisen ulkopuoliselle freelance-kirjoittajalle. Noheva ja pintaa syvemmältä ajatteleva ammattilainen osaa kysyä juuri oikeat kysymykset ja luoda sinulle mainion yritystarinan joka ei sisällä pelkkää liirumlaarumia.


Mutta olennainen asia, joka tässä vaiheessa pitää ratkaista, on se, millä tyylillä tarinan haluat kertoa. Jos käytät apuna ulkoistettua sisällöntuottajaa, kerro tyylitoiveista myös hänelle.


Mieti, miten sinä haluat itsesi ja brändisi näyttää. Mitä sinä edustat? Mitä sinä pohjimmiltasi olet?

Helpointa on mukailla brändisi olemassa olevaa tone of voicea. Mutta toisaalta, jos brändisi tunnetaan humoristisuudesta, tyylistäsi poiketen hiukan vakavampi yritystarina voi upota syvemmälle lukijan sydämeen. Vastakohdat luovat mielenkiintoista kontrastia. Voit tietysti ripotella vakavamielisempäänkin tarinaan hyppysellisen sinulle ominaista huumoria, sillä sehän vain vahvistaa kertomusta.


Voit pysyä myös tyylillesi uskollisena. Esimerkiksi oma yritystarinani kuvastaa hyvin minua niin ihmisenä kuin freelance-sisällöntuottajakin: avoimuus, rohkeus, rehellisyys, oikeudentaju ja päämäärätietoisuus ohjaavat toimintaani. Mieti, miten sinä haluat itsesi ja brändisi näyttää. Mitä sinä edustat? Mitä sinä pohjimmiltasi olet?


Melkein saatan kuulla, mitä ajattelet nyt: "Mutta eihän moni yritysjohtaja halua olla yhtä kuin yrityksensä." Niinpä, ja sekin on valinta. Henkilökohtaisesti koen, että aitous on asia, joka meitä ihmisiä eniten puhuttelee. Jos yritysjohtaja on kehittänyt yritysidean ja tehnyt siitä liiketoimintaa, voiko häntä piilottaa tarinasta? Kannattaako häntä piilottaa? Lopulta tulemme siihen, miten tarinan kerromme. Sen ei tarvitse mennä niin, että "Matti keksi tämän yrityksen, koska..." vaan tarinan voi kertoa hyvin monella tapaa – kunhan se on aito!


Kaipaatko freelance-sisällöntuottajaa sanoittamaan yrityksesi tarinan? Ryhdytään tuumasta toimeen – varaa vaikkapa ensialkuun Turinatuokio, niin voimme jutella lisää.


Katso esimerkkiä muiden bisnestarinoista


Lapset opettelevat erilaisia taitoja mallioppisen avulla. Se onkin aivan loistava keino opetella asioita, myös aikuisille. Jotenka etsi käsiisi esimerkkejä inspiroivista yritystarinoista ja katso tarkkaan, miten ne on rakennettu. Voit myös kaivella vähemmän kiinnostavia ja puisia tarinoita, sillä voit oppia rutkasti myös niistä.


Kun katsot esimerkkiä yritystarinaasi varten, kyse ei ole kopioinnista, onhan brändinne synty joka tapauksessa tyystin erilainen. Suosittelen kuitenkin, että älä katso esimerkkejä kilpailijoiden bisnestarinoista, vaan ihan muulta toimialalta. Miksi? Jotta et altistaisi alitajuntaasi vähäisellekään kopioinnille. Sanalla sanoen: jotta et hyppäisi kalaksi muiden samannäköisten ja -oloisten kalojen joukkoon, vaan vaalit brändisi omalaatuisuutta uimalla omissa, ainutlaatuisissa ja väljissä vesissä.


Kun löydät innostavia esimerkkejä, tutkaile niitä ajan kanssa. Keskity eritoten rakenteeseen.

  • Kulkeeko tarina johdonmukaisesti ja linjakkaasti eteenpäin?

  • Onko rakennetta pilkottu pienempiin osiin?

  • Entä millä tyylillä tarina on kerrottu?

  • Sopisiko vastaava tyyli sinun brändisi tarinaan?

Jos päätät ulkoistaa yritystarinan, voit näyttää löytämiäsi yritystarinaesimerkkejä kirjoittajalle. Freelance-sisällöntuottaja huomaa esimerkkiesi avulla nopeasti, millainen kerrontatyyli ja rakenne sinua kiehtoo.


Toisaalta olen huomannut, että parhaat yritystarinat kehkeytyvät, jos kirjoittajana saan kohtuullisen vapaat kädet. Näkemys tekstistä, sen tyylistä ja rakenteesta syntyy ennen kaikkea keskustelun kautta; kun kirjoittajana hahmotan, kuka sinä (yritysjohtaja tai johtohahmo) olet ja mikä sinulle on aidosti merkityksellistä yritystoiminnassasi, tarina tavoittaa päivänvalon kuin itsestään.


Mikä on sopiva yritystarinan pituus?


Entäs sitten pituus? Minkä pituista tarinaa suosittelen?


Yleensä ottaen suositukseni on, että yritystarina tiivistyy noin 250–300 sanaan. Pituus vastaa suurin piirtein yhtä A4-arkillista, jos käytät fonttikokoa 11–12, ja palstan leveys on tavanomainen.


Ja tässä kohtaa pyörrän heti sanani: oma yritystarinani venyi pidemmäksi ja on yli 400 sanaa. Jos tarina on pitkähkö, sitä kannattaa rytmittää väliotsikoilla. Palstan leveyttä kannattaa myös miettiä – kapeampi palsta helpottaa lukemista. Voit myös palastella rakenteen eri osioihin.


Sanoisin, että pituutta tärkeämpää on pitää mielessä kaksi asiaa:

  1. Kerro tarinasi mahdollisimman kattavasti ja uskalla avata sitä pintaa syvemmältä

  2. ...mutta älä jaarittele, vaan pidä kertomus napakkana – karsi löperöt ja löysät lauseet.

Jos kirjoitat itse tarinasi, pyydä kollegoita, ystäviä tai muita läheisiäsi lukemaan se ja kertomaan oman mielipiteensä. Onko tarina liian pitkä vai jääkö jotain olennaista sittenkin uupumaan? Mitä teksti heidän mielestään vielä kaipaa? Hio sitten stooriasi heidän arvokkaiden kommenttiensa pohjalta.


Freelance-kirjoittaa haastattelee yrityksen johtajaa brändin tarinaa varten. Hän nauhoittaa keskustelun mikrofoneilla ja tekee myös muistiinpanoja haastattelusta.
Sisällöntuottajana teen bisnestarinoita yleensä haastatteluna. Nauhoitan keskustelumme ja rustaan muistiinpanoja. Ennen kirjoitustyötä puran haastattelun apposen auki, jotta teksti herää eloon pienimpienkin nyanssien avulla.

Muista hakukoneoptimointi


Viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä vinkkaan, että bränditarina kannattaa hakukoneoptimoida siinä missä muutkin nettisivutekstit. Ainoa poikkeus on silloin, jos tarinan on määrä päätyä painotuotteeseen kuten vaikkapa yritysesitteeseen.


Eikö hakukoneoptimointi eli SEO ole sinulle tuttu juttu? Tiivistetysti: kun ripottelet bisnestarinaasi tärkeitä hakusanoja, joilla ihmiset etsivät sinusta tietoa, kohderyhmäsi löytää brändisi helpommin Googlesta ja muista hakukoneista.


Jos kurkkaat nettisivuiltani minusta-sivuani, huomaat, että siellä toistuvat verrattain usein termit "sisällöntuottaja" ja "freelance-sisällöntuottaja". Esimerkiksi "freelance-sisällöntuottaja" termillä löydyn (tämän blogitekstin kirjoittamisen hetkellä) Googlen 1. sijalta. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset päätyvät Googlen kautta minusta-sivulleni melko taajaan.


Sinun kannattaa siis ujuttaa yritystarinaan oman ammattialasi olennaisia hakutermejä. Tee se kuitenkin mahdollisimman luontevasti. Äläkä missään nimessä heitä hakutermejä hatusta, vaan tutkaile datan avulla, millä avainsanoilla brändiäsi oikeasti etsitään. Yksi kelpo ja maksuton apuväline on Google Search Console. Itse suosin maksullisia ohjelmia, sillä niiden antama data on kattavampaa.


Autan sinua tunnistamaan brändisi tarinan


Lyökö pää tässä vaiheessa tyhjää? Jos koet, että yritystarina tuntuu liian suurelta urakalta, voit jättää sen kirjoittamisen suosiolla ammattilaiselle. Vink vink, täällä ollaan!


Kaikenlaisella hölynpölyllä kuorrutettujen tarinoiden sijaan kirjoitan aitoja kertomuksia, joissa elämän ja yrittäjyyden repaleisuus saa kukoistaa.

Olen kuullut elämäni aikana monia monituisia kertoja tuttujen ja tuntemattomien suusta: "Sinulle on niin helppo puhua." Välillä ihmettelen, mistä moinen juontaa juurensa. Mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan olen tullut siihen lopputulemaan, että kun vastapuoli aistii minun olevan vilpittömän kiinnostunut kuulemaan heidän tarinansa, heidän on helppo avautua. Kukapa meistä ei haluaisi tulla kuulluksi? Vuorovaikutustaidoistahan siinä pohjimmaltaan on siis kyse.


Ihmisenä tahdon kaivautua pintaa syvemmälle. Sen vuoksi kaikenlaisella hölynpölyllä kuorrutettujen tarinoiden sijaan kirjoitan kernaasti aitoja kertomuksia, joissa elämän ja yrittäjyyden repaleisuus saa kukoistaa. Kun asiakas oivaltaa haastattelun aikana suuria asioita, tapahtuu jotain ihmeellistä. Tai kun hän lukee valmiin tarinan ja hänen silmänsä kostuvat kyynelistä. Noissa hetkissä jokin elämää suurempi hipaisee sekä tarinankertojaa ja että tarinan päähenkilöä.


Noiden, joskus niin kovin pikkuruistenkin hetkien vuoksi minä rakastan kirjoittaa yritystarinoita.


Pysähdytäänkö seuraavaksi sinun tarinasi äärelle? Suunnitellaan lisää, ota yhteyttä. 😊


22 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page