Haaveena hyvät nettisivut? Poimi 7 vinkkiä talteen
Päivitetty: 10 tuntia sitten
Ammattimaiset kotisivut ovat ehdoton myyntivaltti. Hyvät nettisivut edellyttävät loisteliasta visuaalista ilmettä, mutta yhtä suuressa roolissa on vaikuttava, persoonallinen ja hakukoneoptimoitu verkkosivujen sisällöntuotanto. Tässä blogitekstissä tarjoan 7 näkökulmaa ammattimaisiin kotisivuihin.

“Sivusi ovat todella kiinnostavat ja innostavat!”
“Kirjoituksia sivuillasi oli ihana lukea.”
“Sinulla oli niin hyvät nettisivut, että päätin ottaa yhteyttä."
Muun muassa näitä kommentteja olen saanut yhteydenottajilta, ja palaute ilahduttaa joka kerta yhtä paljon. Kun joku kysyy minulta, mihin yrittäjänä kannattaa erityisesti panostaa, vastaankin: toimiviin nettisivuihin.
Koska koen hyvät verkkosivut niin merkitykselliseksi asiaksi, olen iloinen, että freelance-kirjoittajana saan tehdä verrattain usein asiakkailleni verkkosivujen sisällöntuotantoa. Useimmiten nettisivutekstejä kaipaa uusi yrittäjä, mutta silloin tällöin pitkän linjan yrittäjätkin haluavat päivittää olemassa olevat verkkosivutekstinsä tähän päivään.
Vaikka en olekaan ammatiltani nettisivujen tekijä, työskentelen viikoittain erilaisten verkkosivujen parissa, sillä teen muun muassa sisällöntuotantoa monenlaisten brändien nettisivuille. Työssäni näen, että tasokas, SEO-optimoitu sisältö ei aina riitä, jos nettisivut muutoin näyttäytyvät ulkopuolisille ankeina tai vaikka lataavat kovin h i t a a s t i. Sisällöntuottajakaan ei pysty ihmeisiin.
Jos kuitenkin päätät panostaa rahallisesti ja ajallisesti niin verkkosivujen sisällöntuotantoon, sivuston ulkoasuun kuin toiminnallisuuteenkin, nettisivusi herättävät taatusti enemmän kiinnostusta!
Mistä hyvät nettisivut sitten syntyvät? Paneudutaan siihen seuraavaksi.
1. Hyvät nettisivut edellyttävät hyvää suunnittelua
Rakastan sanontaa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Miten totta tuo puhkikulunut lausahdus onkaan? Minulle suunnittelu on suuri nautinto. Koen, että suunnittelun taito hyödyttää ketä tahansa melkeinpä millä vain elämänalueella. Kun kotisivujen tekeminen oli omalla kohdallani ajankohtaista, mietin ja suunnittelin perinpohjin, millaiset sivut luon.
Hyvä suunnittelu ei tarkoita sitä, etteikö suunnitelmasta voisi poiketa; oiva suunnitelma pikemminkin avartaa tilaa luovuudelle, kun energiaa ei kulu sähläämiseen, panikoimiseen ja väkisin vääntämiseen. Toimiva suunnitelma on kuin seesteisissä vesissä rauhassa lipuva vene, joka voi poiketa reitiltä ihastelemaan uusia maisemia niin halutessaan.
Visuaalinen ilme vaikuttaa jopa 60 % siihen, mitä asiakas haluaa nettisivuilla seuraavaksi tehdä.
Suunnittelu kiteyttää kaiken sen, mitä nettisivuillasi tulee olemaan. Suunnittelulle kannattaa varata paljon aikaa, jos mielit tehdä nettisivuistasi kertaheitolla upeat. Hyvälle perustalle on aina helpompi rakentaa. Mikään ei ole tympeämpää kuin jälkikäteen korjailla suuria virheitä ja mokia.
Pohdi suunnitteluvaiheessa
Ulkoasu: Mitä vierailija näkee etusivulla? Onko etusivulla kuva vai kenties video? Onko etusivu pelkistetty vai runsas? Millaisia värejä käytät sivuilla teksteissä, taustoissa, kuvituksessa ja painikkeissa?
Verkkosivujen sisällöntuotanto: Mitä etusivulla lukee ensimmäisenä? Kertooko virke mitä teet ja tarjoat? Millaisella äänensävyllä puhut sivustolla? Kenelle puhut? Kuka sisällöt kirjoittaa? Panosta erityisesti myös nettisivutekstien oikeinkirjoitukseen!
Toiminnallisuus: Millainen rakenne sivustolla on? Mitä sivuja ylipäätään tarvitset? Minkälaisia painikkeita sivustolla on? Mihin ne johdattavat? Montako painiketta tarvitset?
Hakukoneoptimointi: Onhan nettisivujen sisällöntuotanto suunniteltu avainsanojen mukaan? Mitä avainsanoja tarvitset? Älä luota omaan arvioosi, vaan käytä apuna avainsanaohjelmistoja.
Toteutus: Millä alustalla toteutat nettisivuston? Kuka sivuston toteuttaa? Onhan tekijä oikeasti pätevä ja kokenut ammattilainen alallaan? Mikä on budjetti? Ethän pihistele liikaa sivuston suhteen? Kun teet kerralla laatua, myöhemmin ei tarvitse katua.
Onko sinulla jo nettisivujen tekijä, mutta verkkosivujen sisällöntuotanto puuttuu vielä? Tutustu sisällöntuotannon palveluuni ja ole minuun oitis yhteydessä. Teen sinulle SEO-optimoidut sisällöt huolella ja korkeatasoisella otteella! ☺️
2. Visuaalisuus on isossa roolissa
Ammattimaiset nettisivut ovat myös visuaalisesti näyttävät.
Osallistuin syksyllä 2022 Yrityskummien webinaariin, jossa digitaalisen liiketoiminnan huippuasiantuntija Kirsi Mikkola kuvaili seikkaperäisesti, mitä kaikkea hyvä asiakaspolku kätkee sisäänsä.
Webinaarin lopuksi halusin kernaasti kuulla Kirsin ajatuksia siitä, kuinka suuri merkitys nettisivujen visuaalisella ilmeellä oikeasti on tänä päivänä.
“Sillä on äärettömän iso merkitys. Arvioisin, että visuaalinen ilme vaikuttaa jopa 60 % siihen, mitä asiakas haluaa nettisivuilla seuraavaksi tehdä", Mikkola vastasi.
Huhhei, 60 % on paljon! Nettisivuston ulkoasua ei kannata aliarvioida.

Nettisivujen ulkoasuun lukeutuvat:
Fontit (otsikot, leipätekstit)
Värimaailma (brändin värit)
Muodot (pyöreät vai suorakulmaiset)
Valokuvat (aidot kuvat vai stokkikuvat)
Valokuvien ilmeet (iloa, vakavuutta, rohkeutta?)
Logo
Fonttien valinta on yleensä ottaen haastavaa, eritoten jos et ole graafikko. Mieti tarkkaan, mikä fontti toimii omalla kohdallasi. Suosittu tyyli on yhdistellä päätteettömiä ja päätteellisiä fontteja. Esimerkiksi omilla sivuillani käytän otsikoissa päätteellistä fonttia ja leipäteksteissä päätteetöntä.
Värimaailma on toinen pulmallinen asia, mutta ah, niin kiinnostava! Kokeilin itse kymmeniä eri väriyhdistelmiä Canva-ohjelmassa ennen kuin löysin sopivat nettisivuilleni hyvät maanläheiset värit, vihreän, vaalean beigen ja rusehtavan beigen. Mikä värimaailma kuvastaa sinun brändiäsi? Mistä väreistä itse pidät? Mitä haluat väreillä viestiä?
Siinä missä visuaalisuus luo ensivaikutelman ja houkuttaa, tekstit syventävät brändiäsi.
Muodotkin ilmentävät visuaalisuutta ja viestivät omaa tarinaansa. Pyöreät muodot ovat nyt in: painikkeet ovat pyöristettyjä, valokuvat ovat kulmista pyöristettyjä. Mikä itseäsi viehättää?
Sanoisin, että nettisivujen valokuvilla on merkittävä rooli visuaalisuuden osalta. Jos vain mahdollista, vältä liiallisia kuvapankkikuvia ja tilaa kuvitus ammattivalokuvaajalta. Mitä taitavampi kuvaaja, sen parempi! Kiinnitä valokuvissa myös huomioita, mitä viestit kasvojen ilmeillä. Näytätkö sinä tai kuvien mallit epävarmoilta vai itsevarmoilta? Haluatko välittää ammattitaitoista fiilistä? Luotettavuutta? Ystävällisyyttä? Minkä tunteen haluat ihmisten näkevän sivustollasi?
Logo viimeistelee sivuston ilmeen. Yleensä logo sijoittuu nettisivujen vasempaan yläkulmaan, mutta sen voi nostaa myös isompana vaikka etusivulle valokuvan tai videon päälle. Suosittelen, että tilaat logonkin taitavalta ammattilaiselta jos sen tekeminen ei itseltäsi luonnistu. Logo on yllättävän tärkeä osa brändiä!
💡Hyödynnä ystävien ja tuttujen apua visuaalisuuden suunnittelussa. Kysy, mitä mieltä he ovat fonttivalinnasta tai värimaailmasta. Onko värit liian tummia tai hailakoita? Entä logo, miltä se näyttää?
3. Verkkosivujen sisällöntuotanto on avainasemassa
Siinä missä visuaalisuus luo ensivaikutelman ja houkuttaa, tekstit syventävät brändiäsi. Asiaa voisi verrata ihmiseen: olemus antaa ensivaikutelman, mutta ajatukset paljastavat, kuka ihminen pohjimmiltaan on.
Käy sivu sivulta läpi, millaista sisältöä sivu voisi kaivata. Mitä on tärkeää sanoa? Millaisella äänensävyllä puhut? Kenelle puhut?
Verkkosivujen sisällöntuotannossa on tärkeä huomioida
persoonallisuus
selkeys
informatiivisuus
kohderyhmä.
Nettisivujen tulee viestiä sitä, mitä sinä olet, eritoten jos olet yksinyrittäjä. Persoonallisuus herättää kiinnostusta. Pohdi sanavalintoja, ole luova. Puhu omalla äänelläsi.
Pidä mielessä myös selkeys. Vältä kapulakielisyyttä ja turhan pitkiä, hankalia virkkeitä. Karsi ammattijargoni. Lyhennä rohkeasti kappaleita, sillä moni lukee tekstiä mobiilissa, jolloin virkkeet näyttävät äkkiä kovin pitkiltä.
Voiko informatiivisuutta koskaan olla liikaa? Kyllä ja ei. Verkkosivujen sisällöntuotannon tehtävänä on vakuuttaa ja syventää nettisivuilla vierailevan mielikuvaa brändistäsi. Jos kerrot vain suppeasti asioista, käsitys jää pintapuoliseksi. Jos taas lavertelet liikaa ja pikkutarkasti, lukija nukahtaa. Tasapainon löytäminen on tärkeää. Hyödynnä jälleen ulkopuolista näkemystä.
Saavutettavat verkkosivut palvelevat meitä kaikkia.
Viimeisimpänä mutta tärkeimpänä: verkkosivujen sisällöntuotantoa tulee ajatella kohderyhmän kautta. Puhuttele heitä. Esimerkiksi omaa kohderyhmääni minulle tärkeiden arvojen takia ovat toimijat, jotka tarjoavat aineettomia palveluja sekä toimijat, joille ekologisuus ja eettiset arvot ovat aidosti merkityksellinen asia. Siksi puhuttelen muun muassa näitä kohderyhmiä. Mieti myös, miten kommunikoit kohderyhmällesi. Tietävätkö he jo asiasta josta puhut vaiko eivät?
4. Huomioi toiminnallisuus ja saavutettavuus
Hyvät nettisivut toimivat moitteettomasti. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että
sivusto lataa nopeasti
painikkeet toimivat
navigointi on loogista (niin koneella kuin mobiilissakin).
Myös saavutettavuus on tärkeä osatekijä. Yleensä saavutettavuus mielletään liikkumis- ja toimimisesteisiä ihmisiä helpottavaksi asiaksi, mutta fakta on, että saavutettavat verkkosivut palvelevat meitä kaikkia.
Saavutettavuudessa on muun muassa kyse siitä, että sivuston kieli on selkeäsanaista, sivusto sisältää vaihtoehtoisia viestin esittämistapoja (videot, kuvat, ääni, infograafit) ja että väreissä on riittävästi kontrastia. Saavutettavasti.fi-sivustolta löydät mainion tietopaketin verkkosivujen sisällön saavutettavuudesta.
5. Älä unohda hakukoneoptimointia etteivät ihmiset unohda sinua
Tänä päivänä brändin menestymisen kannalta on aivan olennaista, että nettisivusto on hakukoneoptimoitu.
Hakukoneoptimoinnissa verkkosivujen sisällöntuotantoon sisällytetään tärkeät hakutermit, joilla ihmiset etsivät sivustoasi Googlesta.
Mutta miksi SEO on niin merkityksellinen asia, eikö ilmankin pärjäisi?
Mieti hetki asiaa omalla kohdallasi. Mistä aloitat etsinnät, kun haluat löytää hotellin lomareissua varten? Niinpä. Sinä ja suurin osa muistakin ihmisistä aloittaa etsinnät Googlesta.
Kun hakukonenäkyvyytesi on mairitteleva, brändisi löytyy yksinkertaisesti helpommin. Lisäksi hakukoneoptimointi parantaa edellä mainittua saavutettavuutta; muun muassa oikein ja selkeästi toteutettu otsikointi palvelee eri tarpeisia ihmisiä mutta myös hakukoneita.

Moni yrittäjä kertoo minulle, että on yrittänyt kiinnittää huomiota hakukoneoptimointiin, mutta työ ei ole juurikaan tuottanut tulosta. Työssäni olen pistänyt merkille, että suurin pulma liittyy vääriin avainsanoihin. Eli yrittäjät ovat optimoineet sivua, mutta väärillä hakutermeillä. Avainsanoja ei kannata koskaan vetää hatusta, vaan niiden tulee perustua dataan ja olla relevantteja sinun brändillesi.
Mainio keino boostata verkkosivuja on ylläpitää blogia. Blogi mahdollistaa sen, että
voit kasvattaa näkyvyyttä tietylle nettisivulle eli landing pagelle eli ammattikielellä "ländärille".
Esimerkiksi tässä blogitekstissä pääavainsana on verkkosivujen sisällöntuotanto. Linkkaan tekstistä sisällöntuotanto-palveluuni. Koska teen työkseni sisältöjä eri asiakkaiden verkkosivuille, minun on tärkeää olla näkyvissä oikeilla avainsanoilla. Tällöin esimerkiksi sinä, joka mahdollisesti etsit parhaillaan nettisivutekstien kirjoittajaa, löydät palveluni ja otat yhteyttä minuun.
Nettisivujesi on tarkoitus ennen kaikkea palvella asiakkaitasi, ei sinua itseäsi.
6. Ole aina mahdollisimman avoin palautteelle
Mikään ei ole niin arvokasta kuin rakentava palaute.
Jos olet aikeissa avata uudet sivut, palautetta kannattaa kysellä jo suunnitteluvaiheessa. Jos puolestaan haluat uudistaa vanhat nettisivusi, kysele muilta, mitä sivusto heidän mielestään kaipaisi.
Hyödynnä palautteen keräämisessä verkostoja. Esimerkiksi Facebookin Naisyrittäjät-ryhmä on pullollaan upeita yrittäjänaisia, jotka antavat mielellään palautetta verkkosivuista. Jos puolestaan olet aktiivinen LinkedInissä, verkostosi voi tarjota kullanarvoisia vinkkejä sivustoasi ajatellen. Mikäli sinulla on jo asiakkaita, he jos ketkä ovat parhaita konsulttejasi – kysy siis rohkeasti myös asiakkaidesi mielipidettä nettisivuistasi.
Palautetta kannattaa hyödyntää, joten älä jätä sitä vain palautteen tasolle. Suodata toki ne kommentit, jotka eivät resonoi omien toiveidesi kanssa, mutta pidä mielesi avoimena; vaikka jokin ratkaisu ei omissa ajatuksissasi ensi alkuun vaikuta toimivalta, ulkopuolinen näkemys saattaa silti osua oikeaan. Rohkene siis päästää irti päähänpinttymistäsi ja ole avoin uudelle, onhan nettisivujesi tarkoitus ennen kaikkea palvella asiakkaitasi, ei sinua itseäsi.
Valitsetko hyvän vai halvan tekijän? Harvoin nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä.
7. Uskalla ulkoistaa, mutta valitse kumppaniksi vain parhaat tekijät
Olen kuullut, että esimerkiksi ammattikoodarit joutuvat harmillisen usein korjaamaan muiden puoliammattilaisten tekemiä sotkuja. Niin voi käydä, jos investointi menee pieleen, ja siihen voi olla monta syytä.
Olipa kyseessä koodari, graafikko, ammattikirjoittaja tai vaikkapa valokuvaaja, valitse aidosti hyvät ja taidokkaat toteuttajat projektille. Nämä vinkit voivat auttaa kartoittamaan tarjontaa ja löytämään parhaan kumppanin:
Tiedustele, onko tekijällä kokemusta vastaavanlaisesta työstä.
Selvitä, kauanko taituri on ollut alalla.
Kysele, miten hänen prosessinsa etenevät.
Pyydä, olisiko hänellä tarjota referenssejä työstään.
Muista, että hinta kertoo paljon. Valitsetko hyvän vai halvan tekijän? Harvoin nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä. Uskalla investoida palveluun, jossa saat todennäköisimmin rahoille vastinetta.
Loppuviimein satsaus voi maksaa itsensä monin kerroin takaisin. Enkä puhu vain ulkoasusta, vaan myös siitä, miten hyvin sivusto tavoittaa kävijöitä myöhemmin. Onnistunut nettisivukokonaisuus voi vetää asiakkaita puoleensa.
Muista myös, että vaikka tekijän jälki olisikin ihan hyvää, aikataulut ja prosessit saattavat ontua ja pahasti. Jos hälytyskellosi alkavat soida, aikataulut paukkuvat tai tekijän kommunikointi on heikkoa, vedä jarrusta ja puhalla peli poikki! Sinun brändisi ansaitsee laatujälkeä, eikä sinun pidä koskaan maksaa turhasta.
Etsitkö nettisivujen tekijää?
Minulta on muutamaan otteeseen pyydetty nettisivuja. Vaikka rakensin itse omat nettisivuni valmiilla editorilla, en sentään aio tehdä verkkosivuja muille. Se ei ole erityisalaani, enkä ole kouluttautunut nettisivujen tekijäksi.
Sen sijaan freelance-verkostossani on supertaidokas oululainen verkkosivuosaaja, Irina Nissinen, jolla on vuosien kokemus WordPressistä. Olemme tehneet yhteistyöprojekteja, ja luotan Irinan tekemiseen 110 %. Voit tutustua Irinan työnjälkeen tarkemmin hänen nettisivuillaan: www.snowi.fi.
Minä puolestani voin auttaa sinua tekemällä korkeatasoista hakukoneoptimoitua verkkosivujen sisällöntuotantoa, joilla on valtaisa merkitys sivustosi näkyvyydelle. Jos siis tarvitset kokonaan uudet nettisivutekstit, se onnistuu, tai jos haluat uudistaa olemassa olevat nettisivusi, sekin hoituu vaivattomasti!
👉🏻 Haaveissa brändisi näköiset, vaikuttavat ja taidolla hakukoneoptimoidut nettisivutekstit? Täällä ollaan, laita viestiä vaikka heti.