top of page
  • Writer's pictureTiia Ung

Säästä luontoa, säästät rahaa – kurkkaa innostavat säästövinkit arkeen

Päivitetty: 13. marrask.

Mikä on tämän päivän kuumin puheenaihe? Mikäpä muukaan kuin arjen säästövinkit! Säästäminen kulkee usein käsi kädessä luontoystävällisten valintojen kanssa. Lue omat vinkkini, miten voit säästää niin luontoa kuin rahaakin.

Nainen laskee puhelimen laskurilla, paljonko hän säästää tässä kuussa.

On sanottu, että miljonääri voi tuntea olonsa köyhäksi, jos ei osaa käyttää rahaa oikein. Toisaalta taas pienituloinen voi kokea elämänsä varsin rikkaaksi, jos rahaa osaa käsitellä oikealla tavalla. Rahankäyttötaidot ovat avainasemassa.


Alle parikymppisenä olin melkoinen tuhlari enkä liioin katsonut, mihin rahani laitoin. Myöhemmin kiinnostuin säästämisestä ja opettelin käyttämään rahaa harkitsevaisemmin. Säästeliäisyys siirtyi minulle isältä verenperintönä, mutta on myös luonnollinen jatkumo kestävälle arvomaailmalleni.


Moni säästövinkkini kulkee käsi kädessä ekologisuuden ja kestävän arjen kanssa; kun säästät luonnonvaroja, säästät usein myös lompakkoa.


Olen ajan mittaan kerännyt parhaita säästövinkkejä omaan arkeeni, jotka jaan nyt kanssasi. Päivitän listaa sitä mukaa, kun mieleeni muistuu uusia vinkkejä. Jos haluat, kommentoi ihmeessä blogitekstin loppuun ja jaa minulle sekä muille lukijoille omat rakkaimmat säästövinkkisi, kuulen niistä mielelläni!


Mitä säästäminen tarkoittaa minulle?


Elämäntyyliäni voisi kuvailla vaatimattomaksi mutta silti tavattoman onnelliseksi. Nautin siitä, että arvoni lepäävät jossain aivan muualla kuin kuluttamisessa. Tyydyn vapaaehtoisesti vähempään tinkimättä mistään, kuten elämänlaadusta. Päinvastoin väitän, että yksinkertainen elämä tuo moninkertaisesti onnellisuutta.


Tulen toimeen vähällä, koska olen opetellut tietoisesti yksinkertaistamaan arkeani: taloudellisesti pärjään keskimäärin 800–1 000 eurolla kuukaudessa. Summa pitää sisällään myös yritykseni kulut.


Ylimääräisen rahan laitan säästöön puskuritilille. Lisäksi säästämme puolisoni kanssa pientä metsän keskellä sijaitsevaa hirsimökkiä varten, jossa haaveilen asuvani puolisoni ja eläinystävien kanssa jonain päivänä. En halua rahoittaa omistusasuntoa lainarahalla, vaan hankin mökin vasta sitten, kun summa on kasassa. Lahjoitan myös 50–70 euroa kuukaudessa hyväntekeväisyyteen. Tulevaisuudessa tavoite on kasvattaa lahjoitussummaa reippaasti.


Tämän blogitekstin säästövinkit kertovat pitkälti sen, millaisilla elämänvalinnoilla olen onnistunut säästämään tuhansia euroja pienistäkin tuloista. Arjen valinnat ovat aivan avainasemassa – siis ne, joihin voit itse vaikuttaa; kaikkeen emme tietysti voi itse vaikuttaa, mutta keskity niihin joihin voit.


Säästä rahaa ja luontoa ruokavaliollasi


Ruokamme haukkaa ison siivun kuukausituloista. Ruokavaliolla on lisäksi merkittävä vaikutus hiilijalanjälkeen. Itse asiassa ruokavalio kuuluu asumisen ja liikenteen kanssa suurimpiin ympäristövaikutusten aiheuttajiin.


Jos haluat säästää niin luontoa kuin rahaakin, tarkastele ruokailutottumuksiasi suurennuslasin kanssa. Näillä ruoan säästövinkeillä pääset pitkälle:

  • Ekologinen, mutta edullinen kotiruoka syntyy perusaineksista. Linssit, pavut, kikherneet, juurekset, kasvikset, soijarouhe, kookosmaito, kaurakermat, tofu ja esimerkiksi härkis muodostavat hyvän paletin, jonka avulla loihdit edullista kasvispainotteista kotiruokaa. Edellä mainittuihin ruoka-aineksiin hintojen nousu ei juuri ole kolahtanut, toisin kuin liha- ja maitotuotteisiin. Kokeile esimerkiksi omia arkiruokasuosikkejani: Toscanan kikhernekastiketta, linssisosekeittoa, tomaatti-soijarouhekeittoa, vegaanista butter chickeniä, chili sin carnea, punajuuripyöryköitä, härkiskäristystä (oluella), härkis-makaronilaatikkoa, bataatti-nachopeltiä ja mausteista papu-kookospataa.

  • Kerää puhelimen muistioon talteen mielenkiintoisia arkiruokareseptejä sitä mukaa kun törmäät niihin vaikkapa somessa, uutiskirjeissä tai aikakauslehdissä. Itseltäni löytyy jo satoja reseptejä, joista voimme puolisoni kanssa ideoida viikon ruokalistaa.

  • Käy kaupassa vain kerran viikossa tai harvemminkin, jos mahdollista. Tällöin et ajele turhia kilometrejä ja saat mahdollisuuden suunnitella kauppalistan tarkemmin.

  • ... mistä pääsemmekin suunnitelmallisuuteen. Käy läpi puhelimesi muistion ruokaohjeita ja suunnittele viikon ruoat kerralla. Kahden hengen taloudessa minulla ja puolisollani menee 3–4 eri ruokaa viikossa.

  • Tee aina kauppaan kauppalappu ja seuraa sitä. Hyödynnä kauppojen ostoslista-sovellukset, joissa voit vertailla tuotteita ja hintoja. Ainakin S-ryhmä ja K-kaupat tarjoavat omat ostoslistansa.

  • Tarkkaile kilohintoja. Huomaa, että isompi pakkaus ei aina tarkoita halvempaa. Ole siis tarkkana!

  • Osta punalaputettuja tuotteita ja pakasta niitä tulevaisuutta varten. Suunnittele kauppa pakastimen sisällön mukaan.

  • Kokkaa viikonloppuherkut itse. Kotiherkut tulevat paljon edullisemmiksi kuin ravintoloiden ateriat eivätkä häviä maussakaan. Kokeile ainakin vegeburgeria, tortilloja kasvistäytteillä (täytteitä oman maun mukaan), pitaleipiä, erilaisia täytettyjä foccacialeipiä, jotka voit halkaista ja täyttää esimerkiksi vegepestolla, mozzarellalla ja tomaatilla. Pellillinen pizzaa on tietysti kestosuosikki!

  • Hyödynnä ResQ-sovellusta ja pelasta hävikkiruokaa lompakkoystävällisesti. ResQ tarjoaa esimerkiksi kauppojen leipä- ja ruokakasseja edullisesti (mutta ne menevät muutamissa minuuteissa, jopa sekunneissa, joten nopeus on valttia).

  • Älä koskaan heitä ruokaa roskiin. Ruoka on liian arvokasta roskiin heitettäväksi. Tee ruokaa oikea määrä ja syö kaikki pois. Pakasta tarvittaessa ja tuunaa eilispäivän ruoka mieluisaksi.

  • Poimi marjat itse ja täytä pakastin talven varalle. Mustikoita ja puolukoita löydät hyviltä marja-apajilta pilvin pimein. Istuta pihalle omia marjapensaita, joista saat satoa.

  • Jos viherpeukalon hommat sujuvat, opettele omavaraisemmaksi ja kasvata satoa omalla parvekkeella tai pihalla erilaisia hedelmiä, kasviksia, juureksia ja vihanneksia. Kokeile ainakin tomaatin, mansikan, kesäkurpitsan ja basilikan kasvatusta. Myös peruna on helppo aloittelijallekin.

  • Sienestä itse, mutta ota kaveriksi sieni-expertti, niin vältyt myrkkysienten keräämiseltä.

  • Leipä ja etenkin gluteeniton leipä on tolkuttoman kallista. Leivo leivät itse, niin säästät jopa 20–30 euroa kuukaudessa. Tee kerralla isompi satsi pakkaseen.

  • Osta sesongin hedelmiä, kasviksia ja juureksia. Ajankohtaiset sesonkiherkut löydät Satokausikalenterista.

  • Puolita hedelmät. Esimerkiksi appelsiinit, omenat ja banaanit ovat usein suuria. Puolikas hedelmä riittää aivan hyvin yhdellä aterialla.

  • Jos sinulla on leivinuuni jota lämmität viikoittain, hyödynnä leivinuunin lämpö kokkailussa ja leivonnaisissa.

Luontoystävälliset säästövinkit autoiluun, kulkemiseen ja lomailuun


Bensa ja diesel on kallista, se on tullut kaikille selväksi viimeisen vuoden aikana. Selväksi on tullut myös se, että niin bensa kuin dieselikin saastuttavat hurjasti.


Suomen kaikista hiilidioksidipäästöistä liikenne muodostaa 20 %, kertoo Ilmatieteenlaitoksen, Suomen ympäristökeskuksen ja Luken yhteistyössä tekemä Ilmasto-opas. Oppaan mukaan merkittävin osuus, peräti 95 % aiheutuu tieliikenteestä, johon yksityisautoilukin lukeutuu. Mitä voit tehdä säästääksesi planeettaa – ja rahaa?

  • Pyöräile kauppaan, tuttavien luokse ja töihin edes silloin tällöin. Yritä tehdä pyöräilystä tapa. Samalla korvaat lenkin tai salikäynnin ja säästät bensaa. Lyhyetkin autoreissut kuluttavat huomattavia määriä polttoainetta, minkä vuoksi pyöräily todellakin kannattaa. Jos työmatkasi on kovin pitkä, harkitse investointia sähköpyörään, kun taloutesi sen sallii. Pitkällä aikavälillä säästät polttoainekuluissa. Itse nautin ihan tavallisella pyörällä sykkelöinnistä. Kotoamme on Oulun keskustaan matkaa noin 7 kilometriä, mutta matka ei enää tunnu miltään, kun sen on taittanut lukuisia kertoja. Musat korville ja menoksi!

  • Voitko tehdä etätöitä enemmän? Jos voit, hyödynnä mahdollisuus.

  • Jos autoilusi on satunnaista, voitko sopia samassa kaupungissa asuvien sisarustesi ja/tai vanhempiesi kanssa, että omistaisitte yhteiskäyttöauton? Tällöin jaatte auton kulut, mikä ilostuttaa kaikkia osapuolia.

  • Jos sinulla on bensa-auto, selvitä, voitko päivittää siihen E85-etanolikonversion? Päivitimme omaan autoomme kyseisen mööpelin marraskuussa 2020 ja tätä nykyä kaaramme kulkee jopa 80 % ekologisemmin. Mikä mahtavinta, E85-polttoaine maksaa myös selvästi vähemmän (hinta 1,469 €/litra, 7.3.2023 ), vaikka auto syökin etanoli muutoksen myötä hieman enemmän. Jos autossasi on pieni kone, saat säästöä enemmän. Lisäksi valtio tuki ainakin vielä muutama vuosi sitten etanolimuunnosta 200 eurolla, koska autokantaa haluttiin muuttaa ympäristöystävällisemmäksi.

  • Bensa-auton voi myös muuntaa kaasukäyttöiseksi. Kaasukäyttöinen auto kulkee ympäristöystävällisemmin ja edullisemmin. Tutustu aiheeseen lisää Gasumin sivuilla.

  • Pohdi myös kriittisesti ja vilpittömästi, tarvitsetko välttämättä auton? Jos et tarvitse, onnittelut – lompakko ja ympäristö kiittävät! Olisin valmis luopumaan autosta heti, mutta mieheni valokuvaajan ja muusikon ammatti edellyttää ajoittaista autoilua.

Mies pitää käsissään setelinippua, jonka hän on säästänyt noudattamalla arjen säästövinkkejä.
Kun lähdet lomalle, suunnittele reissubudjetti tarkasti etukäteen. Pyri minimoimaan reissun kulut esimerkiksi majoittumalla Airbnb:ssä ja kokkaamalla osan lomaruoista itse.

Lomaile ekologisesti ja rahaa säästäen


Lomareissut lataavat akkuja, piristävät ja tuovat arvokkaita muistoja kiikkustuolissa muisteltavaksi. Ihmisen henkiselle hyvinvoinnille tekee hyvää vaihtaa maisemaa silloin tällöin.


Moni päättää suunnata lomalle ulkomaille auringonlämpöön ja meren syleilyyn. Ulkomaanmatkailu on tehty nykyisin helpoksi: lentoja saa halvalla, ja kyyti maasta toiseen järjestyy alta aikayksikön. Mikä sen riemastuttavampaa?


Ilmastonmuutoksesta on puhuttu vuosikausia ja jokainen meistä tiedostaa, että lentäminen saastuttaa todella paljon. Surullista kyllä, lentomatkustuksen trendi ei näytä laantuvan: vuonna 2017 lentoja tehtiin globaalisti hurjat 4 miljardia, ja lentojen määrän ennustetaan tuplaantuvan vuoteen 2032 mennessä. Mukavuudenhalu, hektinen elämä ja epätodellisen halvat lentoliput ajavat tekemään helppoja ratkaisuja. On vaivatonta piipahtaa Köpiksessä, Roomassa tai Barcelonassa, ne kun sijaitsevat vain parin tunnin päässä. Ilmaston kannalta ei kuitenkaan ole väliä, lennätkö kauas vai lähelle, sillä päästöjä syntyy erityisesti nousuista ja laskuista.


Suunnanmuutos ja omien matkustustapojen tutkailu rehellisesti on aivan välttämätöntä. Itse olen luopunut kokonaan lentämisestä. Tai itse asiassa, en ole sitä koskaan suosinutkaan: olen elämäni aikana matkustanut lentäen vain 2 kertaa ulkomaille ja takaisin.


Matkustamista ei tokikaan tarvitse unohtaa, sillä on olemassa ekologisia ja edullisia tapoja kulkea maasta toiseen. Miltä seuraavat ehdotukset kuulostavat?

  • Juna on paras vaihto kulkemiseen kävelyn ja pyöräilyn jälkeen, joten junavaihtoehto kannattaa tsekata. Hae inspistä ja vinkkejä ekologisempaan matkantekoon liittymällä Facebookin Maata pitkin matkustavat -ryhmään. Reilipassi saattaa lopulta tulla selvästi edullisemmaksi kuin lentoliput. Jos valitset matkustaa maata pitkin junalla, sinun ei tarvitse myöskään olla huolissasi pitkästä matkustusajasta. Esimerkiksi Italiaan matkaat junalla (ilman pitkiä välipysähdyksiä) alle parissa päivässä.

  • Norjaan ja Ruotsiin matkustat kätevästi myös autolla. Ympäristöystävällisintä on matkustaa sähkö-, kaasu- tai etanolikäyttöisellä kulkupelillä. Tiesitkö, että tavallinen bensa- tai diesel-auto saastuttaa jopa lentämistä enemmän, jos suomalaiset matkustelisivat yksin tai kaksin omilla autoillaan ympäri Eurooppaa? Jos päätät lähteä ulkomaille autolla, sinun ei tarvitse matkustaa kauas. Esimerkiksi Pohjois-Norjasta löydät aivan ällistyttäviä maisemia. Tutustu Facebookin Suuntana Pohjois-Norja -ryhmään ja inspiroidu!

  • Kiireen sijasta fiilistele, miltä hidas matkailu tuntuisi. Saat mahdollisuuden kokea useita kiehtovia maita ja henkeäsalpaavia maisemia junareissusi tai automatkasi aikana. Pysähdy hetkiin ja rauhoita tahtiasi – tätä kaikkea et saa, jos valitset nopean lentämisen.

  • Päätä reissubudjetti aina ennen lomaa ja pysy siinä. Ole realistinen rahankäytön suhteen.

  • Suosi Airbnb-majoituksia, joissa majoitut varsin edullisesti. Olen itse Airbnb:n suurin ystävä ja kokenut sen oivaksi majoitusvaihtoehdoksi. Jos päätät reissata vaikkapa Norjaan ja olet seikkailumielinen, voit tietysti nukkua osan öistä myös teltassa tai autossasi.

  • Älä tuhlaa kaikkia reissurahoja ravintoloihin, vaan kokkaa ajoittain myös majoituksessa/trangialla/nuotiolla omia ruokiasi.

  • Tee vuoden aikana ennemmin yksi pitkä parin viikon lomareissu usean lyhyen reissun sijaan. Tällöin sinulla on oikeasti aikaa rentoutua ja vain olla. Mikä parasta, säästät sekä luontoa että rahaa, kun sinun ei tarvitse matkustella monia kertoja vuoden mittaan.

  • Kotimaan lomatkin kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Kun olet ajoissa liikenteessä, voit löytää matkalippuja tai majoituksen halvalla. Tiesitkö muuten, että junaliput ovat usein edullisempia arkena? Voitko ajoittaa reissun sukulaisten luokse viikolle, esimerkiksi torstaista seuraavan viikon maanantaihin? Arkisin junissa on myös ihanan rauhallista.

Lue myös, mitä ekologinen elämäntapa merkitsee minulle.


Säästä rahaa ja luontoa kodin hankinnoissa


Meistä ihmisistä muovataan kuluttajia jo pienestä pitäen. Lapset oppivat saamaan sukulaisilta, kavereilta, isovanhemmilta ja vanhemmilta yllin kyllin leluja (joista useimmat ovat vieläpä suoranaista krääsää), vaatetta ja muuta tavaraa jo vauvaikäisestä lähtien, vieläpä monta kertaa vuodessa kaikkina merkkipäivinä ja jouluisin. Järjetöntä.


Luin taannoin Yleltä inspiroivan tarinan oululaisesta äidistä, joka ei halua opettaa lapsilleen materian haalimisen ja tavaralahjojen kulttuuria. Kaikki eivät tosin ymmärtäneet naisen ajattelutapaa: kun hänen lapsensa teki synttärilahjaksi kaverilleen lahjakortin, jolla sai elokuvaillan herkkujen kera lahjanantajan luona, synttärisankarin mielestä lahja ei ollut kelpo. Eikö yhteinen aika kaverin kanssa olekaan arvokasta?


Turhasta kuluttamisesta kannattaa ihan ensimmäiseksi pyristellä eroon, jos haluat elää ekologisemmin ja säästeliäämmin. Mutta miten?

  • Aloita tulemalla rehellisen tietoiseksi omista tottumuksistasi ja asenteistasi. Keskity tästedes tekemään valintoja, jotka pitkällä tähtäimellä tuovat enemmän mielenrauhaa ja tyyneyttä.

  • Pohdi hartaasti, tarvitsetko taas uuden puhelimen. Entä lenkkitossut, paidan tai pipon? Tarvitsetko ihan oikeasti, vai haluatko vain vaihtelua, koska vanha kyllästyttää? Myös kirpputoreilla kannattaa pitää mielessä, ettet osta turhaa vaatetta tai tavaraa ja ylläpidä siten kuluttamisen intoa.

  • Vaatekaupat ja marketit pursuavat halpoja vaatteita, mutta kirpputoreilta löydät oikeasti edulliset vaatteet. Olen suosinut kirppareita jo yli kymmenen vuotta, josta viimeiset 7 vuotta olen ostanut miltei kaiken käytettynä. Lompakossa kirppistely näkyy tuhansien eurojen säästönä, enkä koe, että olisin jäänyt yhtään mistään paitsi. Tutustu ainakin UFF:n, SPR Kontin, Tori.fi:n ja Emmy.fi:n tarjontaan sekä kahlaa läpi paikalliset kirpputorit.

  • Jos kaapissasi lymyilee lempparifarkut tai vaikkapa hyvät vaelluskengät, mutta aika on tehnyt niihin jälkensä, vie vaatteet paikalliselle ompelijalle tai suutarille. Mieluisat vaatteet kannattaa korjauttaa, jotta voit iloita niistä mahdollisimman pitkään. Sitä paitsi, korjauttaminen tulee taatusti halvemmaksi kuin uuden ostaminen. Voit opetella myös korjaamaan ja parsimaan itse vaatteita, sukkia ja vaikka lempikäsilaukun. Tutustu myös Vaatelaastariin, joka on mainio oululainen keksintö. Viimeksi toissapäivänä "parsimme" puolison kanssa hänen mustien lempifarkkujensa haaroväliin ilmestyneen reiän Vaatelaastarilla uuteen uskoon.

  • Vältä keinokuituisia vaatteita, jotka hiostavat, ovat sähköisiä ja kuluvat nopeasti puhki. Pyri vaihtamaan vaatekaapin sisältöä hiljalleen luonnonkuituisiin vaatteisiin, kuten villaan. Villa, merinovilla, silkki, villa-silkki, puuvilla ja pellava tuntuvat pehmeältä iholla. Kesäkuumalla pellava tai silkki eivät hiosta kuten tekokuidut. Villa ei myöskään kaipaa pesua kuin harvakseltaan, ja useimmiten pelkkä tuuletus yön yli ulkona riittää. Jos sinun täytyy välillä pestä vaikka villaneuleen kainalot, merinovillaiset urheiluvaatteet tai villasukat, edullinen ja riittoisa Marseille-saippua pesee vaatteesi lempeästi. Valitse aina aito Marseille-saippua. Lue lisää eri tekstiilikuiduista Suomen Tekstiili & Muoti ry:n kuituoppaasta.

  • Nappaa kaupanhyllyltä ekologisia pyykinpesuaineita jotka ovat usein myös edullisia. Minimoi pesuaineen määrä, kun pyykkäät; suomalaiset käyttävät yleensä ottaen aivan liikaa pesuainetta pyykinpesussa. Tee itse (vaaleasta) Marseille-saippuasta pesuaineliuos, suosi pesupähkinöitä ja käytä huuhteluaineena etikkaa, johon sekoitat muutaman tipan eteeristä öljyä. Itse rakastan patsulin tuoksua pyykissä. Myös laventeli ja sitruuna tuovat huumaavan tuoksun pyykkiin.

  • Myös muut kodin tavarat löytyvät näppärästi käytettynä. Olen hankkinut lähes kaikki kotini tavarat Tori.fi:stä, FB-kirppiksiltä ja kirpputoreilta. SPR Kontti on oikea aarreaitta, etsitpä ihan mitä tahansa. Ole aktiivinen ja kärsivällinen kun haaveilet jostain tietystä tavarasta. Varaudu odottamaan useita kuukausia tai jopa vuosia esimerkiksi sohvaa, jonka mielit saada. Odotus palkitaan edullisemmalla hinnalla ja hyvällä omallatunnolla. Hyödynnä Tori.fissä hakuvahti. Vahti helpottaa ja selkeyttää ostosten tekoa.

  • En hanki kirjojakaan koskaan uutena, sillä meillä on niin uskomattoman kattavat kirjastopalvelut Suomessa. Kirjastossa luen myös aikakauslehtiä tai lainaan elokuvia. Hanki tunnukset kirjaston varaussysteemiin ja laita varauslistalle mieluisa teos, oli kyseessä sitten kirja, elokuva tai lehti. Moni kirjasto tarjoaa myös muuta lainauspalvelua: ainakin Oulussa voit lainata kirjastosta kirjojen lisäksi urheiluvälineitäkin.

  • Jos tarvitset uuden kodinkoneen, valitse energiatehokas ja ympäristöystävällisempi A+ luokan kone, vaikka se maksaisikin jonkin verran enemmän. Säästät hinnan sähkölaskussa ajan kuluessa.

  • Jotta pääset ostelun hurmasta eroon, koen myös tärkeäksi vinkata, että älä osta osamaksulla yhtään mitään (paitsi eläinlääkärikulut, jos on aivan pakko). Osamaksut käyvät kukkaron päälle, joten vältä niitä. Kun et tee hankintoja osamaksuilla, sinun täytyy säästää, jos mielit hankkia jotain kalliimpaa. Tällöin saat myös arvokasta lisäaikaa pohtia, tarvitsetko todella sitä, mistä haaveksit. Voisitko sittenkin korjauttaa esimerkiksi vanhan puhelimesi? Korjaus maksaa selvästi vähemmän kuin upouusi puhelin. Tai löytyisikö puhelin tai läppäri käytettynä kukkaroystävällisesti?

  • Opettele luopumaan tavarasta, yksinkertaista elämääsi. Kun opettelet luopumisen taidon, voit saada paljon enemmän mielenrauhaa kuin koskaan saisit tavaran haalimisesta. Mitä vähemmällä tavaralla ympäröit itsesi, sitä enemmän tilaa sisimmästäsi avautuu. Sitä enemmän tilaa sinulla on tärkeille asioille elämässäsi. Minulla on periaate, että jos ostan jotain uutta (yleensä kirpparilta), laitan samalla jotain vanhaa pois. Jos esimerkiksi ostaisin paidan, laittaisin yhden vanhan paitani pois. Näin kotiin ei kerry ylimääräistä tavaraa ja vaatetta.

Mies tekee ostoksia osamaksulla, mikä tulee pitkällä tähtäimellä kalliiksi.
Jos mielit säästää, vältä osamaksuja. Niistä koituu vain korkeita korkoja ja harmaita hiuksia.

Sähkön ja energian säästövinkit


Sähkön säästö on polttavan kuuma aihe näinä aikoina. Miten säästää sähköä, mutta huomioida kuitenkin samalla ekologisuus arjessa?

  • Suosi uusiutuvaa energiaa eli tuuli-, vesi tai aurinkoenergiaa. Mitä useampi suosii näitä energiamuotoja, sitä halvemmaksi hinnatkin muuttuvat tulevaisuudessa.

  • Kilpailutuksen merkitystä ei voi vähätellä. Kilpailuta uusiutuvan energian sähkösopimus ja valitse edullisempi soppari.

  • Välttele sähköyhtiöitä, jotka eivät toimi kauttaaltaan vastuullisesti, vaikka möisivätkin uusiutuvaa energiaa. Todellisuudessa vihreän sähkön tarjoajat saattavat kääriä suuria voittoja fossiilisilla, uusiutumattomilla energian tuotantotavoilla ja tehdä maailmanlaajuisesti enemmän haittaa ympäristölle kuin hyvää. Varo siis viherpesua. Suosi ennemmin pieniä kotimaisia sähköyhtiöitä.

  • Vältä kuivausrumpua, sillä sähkönkulutuksen lisäksi rummun mekaaninen rasitus hankaa vaatteita rajusti ja saa ne kulumaan puhki ennen aikojaan. Rumpu kuluttaa myös sähköä.

  • Pese vaatteita harvemmin. Itse esimerkiksi pyykkään vain kahden viikon välein 1–2 koneellista. Pese pyykit matalissa lämpötiloissa, 40 astetta pesee vaatteet riittävän hyvin.

  • Tuuleta vaatteita ahkerasti pyykkäämisen sijaan. Helpoimmin se hoituu, kun viet vaatteet yön yli tuulettumaan takapihalle.

  • Ota virta pois laitteista ja valoista, kun et niitä käytä. Irrota laturit seinästä käytön jälkeen. Sammuta myös nettimodeemi yön ja reissujen ajaksi.

  • Laske huonelämpötilaa asteella. Jos et käytä joitakin huoneita paljon, voit pienentää lämpötilaa enemmänkin.

  • Vaihda lamput led-valoihin. Valitse lamppuostoksilla A+ luokan led-valoja.

  • Vähennä saunomista. Saunominen rentouttaa ja on ihana tapa, mutta jos olet tottunut saunomaan joka päivä, harvempikin riittää. Keksi muita rentoutumistapoja, kuten iltatee, jalkakylpy, tai jos olet hurja, avantouinti rentouttaa takuulla.

  • Suosi viileämpiä ja sutjakoita muutaman minuutin suihkuja ja sulje hana aina saippuoimisen ajaksi. Sama pätee hampaidenpesuun.

  • Tiskaa astiat altaassa (ja koneessa), älä juoksevan veden alla.

  • Kokkaa kerralla useammaksi päiväksi.

  • Valmista vähemmän uuniruokia ja pienennä hellan lämpötilaa hyödyntämällä kattilan kantta. Esimerkiksi pienehköt potut kypsyvät jopa niin, että sammutat hellan heti kun pottuvesi kiehuu ja jätät perunat kuumalle hellalle kannen alle "likoamaan" noin 30 minuutiksi.

  • Onko taloyhtiölläsi pyykkitupa? Hyödynnä taoyhtiön suuret laitoskoneet ja pese enemmän pyykkiä kerralla. Voi olla, että laitoskoneisiin mahtuu jopa kaksinkertainen määrä omaan pyykkikoneeseesi verrattuna. Jos peset vain vähän pyykkiä kerralla, hanki ennemmin pienirumpuinen 4–6 kg:n kone, jotta et pese vajaita koneellisia tarpeettoman suuren rummun vuoksi.

  • Jos sinulla on mahdollisuus vaihtaa kotisi lämmönlähteeksi maalämpö, se kannattaa. Kyseessä on uusiutuva energiamuoto ja pitkässä juoksussa myös edullinen valinta.

  • Myös ilmalämpöpumppu on kustannustehokas ratkaisu, joka tuo ajan saatossa säästöä eritoten sähkölämmityksellä lämpiäviin koteihin.

  • Voitko asentaa kotiisi tai kesämökille aurinkopaneeleita, edes osittain? Aurinkosähkö on ekologisin energiamuoto, mutta myös varsin lompakkoystävällinen tapa käyttää sähköä.

♻️ Edistääkö yrityksesi tai yhteisösi jollain tapaa kestävämpää maailmaa? Kaipaatko yhteistyökumppania, joka saa liiketoimintasi sädehtimään SEO-sisällöntuotannon avulla? Kuulen sinusta mielelläni!


Ekologinen asuminen säästää luontoa ja rahaa


Asumiskulut haukkaavat taloudesta suuren siivun, minkä vuoksi asumistakin kannattaa tutkailla säästöjen nimissä. Asuminen on myös liikenteen ja ruokavalion kanssa suurimpia hiilijalanjälkeen vaikuttavia tekijöitä. Miten voit säästää sekä luontoa että rahaa asumisessa?

  • Mitä pienempi asuntosi on, sitä edullisemmaksi asumisen kulut muodostuvat. Myös hiilijalanjälki pienenee merkittävästi. Olemme asuneet avopuolisoni kanssa vuokralla 4,5 vuotta nykyisessä asunnossamme. Kyseessä on 63 neliöinen kolmio, josta maksamme vuokraa tällä hetkellä 750 euroa. Vaikka asunto on todella kiva niin pintamateriaaleiltaan kuin sijainniltaan (lumoava sekametsä avautuu ikkunoista), olemme todenneet, että asuntomme on tarpeisiimme nähden aivan liian suuri. Huono pohjaratkaisu ja hukkaneliöt syövät ison osan asunnon pinta-alasta. Siksi etsimme parhaillaan järkevällä pohjaratkaisulla varustettua 40–55 neliöistä ensimmäisen kerroksen kaksiota. Niin ja joka olisi vieläkin edullisempi kuin nykyinen koti.

  • Jos haluat säästää, muuta hieman kauemmas keskustan tuntumasta. Julkinen liikenne ja pyöräily ovat edelleen hyviä vaihtoehtoja, vaikka asuisitkin 5–10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Toisaalta on myös ekologista ja taloudellisesti järkevää asua työpaikan lähellä, jolloin voit pyöräillä ja kävellä töihin.

  • Lämmitätkö taloa puulla? Opettele lämmittämään taloa ekologisesti, sillä puulla lämmittäminen saastuttaa yllättävän paljon. Kun opit oikean tekniikan, savupiipusta tupruava savu on kirkasta ja "ohutta" eikä sankkaa ja voimakkaan hajuista. Nuohoa ja huolla piippu säännöllisesti. Käytä vain kuivaa puuta.

  • Käykö luonasi jäteauto monta kertaa kuukaudessa? Yritä pidentää jäteauton väliä esimerkiksi yhteen kertaan kuussa tai jopa yhteen kertaan kahdessa kuukaudessa. Se onnistuu, kun kierrätät kaiken ja pyrit mahdollisimman roskattomaan elämään. Fiilistele zero waste -elämäntapaa.

  • Valitse kaupassa pakkauksia, jotka voit kierrättää, ja suosi irtotuotteita (kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä...), jotka pakkaat omaan kestohedelmäpussiin. Kestohedelmäpusseja on helppo ommella myös itse vaikka vanhasta pitsi- tai voileeverhosta. Pussin tulee olla läpikuultava, jotta myyjä näkee, mitä pussi kätkee sisäänsä.

Nainen istuttaa viherkasveja saviruukkuihin.
Huonekasvit elävöittävät sisustusta. Edullisia kasveja saat, kun jaat olemassa olevista viherkasveistasi pistokkaita. Monet huonekasvit puhdistavat huoneilmaa tehokkaasti.

Sisusta kotia säästeliäästi ja luontoa kunnioittaen


Koti on minulle rakkain paikka maailmassa ja siksi haluan viihtyä omassa kodissani. Tykkään sisustamisesta, ja erityisesti ekosisustaminen on aina ollut lähellä sydäntäni. Kirjailijan ammatin lisäksi haaveilin lapsena sisustussuunnittelijan ammatista. No, kirjailija en ole (ainakaan vielä), mutta kirjoittaja kuitenkin, ja sisustussuunnittelua opiskelin muutama vuosi sitten omaksi iloksi.


Olennaista on, että et elä yli varojesi. Karsi, luovu, yksinkertaista!

Kaunis ja viihtyisä koti eittämättä parantaa asumismukavuutta. Mutta miten voit sisustaa kotia luontoa ja lompakkoa säästäen?

  • Osta kaikki mahdollinen käytettynä. Päätä, että tästä lähtien pyrit löytämään kaipaamasi huonekalut second hand -markkinoilta, oli kyseessä sitten sohva, keittiönpöytä tai kirjahylly. Muista, että maltti on valttia, sillä second hand -sisustaminen on hidasta hommaa (erityisesti jos etsit jotain tiettyä).

  • Jos sinun täytyy ostaa vaikka uusi sänky, maksa laadusta enemmän, sillä kestävä ja laadukas sänky palvelee vuosikausia. Sama pätee muihinkin huonekaluihin. Esimerkiksi puisia huonekaluja voit huoltaa öljyämällä tai vahaamalla, jolloin niiden elinkaari pitenee.

  • Suosi huonekasveja, sillä ne elävöittävät sisustusta. Opettele kunkin kasvin yksilölliset hoito-ohjeet. Yksi yleinen virhe on istuttaa kasvit liian suuriin purkkeihin. Purkin tarvitsee olla vain noin 1 cm isompi kuin kasvin multapaakku on. Kastele niukasti ja anna valoa. Sijoita kasvit syksyn ja talven ajaksi valoisimmalle ikkunalle ja anna tarvittaessa lisävaloa kasvilampuilla. Edullisia huonekasveja saat, kun jaat olemassa olevista kasveista pistokkaita. Kysy pistokkaita myös viherpeukalotuttaviltasi.

  • Tavarat vievät tilaa eivätkä ihmiset. Karsi turha tavara ja hyödynnä sisustamisessa kotisi huonekorkeutta. Näin maksimoit säilytystilan.

  • Käytä sisustuksessa mielikuvitusta ja luovuutta. Mitä kaikkea voisit tehdä olemassa olevilla tavaroilla? Voisitko sijoitella huonekalut järkevämmin? Toisiko uusi seinämaali eloa ilmeeseen? Tutustu erilaisiin muovittomiin ja ekologisiin maaleihin.

  • Kesäkukat ovat yleensä melko tyyriitä, joten suosittelen, että kasvatat itse kesäkukat. Laita siemenet itämään keväällä ja saat kesään mennessä näyttäviä kesäkukkia. Osta siemeniä, jotka kukkivat myös ruukuissa ja amppeleissa. Siemenpusseja myydään miltei jokaisessa ruokakaupassa. Tutustu paketin ohjeisiin huolella ja katso netistä tarvittaessa lisäohjeita kylvöpuuhiin.

Harrasta edullisesti, hyödynnä luontoa


Monelle harrastaminen tarkoittaa kuntosalia ja treenejä kodin ulkopuolella. Jos omaan elämäntapaasi sopii, hyödynnä myös edullisemmat vaihtoehdot harrastaa.

  • Luonnossa liikkuminen on yksi vaikuttavimpia tapoja vahvistaa omaa luontosuhdetta. Harrasta lajeja, joita voi tehdä maksutta kotona tai luonnossa. Miltä kuulostaisi hiihto, melonta, vaellus, tanssi, juoksu, lenkkeily tai sauvakävely?

  • Etsi harrastusvälineitäkin second hand -markkinoilta. Löysimme puolisoni kanssa Tori.fistä kanootin viime kesänä. Asumme Oulujoen läheisyydessä, ja kanoottiretkistä on tullut kesän kohokohtia. Viime kesänä meloimme läheltä löytyneeseen saareen, jossa yövyimme teltassa. Myös hyvät sukset, monot ja sauvat onnistuimme bongaamaan molemmille samaisesta kauppapaikasta. Puhdistus ja uudet voiteet, ja ei kun ladulle!

  • Jos ryhmäliikunta ja muut ohjatut harrastukset ovat enemmän oma juttusi, tutustu kansalaisopistojen tarjontaan. Kansalaisopinnot tarjoavat laadukkaita harrastusmahdollisuuksia huokeaan hintaan.

  • Pienimuotoisen kuntosalin voit pystyttää myös omaan kotiisi.

  • Lähde muutaman päivän vaellukselle vaikka ystävän kanssa. Luontovaellus haastaa, avartaa mieltä ja tuo uskallusta. Itseluottamus kasvaa. Myös liiallinen mukavuudenhalu karisee metsäpoluille. Luonto opettaa arvostamaan hiljaisuutta, yksinkertaisuutta ja itselle merkityksellisiä asioita. Luonto opettaa kiitollisuutta, ja kiitollisuus on mielestäni suurin voima elämässä.

Oulujoki ja nuotiopaikka ilta-auringossa.
Meloimme puolisoni kanssa yhdeksi yöksi lähellä kotiamme sijaitsevaan saareen kesällä 2022. Uimme, grillasimme (vege)makkaraa ja muita herkkuja, ihailimme auringonlaskua ja nukuimme teltassa. Elämys ei maksanut montaa penniä.

Luonto ja lompakko kiittävät myös näistä pienistä säästövinkeistä


Haluan lopuksi jakaa muutamia pieniä mutta sitäkin hyödyllisempiä ideoita säästöpuuhiin. Nappaa siis nämäkin säästövinkit talteen:

  • Älä osta talouspaperia, vaan pyyhi kaikki keittiöliinalla tai muulla kankaasta tehdyllä talouspyyhkeellä.

  • Mielestäni tiskirätit eivät raikastu riittävästi pyykkikoneessa, mutta tällä menetelmällä keittiöluutu säilyy raikkaana monta monituista viikkoa: keitä pieni määrä kuumaa vettä, etsi kuuman veden kestävä astia, kaada 100-asteinen vesi astiaan, tiputa muutama tippa astianpesuainetta veden joukkoon ja laita keittiöluutu kuumaan veteen lepäämään. Sekoittele "seosta" 1–2 minuuttia esimerkiksi metallihaarukalla ja huuhtele lopuksi keittiöliina kylmällä vedellä. Tadaa, tiskirätti on kuin uusi! Teho perustuu siihen, että 100-asteisessa vedessä bakteerit kuolevat tehokkaasti. Uusi käsittely aina, kun tiskirättisi alkaa tuoksahtaa ummehtuneelle.

  • Kun tiskirättisi tulevat tiensä päähän, ompele uusi keittiöluutu esimerkiksi vanhoista pyyhkeistä, flanellipaidoista tai kivan näköisistä kankaista, joita löydät kirppareilta.

  • Käytä kaupassa aina kestokauppakasseja. Kaupan muovipussit tulevat pidemmän päälle kalliiksi.

  • Pidä huolta hampaistasi, niin säästät hammaslääkärikuluissa. Samaa pätee muuhunkin terveyteen. Kun huolehdit itsestäsi, eli liikut riittävästi, nukut hyvin, palaudut laadukkaasti, syöt terveellisesti, vältät tupakointia ja vähennät stressiä, voit paremmin, eikä rahaa kulu terveyden palauttamiseen.

  • Jos sinulla on tehokas astianpesukone, puolita astianpesukonetabletit. Puolikas tabletti riittää oikein hyvin.

  • Jos olet nainen, vaihda kuukautissiteet kuukuppiin ja/tai kestositeisiin. Kestoside tuntuu paljon pehmeämmältä kuin normisiteet. Tahrat irtoavat kun hinkkaat sidettä sappisaippualla ja peset siteen likapyykin joukossa normaalisti sappisaippuakäsittelyn jälkeen. Kyseistä saippuaa saat esimerkiksi Ruohonjuuresta.

  • Korvaa folio ja muovikelmu kestokääreillä. Ekokaupat myyvät esimerkiksi mehiläisvahakääreitä tätä tarkoitusta varten. Itse hyödynnän muoviset leipäpussit, jotka leikkaan saumoista auki ja levitän esimerkiksi ruoka-astian päälle ennen jääkaappiin laittoa. Muovikääreen painona käytän keittiöpyyhettä. Muovi kestää todella pitkään, kun peset sen pesuaineella käytön jälkeen.

  • Tee yleispesusuihke laimennetusta astianpesuaineesta. Tykkään lisätä seoksen joukkoon myös muutaman tipan eteeristä öljyä raikastamaan tuoksua. Tällä seoksella puhdistuu näppärästi niin keittiö, kylppäri kuin muutkin kodin pinnat.

  • Vaihda käsi- ja vartalosaippua palasaippuaan, sillä palasaippua kestää kuukausitolkulla, eikä maksa kuin pari euroa. Valitse luontoystävällinen saippua. Palasaippua on yhtä hygieenistä kuin nestesaippuakin, sillä emäksisessä saippuassa bakteerit eivät yksinkertaisesti pääse villiintymään. Palasaippua on itse asiassa usein emäksisempää kuin nestesaippua. Varmista kuitenkin, että palasaippuasi tuulettuu hyvin, niin ehkäiset bakteereiden kehittymistä. Minulla on sekä suihkussa että käsienpesun yhteydessä seinään kiinnitettävä metallinen imukuppiteline. Pöytämallejakin löytyy markkinoilta, ja myös luffa-saippua-alusta kuivattaa saippuan näppärästi.

  • Moni hamuaa todella nopeita nettiyhteyksiä, jotka maksavat kymmeniä euroja. Riittäisikö sinulle peruspuhelin- tai nettiliittymä, jonka nopeus on ihan riittävä superhuippunopean sijaan? Omassa liittymässäni on onneton netti, mutta kotonani on taloyhtiön tarjoama wifi. Mihin tarvitsen nopeampaa nettiä? En toistaiseksi ole hoksannut. Minulla ei ole kiire, jos netti lataa vähän hitaasti.

  • Karsi ylimääräiset suoratoistopalvelut, etenkin jos katsot niitä todellisuudessa vain vähän. Hanki yhteiset tunnarit esimerkiksi sisarusten kesken, jolloin jaatte kulutkin puoliksi. Tutkaile myös Yle Areenan ja muiden kanavien ilmaispalvelut, joista löydät niin leffoja, sarjoja kuin dokkareitakin.

  • Budjetoi kaikki tulosi ja menosi exceliin tai muuhun vastaavan taulukkoon. Myös äppejä budjetointiin löytyy, ja yksi niistä on Monefy. Kun olet perillä, mihin rahasi uppoavat, opit karsimaan turhaa kulutusta arjessasi. Säästäminen motivoi säästämään aina vain lisää. Olennaista on, että et elä yli varojesi. Karsi, luovu, yksinkertaista!

Tuuhea kissa istuu lasisessa kulhossa, johon on säästetty rahaa.
Kaikkein tärkein säästövinkkini on: kirjaa ylös kaikki tulot ja menot. Mukauta kulutuksesi rahatilanteeseesi. Tarkkaile turhia kuluja. Esimerkiksi 10 euron viikonloppuherkut vievät kuukaudessa 40 euroa. Hullua!

Älä tingi arvoistasi edes säästön takia


On joitakin asioita, joista ei yksinkertaisesti kannata tinkiä edes rahansäästön nimissä. Asia, josta itse en tingi, on arvot. Esimerkiksi näin arvoni näkyvät arjessani (lue lisää nettisivujeni vastuullisuus-osiosta):

  • Uusiutuva energia tulee kalliimmaksi kuin fossiiliset energiamuodot, mutta valitsen maksaa ekologisuudesta enemmän. Onneksi markkinoilla on jonkin verran valinnanvaraa, ja esimerkiksi tuulisähköä löytyy eri yhtiöiltä. Valitsen vastuullisen ja pienen sähköntuottajan, joka ei ole esimerkiksi syyllistynyt viherpesuun.

  • Kaupassa ostan mahdollisimman paljon luomuruokaa, sillä luomu on parempi valinta niin luonnolle kuin terveydellekin. Ajattelen luomun ostamisen eräänlaisena hyväntekeväisyytenä, johon sijoitan rahaa.

  • Suosin myös kotimaista ruokaa niin paljon kuin mahdollista. Samalla tuon rahaa Suomeen ja teen kestävämmän valinnan. Pyrin valitsemaan lähiruokaa ja hyödynnän yhä enenevissä määrin Oulun REKO-ruokarinkiä. Esimerkiksi luomukananmunat ovat kalliimpia REKOn kautta, mutta olen iloinen voidessani maksaa kanojen paremmasta elämänlaadusta.

  • Jos minun täytyy ostaa uusi tavara tai vaate, valitsen laatua. Hinta maksaa itsensä takaisin kestävyydessä vuosien varrella.

  • Lemmikkieläinten hyvinvoinnista en tingi. Säästän säännöllisesti rahaa kissamme omalle säästötilille yllättäviä eläinlääkärikuluja varten. Yleensä ottaen rahaa uppoaa eniten kissamme hammassyöpymätautiin (jota on varsin yleinen ja kivulias riesa monilla kissoilla). Panostan myös laadukkaaseen, viljattomaan ja sokerittomaan kissanruokaan, jotta kissa pysyisi terveempänä ja voisi paremmin.

  • Haluan lahjoittaa rahaa säännöllisesti minulle tärkeille hyväntekeväisyysorganisaatioille. Uskon, että kun jaan hyvää maailmalle, se lisää kaikkien ihmisten, eläinten ja luonnon onnellisuutta. Auttaminen säteilee ulospäin myönteisenä energiana ja tekee maailmasta hippusen paremman paikan. Auttamisen ilo on supervoima, josta saan virtaa arkeeni.

  • Panostan omaan hyvinvointiini ja sallin itselleni silloin tällöin arjen luksusta, kuten hieronnan, lomareissun, musakeikan tai herkuttelua hotelliaamiaisella taikka ravintolassa. Kohtuullisuus pitää budjetin aisoissa, ja luksusta voi loihtia arkeen edullisestikin.

Mistä sinä et ole valmis tinkimään? Kommentoi alas! 👇


Yhteenveto


Säästäminen on taitolaji, jota kuka tahansa voi opetella. Kaikkein tärkeintä on itsekuri ja sinnikkyys – kun opit säästämään, sinusta tulee ajan saatossa mestarisäästäjä. Samalla inspiroit huomaamattasi läheisiäsi säästöpuuhiin.


Itse käytän mieluusti rahaa niihin asioihin, jotka tuovat lähipiirilleni, itselleni ja koko planeetalle onnellisuutta. Silloin raha menee hyvään tarkoitukseen ja saan mahdollisuuden vaikuttaa käyttämilläni euroilla ympäröivään maailmaan.


Tiivistettynä voisi sanoa, että tuot rahallasi hyvää maailmaan, kun

  • suosit vastuullisia brändejä

  • valitset puhdasta luomuruokaa ja kotimaisia tuotteita

  • maksat ekologisemmasta polttoaineesta

  • matkustat junalla niin kotimaassa kuin ulkomaillekin

  • maksat uusiutuvasta sähköstä

  • satsaat ekologisiin lämmitysmuotoihin

  • maksat ennemmin korjauksesta kuin uuden ostamisesta

  • suosit second hand -tuotteita

  • panostat laatuun, jos ostat uutta

  • lahjoitat säännöllisesti rahaa hyväntekeväisyyteen.

Kaikki hyvä jonka jaat, palaa takaisin luoksesi.


💚 Sykkiikö sinunkin sydämesi kestäville arvoille? Jos kaipaat freelance-kirjoittajaa yrityksesi tai yhteisösi avuksi, ole minuun yhteydessä.













321 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page