top of page
 • Writer's pictureTiia Ung

Ekologinen elämäntapa – mitä se minulle merkitsee?

Päivitetty: 25. tammik.

Elätkö arvojesi mukaan? Tällöin tiedät, ettei mikään voita sitä tunnetta, kun on uskollinen omalle arvomaailmalle. Ekologinen elämäntapani ja vihreät arvot näkyvät myös vastuullisena liiketoimintana: palvelen vain yrityksiä, jotka jakavat saman kestävän arvomaailman, tai joiden palvelut perustuvat aineettomaan hyvään.


Olen törmännyt yleisiin harhaluuloihin koskien ekologista elämäntapaa.


“Osaatko nauttia elämästä?


"Mietitkö saunassa, että sähköä kuluu liikaa?”


“Kun ikää karttuu lisää, opit rentoutumaan, eivätkä ekologiset asiat ole enää niin tärkeitä.”


Vuosia sitten eräs tyyppi, jonka kanssa olimme ihastuneet toisiimme, tokaisi että ei voisi kuitenkaan seurustella kanssani, koska puhun “niitä maailmanparannusjuttuja”.


Se, että tahtoo hyvää maailmalle, on näemmä joillekin ihmisille liikaa. Eikö olekin outoa?


Vihreisiin arvoihin pohjautuva elämä ei ole millään tavalla pois onnellisuudesta. Kun teen luonnon eteen oman osuuteni niin hyvin kuin taidan, onnellinen mieli seuraa perässä. Omien arvojen mukaan eläminen tuo syvällistä merkitystä jokaiseen päivään. Tasapainoon pyrkiminen näkyy myönteisesti niin ihmissuhteissa, työelämässä kuin harrastuksissakin.


Se, että valitsen vastuullisemmin tuotetun tai käytettynä ostetun talvitakin halpavaateketjun takin sijasta, saa aikaan aitoa iloa. Tiedän, että en kanna päälläni vaatetta, jonka valmistamisessa on rikottu ihmisoikeuksia, kulutettu luonnonvaroja kohtuuttomasti tai satutettu eläimiä.


Mediassa puhutaan tätä nykyä jatkuvasti ilmastonmuutoksen rajuista vaikutuksista. Näinä aikoina kun maailmaa on ravistellut niin pandemia kuin sodatkin, emme saa unohtaa planeettaamme. Ilmastonmuutos on vieläkin suurempi uhka kuin pandemiat ja sodat; on kyse siitä, voiko planeetallamme tulevaisuudessa elää.


On todella surullinen ajatus, että olemme vaarassa tuhota oman maapallomme ajattelemattomuudella. Mutta surun voi kääntää voimavaraksi ja tarmoksi tehdä hyviä asioita luonnon eteen. Niin minä olen päättänyt elämäni käyttää, tekemällä mahdollisimman vastuullisia valintoja niin työssä kuin arjessakin.


Mistä ekologinen elämäntapani ja vihreät arvot versovat?


Metsä ja luonto on ollut pienestä pitäen minulle toinen koti. Lapsena vietin siellä aikaa miltei joka päivä.


Kotonamme ei heitetty koskaan ruokaa roskiin. Isä viljeli pienellä palstalla perunaa lapsuudenkotinsa pihassa, talon, jota kutsuimme mökiksi, vaikka eihän siellä mökkeillä voinut. Taisi olla homeessa koko talo.


Isä oli ammatiltaan tietoliikenneinsinööri, mutta päätyi lamavuosina ja myöhemminkin elämän sattumusten edessä pätkätöihin. Hän rakensi muun muassa rakastamiaan hirsitaloja. Myös äiti työskenteli pätkätöissä hoitoalalla.


Yritysten tehtävä on kasvaa, mutta täytyykö kasvun tapahtua hinnalla millä hyvänsä? Kenen vuoksi kasvamme? Tuoko kasvun maksimointi onnea työyhteisön työntekijöille? Tuoko se aitoa onnea johtajille? Yhteiskunnalle?

Kävimme jo 90-luvulla kirpputoreilla lähinnä siksi, ettei muuhun ollut varaa. Jos vaatteet kuluivat, niitä korjattiin ja sukkien reiät parsittiin. Second hand ei ollut niin muodikasta kuin nyt, vähänpä tiesin tuolloin.


Isä kalasti Oulujärveltä ahvenia ja lohta ruokapöytään. Pakastin täyttyi marjoista kesäisin ja syksyisin. Lakka oli isäni lempimarja, jota kävin iskän kanssa etsimässä aina Ylläksen metsistä saakka. Tosin minä en saanut lähteä lakkaretkelle mukaan, etten uppoa suohon. Jäin muiden kanssa mökkiin leikkimään siksi aikaa. Mutta muille marjaretkille lähdin kyllä.

Syksyn 2021 puolukkasatoa avopuolison kanssa.

Konkreettisten tekojen lisäksi ihmettelimme yhdessä luontoa ja sen ilmiöitä. Tähtitaivasta, ukkosen jyrinää, revontulia ja lumihiutaleita, jotka olivat kuin koruja.


Isäni menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen, kun olin parikymppinen. Siitä hetkestä lähtien rakkaus luontoa kohtaan syveni ja on vain syventynyt vuosi vuodelta. Luonto on minulle toinen koti; se on minulle isä.


Ekologinen elämäntapa johdatti vastuulliseen liiketoimintaan


Kun pohdin lähteväni yrittäjäksi, en aluksi ajatellut vastuullista liiketoimintaa.


Toki ekologiset arvot kattavat jokaisen elämäni osa-alueen, mutta en tohtinut ajatella, että perustaisin koko liiketoimintani vihreille arvoille. Ajattelin, että rajaamalla kohderyhmän rajusti, karkotan asiakkaat. Pelkäsin, mitä ihmiset ajattelevat minusta – ärsytänkö liikaa niitä, jotka eivät koe luontoarvoja omakseen? Elämäntapani on niin henkilökohtainen asia, että minua jännitti asettaa se kaiken keskiöön, tuoda vihreät arvoni päivänvaloon.


Kun kerroin Uusyrityskeskuksen yritysneuvojalle ajatuksistani, hän ehdottomasti kannusti tälle tielle. Yritysneuvojan mukaan vihreiden arvojen huomioiminen korostuu tulevaisuudessa ja näkyy esimerkiksi siinä, että kestävälle pohjalle rakentuvat yritykset saavat helpommin rahoitusta. Kuulemma jo tänä päivänä rahoittajat vaativat luonnon huomioimista yritysten toiminnassa. Sijoittajatkin ovat alkaneet tivata yrityksiltä ympäristötekoja tyhjien sanojen ja mitättömien lupausten sijaan.


Yritysten tehtävä on kasvaa, mutta täytyykö kasvun tapahtua hinnalla millä hyvänsä? Kenen vuoksi kasvamme? Tuoko kasvun maksimointi onnea työyhteisön työntekijöille? Tuoko se aitoa onnea johtajille? Yhteiskunnalle? Voisiko talouskasvun sijaan tavoitella yhteisen hyvän kasvua?


Näitä asioita pohdittuani vastuullinen liiketoiminta alkoikin yhtäkkiä tuntua hyvältä ajatukselta. Saisin tehdä työtä vihreiden arvojeni mukaisesti. Saisin valita asiakkaani.


On henkisesti äärettömän kuluttavaa tehdä työkseen jotain, mikä sotii armottomasti omaa arvomaailmaa vastaan. Been there, done that.

Ajattelin, että rajaamalla kohderyhmän rajusti, karkotan asiakkaat. Pelkäsin, mitä ihmiset ajattelevat minusta – ärsytänkö liikaa niitä, jotka eivät koe kestäviä arvoja omakseen? Elämäntapani on niin henkilökohtainen asia, että minua jännittää asettaa se tällä tavalla kaiken keskiöön.

Jos pienimuotoinen, vastuullinen liiketoimintani häiritsee joitakin ihmisiä, enhän minä sille mahda mitään. Tämä on ainoa tie, jota voin kulkea. Ja kuten me kaikki olemme oppineet kliseisistä mietelauseista: jokainen meistä kulkee omaa tietään.


Sitä paitsi, nyt ei ole enää aika vaieta. Ei nyt, kun maapallo kaipaa kipeästi meidän jokaisen ääntä.


Miten ekologinen elämäntapa näkyy arjessani?


Vihreät arvot näkyvät arjessani ennen kaikkea käytännön tekoina. Kyse on valinnoista, niistä aivan pienistäkin.Pienet valinnat laajenevat ajan kanssa suuriksi valinnoiksi, kuten luonnon ja eläinten hyvinvointia puolustavien päättäjien äänestämiseksi tai omien kulutustottumusten kokonaisvaltaiseksi muuttamiseksi.


Jos saan omilla teoillani edes yhden ihmisen inspiroitumaan arjen valintojen muuttamisesta kestävämpään suuntaan, tämän tekstin kirjoittaminen ei ole ollut turhaa. Kuulisin mielelläni ajatuksiasi tämän tekstin kommenttiosiossa.


Pienet ja suuret ilmastotekoni


Alta löydät jaottelun, miten ekologinen elämäntapa näkyy arjessani eri osa-alueilla.


Ruoka

 • Syön noin 90 prosenttisesti vegaanista ruokaa. Ruokavaliostani 5 % koostuu maito- ja munatuotteista (juusto, luomumunat ja voi) ja 5 % kestävästi tuotetusta kalasta. Kala on jäämässä pois ruokavaliostani. Liha ja kana eivät ole kuuluneet enää muutamiin vuosiin ruokalistalleni, ja sitä ennen suosin pitkään vain luomulihaa. Kananmunat ostan luomuna tai reko-lähiruokaringistä.

 • Myös suurin osa maitotuotteista, kuten jogurteista, ruokakermoista ja maidoista, on vaihtunut kasvisversioihin. Ne maitotuotteet, joita vielä käytän, ostan useimmiten luomuna tai lähituotantona.

 • Ostamme usein hävikkiruokaa ja laputettuja tuotteita.

 • Olen käyttänyt jo yli 10 vuotta kaupassa vain kestokauppakasseja.

Kierrätys

 • Kierrätän biojätteet, muovin, metallin, lasin, pahvin, paperin ja ongelmajätteen. Sekajätettä kertyy taloudessamme varsin vähän.

 • En heitä ruokaa roskiin.

 • Postilaatikossa tervehtii ”Ei mainoksia” -lappu.

Liikenne

 • En enää lennä ja kuljen pitkät matkat junalla. Olen lentänyt elämäni aikana vain kahden ulkomaanreissun verran. Tulevaisuuden ulkomaanmatkat kuljemme reilaamalla.

 • Taloudessamme on ollut auto noin 4 vuotta. Yli 3 vuotta sitten päivitimme bensa-autoomme eFlexfuel-etanolisarjan, minkä ansioista päästöt ovat nyt 80 % pienemmät kuin tavanomaisessa bensa-autossa. Automme kulkee muun muassa hävikkileivällä.

 • Pyöräilen paljon tai käytän julkisia tarvittaessa.

Energia

 • Meillä on jo useita vuosia ollut 100 % suomalainen vesi- ja tuulisähköön perustuva ekosähkösopimus, jolle Suomen Luonnonsuojeluliitto on myöntänyt EKOenergia-sertifikaatin.

 • En läträä suihkussa ja peseydyn hieman viileämmällä vedellä muutaman kerran viikossa. Muutoin suosin lyhyitä kohdennettuja pesuja päivittäin. Kokovartalosuihkussa minulla kuluu (tutkitusti) noin 4 minuuttia. Puolisoni on vielä nopeampi ja selviää 2,5 minuutin suihkulla.

 • Olen hyvin säästeliäs veden suhteen muutoinkin, vaikka taloyhtiö maksaa sen.

Koti ja sisustaminen

 • Rakastan sisustaa kotiani (olen kouluttautunut myös sisustussuunnittelualalle), ja huonekalut löytyvät nettikirpputoreilta, enimmäkseen Tori.fi:stä. Huonekaluistamme vain sänky, yksi jakkara ja ulkosohva on ostettu uutena.

Elektroniikka ja kodinkoneet

 • Ostan kaiken mahdollisen elektroniikan käytettynä. Esimerkiksi nettisivullani seikkaileva vaaleanpunertava Macbook Air M1 löytyi Tori.fi:stä.

 • Huollan ennemmin kuin ostan uutta. Viimeksi syksyllä 2022 kävin uusimassa vuonna 2018 hankkimani iPhone8:n akun. Nyt puhelin palvelee taas monta vuotta eteenpäin.

Vaatteet

 • Ostan suurimman osan, arviolta 90–95 % vaatteista kirpparilta.

 • Kirppareillakin pyrin välttämään turhan tavaran tai "ihan kivan" vaatteen ostamista.

 • Jos en löydä vaatetta käytettynä ja joudun ostamaan sen uutena, ostan laatua. Uutena ostaminen on kuitenkin aina vihoviimeinen vaihtoehto ja hyvin harvoin joudun niin tekemään.

Kosmetiikka ja kemikaalit

 • Olen siirtynyt suurelta osin luonnonkosmetiikkaan niin shampoissa, meikeissä, saippuoissa kuin kasvovoiteissakin.

 • Pyykkikoneessa ja tiskikoneessa käytän säästöohjelmaa.

 • Pesen pyykit matalammissa 30–40 asteen lämpötiloissa.

 • Valitsen aina ekologisia ja sertifioituja kodin pesuaineita. Etikka, sooda ja eteeriset tuoksuöljyt toimivat hyvänä triona.

Vaikuttaminen ja työ

 • Lahjoitan joka kuukausi rahaa Suomen Luonnonsuojeluliitolle. Lahjoitan satunnaisesti myös muille ympäristötoimijoille.

 • Otan kantaa ympäristöasioihin enimmäkseen Facebookissa, jaan tietoa ja allekirjoitan lakialoitteita.

 • Lähdin yrittäjäksi ja tuen nyt omalla ammattitaidollani vain ympäristötietoisia tai aineettomia toimijoita. En halua missään nimessä tukea työlläni toimintaa, jossa luonto, ihmiset tai eläimet kärsivät.

Muu toiminta

 • Käytän pääasiassa voittoa tavoittelematonta Ecosia-hakukonetta surffaillessani netissä. Ecosia käyttää mainostulonsa puiden istuttamiseen ja hyödyntää vain aurinkoenergiaa hakupalvelimissaan.

 • Olen tilannut suuren osan laskuista sähköpostiin paperilaskujen sijasta.

 • Käyn paljon lähimetsässä ja luonnossa. Samalla ihastelen maailman ihanuutta, kuuntelen lintujen laulua ja toivon, että kaunis paratiisimme saisi vielä jatkaa kukoistustaan.

Kukaan ei ole täydellinen. Vaikka teenkin paljon luonnon eteen, aina on parannettavaa. Toisinaan jotain tarpeellista tuotetta ei löydy second handina. Osa kosmetiikasta ei toimi minulle luonnonmukaisina (esimerkiksi hiuslakka). Syön yhä esimerkiksi kalaa, kananmunia, juustoa, voita ja suklaata, vaikka haluaisinkin siirtyä jossain vaiheessa kokonaan vegaaniruokavalioon. Tänä päivänä ostan yhä useammin vegaanista suklaata.


Lue myös, miten päästä irti turhasta kuluttamisesta.


Auringonlasku Riisitunturin kansallispuistossa 2021.

Kohti suurempaa kokonaisuutta


Vastuullisuus on trendisana tässä ajassa. Mutta vastuullisuus ei ole ohimenevä trendi, sillä yhä useampi ihminen kyseenalaistaa tätä kaikkea. Kuluttajat haluavat aitoja tekoja eivätkä viherpesua tai muuta valheellista shaibaa.


Yhä useampi haluaa nähdä ihmiskeskeisyyttä kauemmas ja tunnustaa, että esimerkiksi eläimillä on itseisarvo. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan lihankulutus oli vuonna 2020 laskussa. Nähtäväksi jää, jatkuuko sama kulku myös tulevina vuosina.


Yritykset ja organisaatiot ovat suuressa roolissa, jos ilmastotavoitteita halutaan saavuttaa.

Yhä useampi on alkanut hoivata luontoa luonnon itsensä takia. Ei vain siksi, että oma nahka pelastuisi. Etenkin koronapandemia herätti uinumassa olleen suhteen luontoon. Luonnosta halutaan nyt pitää parempaa huolta.


Linnunrata Riisitunturin kansallispuistossa 2021. Hetki ennen makuupussiin kömpimistä.

Kuluttajien arvot ovat muuttumassa pehmeämmiksi. Ihmiset kritisoivat esimerkiksi yhden suurimman saastuttajan, vaateteollisuuden meininkiä, jossa uutta tuotetaan jatkuvasti hurjalla vauhdilla. Ihmiset kysyvät, tarvitsenko vaatekaappiini satoja kuteita, kun voin valita muutaman laadukkaamman, jotka kestävät vuosia ja joita voi korjata.


Kyseenalaistaminen on tervettä. Kyseenalaistamista tarvitaan myös muiltakin kuin kuluttajilta. Yritykset ja organisaatiot voivat toimia esimerkkinä. Kun yritys tai organisaatio pienentää hiilijalanjälkeään, myös kuluttaja pienentää hiilijalanjälkeen ostaessaan kyseisen yrityksen tuotteita tai palveluja.


Yritykset ovat suuressa roolissa, jos ilmastotavoitteita halutaan saavuttaa. Eritoten markkinoijilla ja mainostajilla on suuri vastuu ilmastonmuutoksen hillinnässä. Mainostoimistojen olisi syytä tarkastella omaa toimintaansa kriittisesti. Keitä mainostamme? Onko se eettisesti järkevää?


On todella hienoa nähdä, että monet suomalaiset yritykset ja yhteisöt perustavat toimintansa monipuolisesti kestävän kehityksen periaatteille. Nyt ei ole enää aika olla hiljaa, vaan ottaa osaa yhteiseen missioon, jonka päämääränä on parempi tulevaisuus tuleville sukupolville.


💚 Perustuuko sinunkin yrityksesi vastuulliselle liiketoiminnalle? Jos kaipaat arvopohjaista sisällöntuotantoa, jutellaan lisää.


200 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page